Ελιξίριο υγείας με κουρκουμά κατά των λοιμώξεων και της κατάθλιψης

Με βάση το γάλα και τον κουρκουμά παρασκευάζεται ένα από τα ινδικά ελιξίρια ζωής. Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό με διπλή ιδιότητα, αφού χρησιμοποιείται τόσο για μαγειρικούς, όσο και για φαρμακευτικούς λόγους. 

 

Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2021

Η ινδική κουζίνα είναι πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο για τα αρωματικά μπαχαρικά των φαγητών της αλλά και για τα συστατικά που είναι κάτι παραπάνω από απλά γευστικά: είναι υπέρμετρα υγιή για τον οργανισμό μας. Και στην ινδική παράδοση υπάρχει ένα ρόφημα με βασικό του συστατικό το γάλα που θεωρείται ασύλληπτα ευεργετικό για την υγεία.

Το συγκεκριμένο ρόφημα προστατεύει τους ανθρώπους από λοιμώξεις, από την κατάθλιψη, ακόμη και από τον καρκίνο. Πρόκειται για ένα γευστικό ελιξίριο υγείας, πασίγνωστο στην Ινδία για τις πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες του, που μπορεί να καταναλωθεί κάθε εποχή του χρόνου.

Ήδη από το 3000 π.Χ., η Ινδία ήταν γνωστή ως η καρδιά του εμπορίου των μπαχαρικών. Μπαχαρικά που κατάγονται από την Ινδία καλλιεργήθηκαν ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ. στους κήπους της Βαβυλώνας. Μπαχαρικά όπως η κανέλα, το τζίντζερ και το σαφράν χρησιμοποιούνται ανέκαθεν όχι μόνο για γευστικούς αλλά και για θεραπευτικούς σκοπούς. Ακόμα και μέχρι σήμερα αποτελούν βασικά στοιχεία τόσο της ινδικής μαγειρικής όσο και της ιατρικής.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μπαχαρικά με αυτή την διπλή ιδιότητα είναι ο κουρκουμάς. Ο κουρκουμάς αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά συμπληρώματα διατροφής που υπάρχουν σήμερα, είναι αντι-φλεγμονώδες, βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών του σώματος, όπερ σημαίνει πως μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου. Άνθρωποι που  έπασχαν από αλτσχάιμερ ή από πάρκινσον υποβλήθηκαν σε θεραπείες με κουρκουμά και αποδείχθηκε πως η παρουσία του στον ανθρώπινο οργανισμό αναγεννά τα βλαστικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Ένα άλλο τέτοιο μπαχαρικό από την Ινδία είναι το σαφράνι που θεωρείται πως καταπολεμά το αλτσχάιμερ, την κατάθλιψη και τις προεμμηνορροϊκές δυσφορίες. Είναι πλούσι σε κάλιο και φημίζεται για επισκευή και την παραγωγή κυττάρων, αυξάνοντας τον αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα της σεροτονίνης, ενισχύοντας τη διάθεση και πολεμώντας την κατάθλιψη. Μάλιστα, το συγκεκριμένο θαυματουργό μπαχαρικό, μπορεί να είναι χρήσιμο αν το τρίψουμε στο δέρμα μας όταν ταλαιπωρούμαστε από κάποιο δερματικό νόσημα καθώς μαλακώνει και ανακουφίζει το δέρμα. 

Αυτά τα δύο μπαχαρικά έρχονται να προστεθούν στο γάλα για να φτιαχτεί το συγκεκριμένο ρόφημα. Πάντως, αν και το εν λόγω ρόφημα έχει ως βασικό του συστατικό το γάλα, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως οι Ινδοί πίνουν νωπό γάλα και όχι παστεριωμένο όπως συμβαίνει κατά κόρον στην Δύση. Το παστεριωμένο γάλα δεν περιέχει τις θρεπτικές ουσίες του νωπού καθώς αυτές έχουν εξαφανιστεί κατά τον βρασμό που έχει υποστεί. Το να βρει κανείς νωπό γάλα στο σούπερ μάρκετ είναι μάλλον απίθανο. Μπορεί να αντικατασταθεί ωστόσο από γάλα αμυγδάλου, γάλα κάνναβης, γάλα καρύδας ή γάλα ρυζιού. Όλες αυτές οι παραλλαγές είναι πιο υγιεινές απ' ότι το παστεριωμένο γάλα.

Εκτός από τον κουρκουμά και το σαφράνι, το συγκεκριμένο ρόφημα περιέχει επίσης κάσιους, κανέλα και κάρδαμο, τα οποία είναι επίσης απίστευτα υγιή μπαχαρικά. Ειδικά η κανέλα που μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου ενώ ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και μύκητες. Από την πλευρά τους, ο κάρδαμος και το τζίντζερ είναι ό,τι πρέπει για την αντιμετώπιση πεπτικών προβλημάτων.

Η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί ένα γευστικό ρόφημα που καταπολεμάει τις φλεγμονές, τον διαβήτη, της κράμπες της εμμηνόρροιας και τα καταθλιπικά συμπτώματα. Ακόμα όμως και αν δεν πάσχετε από κάτι από όλα αυτά, το εν λόγω ρόφημα είναι ένας νόστιμος τρόπος να εξασφαλίσετε πως το σώμα σας απορροφά καθημερινά τις απαιτούμενες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά. Ο χρόνος προετοιμασίας της συνταγής είναι λιγότερο από πέντε λεπτά!

Συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι  γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκούμη
  • 1-2 κουταλάκια του γλυκού ακατέργαστο μέλι ή ζάχαρη καρύδας
  • 1,5 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας
  • 2 πράσινοι σπόροι κάρδαμου
  • 8-10 κομμάτια σαφράνι
  • 2 κουταλιές της σούπας φιστίκια για γαρνίρισμα

Οδηγίες:

Ανακατέψτε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ. Σερβίρετε κρύο ή ζεστό. Προαιρετικά προσθέστε την κορυφή του ποτηριού φιστίκια και μερικά επιπλέον κομμάτια από σαφράνι.

Όροι: 
Κατηγοριες: