Τα παιδιά με αλλεργίες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ανοσοποιητικής κατάστασης που προκαλεί φλεγμονή του οισοφάγου
Η αναπτυσσόμενη τροφική αλλεργία της ηωσινοφιλικής οισοφαγίτιδας τείνει να εμφανίζεται στην παιδική ηλικία λιγότερο από το έκζεμα και τις τροφικές αλλεργίες λόγω της ανοσοσφαιρίνης Ε, αλλά περισσότερο από τις εποχικές αλλεργίες, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα (EoE) είναι μια χρόνια, αλλεργική, φλεγμονώδης νόσος του οισοφάγου που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα δυσφαγίας και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Πρόκειται για μια καθυστερημένη εκδήλωση της αλλεργικής πορείας, η οποία αναφέρεται στην τυπική εξέλιξη των αλλεργικών ασθενειών που εμφανίζονται νωρίς στη ζωή. Αυτή η εξέλιξη αρχίζει συνήθως με το έκζεμα στη βρεφική ηλικία, ακολουθούμενη από αλλεργίες στα τρόφιμα εξαιτίας των αντισωμάτων ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) και αργότερα, από άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα.
Το έκζεμα, η αλλεργία στα τρόφιμα και το άσθμα αυξάνουν ανεξάρτητα και σωρευτικά τον κίνδυνο για EoE, σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στην Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (AAAAI) του 2018 και στο Συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Αλλεργιών στο Ορλάντο των ΗΠΑ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ασθενείς με πρώιμη ατοπική δερματίτιδα (AD) προχωρούν τελικά σε διατροφική IgE αλλεργία, σε άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα. Χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο μοντέλο ελέγχου των περιπτώσεων με παράλληλη αντιστοίχιση σε σκορ, οι ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της EoE και της ατοπικής πορείας σε μια ομάδα 130.457 παιδιών που συμμετείχαν στη μελέτη πριν από την ηλικία των 2 ετών.
Συνολικά 139 παιδιά ανέπτυξαν EoE κατά την περίοδο παρατήρησης, με συχνότητα 0,11%. Η μέγιστη ηλικία ανάπτυξης της EoE ήταν τα 2,7 έτη, σε σύγκριση με τα 0,4 για την ανάπτυξη ατοπικής δερματίτιδας (AD), το 1 έτος για την τροφική αλλεργία και τα 4,1 έτη για την αλλεργική ρινίτιδα. Παράγοντες κινδύνου για την EoE ήταν το αρσενικό φύλο και η λευκή φυλή. Η AD αύξησε τον κίνδυνο της EoE κατά 2,7 φορές, η τροφική αλλεργία κατά 8,9 φορές και η αλλεργική ρινίτιδα τον υπερδιπλασίασε. Η παρουσία της EoE αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο επακόλουθης αλλεργικής ρινίτιδας κατά σχεδόν 4 φορές.
Η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα έχει χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας σε σύγκριση με άλλες αναφυλακτικές τροφικές αλλεργίες όπως η ευαισθησία στα φιστίκια, αλλά έχει υψηλή νοσηρότητα. Εμφανίζεται σε περίπου 1 στα 1.500 παιδιά και συχνά σχετίζεται με γενετικούς παράγοντες. Προκαλείται επίσης από ορισμένα τρόφιμα, αλλά καθώς ο ένοχος μπορεί να μην είναι εμφανής, οι ασθενείς μπορεί να πρέπει να ακολουθήσουν μια περιορισμένη δίαιτα μέχρι να εντοπιστεί το τρόφιμο που τους ενοχλεί. Οι συνηθέστερες τροφές που σχετίζονται με την ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, η σόγια, το αλεύρι, το καλαμπόκι και οι ξηροί καρποί. Οι τροφές αυτές αποσύρονται από τη διατροφή και επανεισάγονται σταδιακά, μία προς μία με αργό ρυθμό, έτσι ώστε να διευκρινιστεί αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της τροφής και των συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις εφαρμόζονται αλλεργικά τεστ για να διαπιστωθεί πιθανή τροφική αλλεργία. Η κατάσταση εκδηλώνεται αργά και μπορεί μερικές φορές να διαγνωστεί εσφαλμένα ή να παραμείνει αδιάγνωστη μέχρι την εφηβεία. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.
Φωτεινή Πουρνάρα