Και όμως οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες παχαίνουν!
Τα light προϊόντα που υπόσχονται μηδέν θερμίδες και αδυνάτισμα, περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες οι οποίες, όχι μόνο δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό σας, αλλά σύμφωνα με το πόρισμα νέας έρευνας δεν σας οδηγούν και στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η νέα έρευνα που διεξήχθη στον Καναδά και δημοσιεύτηκε στο Canadian Medical Association Journal, αποδεικνύει πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τα παράγωγά τους, τελικά καταλήγουν να παίρνουν κιλά, αντί να χάνουν.
Επιστήμονες μελέτησαν 37 διαφορετικές έρευνες, σχετικές με της τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (όχι, δηλαδή, φυσικές όπως η στέβια), με δείγμα πάνω από 400.000 ανθρώπους για περισσότερα από 10 χρόνια και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όχι μόνο δε σημειώθηκε απώλεια βάρους, αλλά οι συμμετέχοντες στη διάρκεια της μελέτης είχαν πάρει επιπλέον κιλά και απέκτησαν προβλήματα υγείας!
Όπως αναφέρει το περιοδικό Time στο σχετικό δημοσίευμα, Το πόρισμα της μακροχρόνιας έρευνας ήταν πως η καθημερινή κατανάλωση αυτού του είδους των γλυκαντικών μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.
«Υπάρχει μία λανθασμένη πεποίθηση πως ό,τι έχει μηδέν θερμίδες είναι και αβλαβές για τον οργανισμό συνολικά», επισημαίνει μία εκ των ερευνητών και καθηγήτρια σε πανεπιστήμιο του Καναδά, Meghan Azad. «Αυτή η έρευνα μας απέδειξε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα από τις θερμίδες και μόνο σε αυτά τα γλυκαντικά», κατέληξε.
Αυτό που έρχεται να προσθέσει η νέα αυτή έρευνα, είναι πως η ποιότητα των συστατικών που χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν είναι πολύ κακή.
Δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφές εάν τα τεχνητά γλυκαντικά προκαλούν βλάβες στον οργανισμό και παχυσαρκία ή αν οι τροφές και τα ροφήματα που τα περιέχουν είναι ταυτόχρονα τόσο κακής ποιότητας που δημιουργούν το αποτέλεσμα.
Το σίγουρο είναι ότι τα περισσότερα τρόφιμα που τα περιέχουν, ανήκουν στην κατηγορία των επεξεργασμένων τροφίμων που δεδομένα πρέπει να αποφεύγουμε.
«Περισσότερη έρευνα είναι σίγουρα απαραίτητη», λέει η Azad. «Χρειάζεται μια μακροχρόνια μελέτη».
Γιώργος Παπαδημητρόπουλος