Οι γαλακτωματοποιητές στα τρόφιμα αυξάνουν τις πιθανότητες παχυσαρκίας!

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αλλάξει τον τρόπο που τρώμε. Το φαγητό μπορεί να αποθηκευτεί περισσότερο χρόνο στα ράφια. Μπορεί αυτό να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας; Σε μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature, οι επιστήμονες διερεύνησαν πώς τα ευρέως χρησιμοποιούμενα πρόσθετα των επεξεργασμένων τροφίμων, οι γαλακτωματοποιητές,  επηρεάζουν την υγεία του εντέρου.

 

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019

Οι γαλακτωματοποιητές προστίθενται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα για την βελτίωση της υφής ή την σταθεροποίηση των τροφίμων. Η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να ταΐσει τα πειραματόζωα  δυο από τους πιο κοινούς γαλακτωματοποιητές στην αγορά – το polysorbate 80 και την καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη - σε δόσεις ανάλογες με αυτές που λαμβάνει ένας άνθρωπος από τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Παρατήρησαν ότι οι γαλακτωματοποιητές άλλαξαν την εντερική μικροχλωρίδα των ποντικών (το μικροβίωμα), δηλαδή τα 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια στο εσωτερικό του εντερικού σωλήνα. 

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να αυξηθούν οι πιθανότητες για την ανάπτυξη παθολογικών διαταραχών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, αλλά και την ανάπτυξη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Τελικά δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι δύο αυτές παθολογικές καταστάσεις  έχουν αυξηθεί από το 1950.

«Η δραματική αύξηση των ασθενειών αυτών έχει συμβεί παρά την σταθερότητα της γενετικής σύστασης του ανθρώπου, δίνοντας έτσι κεντρικό ρόλο σε κάποιους μεταβαλλόμενους περιβαλλοντικούς παράγοντες» δήλωσαν οι ερευνητές. « Τα τρόφιμα αλληλεπιδρούν στενά με τη μικροχλωρίδα του εντέρου, οπότε θεωρείται η προσθήκη νέων συστατικών στην διατροφή μας θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να μετατρέπουν τα βακτήρια του εντέρου σε μια περισσότερο προ-φλεγμονώδη κατάσταση».

Οι γαλακτωματοποιητές, είναι χημικές ενώσεις που έχουν ένα υδρόφιλο τμήμα  και ένα λιπόφιλο. Βοηθούν στην ομογενοποίηση, δηλαδή την σταθεροποίηση της υγρής με την λιπαρή φάση.  Η μαγιονέζα για παράδειγμα, χωρίς γαλακτωματοποιητές, θα διαχωριζόταν σε νερό και λάδι.

Όταν οι γαλακτωματοποιητές χωνεύτηκαν από τα πειραματόζωα, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους απορρυθμίστηκαν και προκλήθηκε φλεγμονή στο εντερικό επιθήλιο, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του σωματικού τους βάρους και μάλιστα γύρω από την κοιλιά. Η αλλαγή στη χλωρίδα του εντέρου οδήγησε σε χρόνια κολίτιδα και μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή παχυσαρκία, υπεργλυκαιμία και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τελικά, οι μικροβιολόγοι λένε ότι «είμαστε ότι τρώμε». Εάν η διατροφή μας αποτελείται από μαργαρίνες, μαγιονέζες, κρεμώδεις σάλτσες, γλυκά, παγωτά και άλλα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, το έντερό μας βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Δεν διαφωνούμε με την ευρέως διαδεδομένη παραδοχή ότι το υπερβολικό φαγητό είναι η βασική αιτία της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου» λένε οι συγγραφείς της μελέτης. «Τα ευρήματά μας ενισχύουν την ιδέα προηγούμενων μελετών που υποστηρίζουν ότι η χαμηλού βαθμού φλεγμονή που προκύπτει από την αλλαγή της μικροχλωρίδας, μπορεί να αποτελεί τη βασική αιτία της υπερβολικής κατανάλωσης τροφής».

Στη μελέτη αυτή διαπίστωσαν επίσης, ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πολύ πιθανό να προκαλούν εθισμό και υπερκατανάλωση τροφής. Ο εγκέφαλος αντιδρά στα επεξεργασμένα τρόφιμα με τρόπο που μοιάζει πολύ με αυτόν που αντιδρά στα σκληρά ναρκωτικά. Οι υψηλής θερμιδικής αξίας επεξεργασμένες τροφές παρέχουν μια σημαντική ποσότητα ενέργειας, η οποία είναι ο λόγος που το σώμα τις αναζητά. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο ποσότητας, πέρα από το οποίο αλλάζει ακόμα και ο τρόπος που αντιδρά το έντερο στο φαγητό.

Όροι: 
Κατηγοριες: