Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα πιο αποτελεσματική από μια περιοριστική δίαιτα
Η διαλείπουσα νηστεία , μια διατροφική στρατηγική που μετράει περισσότερο το χρόνο και όχι τις θερμίδες, μπορεί να είναι η καλύτερη λύση για τις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η παχυσαρκία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί παγκοσμίως από το 1975. Το 2016, το 39% των ενηλίκων ήταν υπέρβαροι και το 13% ήταν παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία μπορεί να αποφευχθεί. Ο περιορισμός του διαιτολογίου είναι μια από τις βασικές επεμβάσεις στον τρόπο ζωής για τη μείωση του βάρους και την αντιμετώπιση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 ή της καρδιαγγειακής νόσου.
Οι διατροφικές μας συνήθειες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της υγείας και της ευημερίας μας, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά άγνωστα στοιχεία σχετικά με την τελική επίδραση του τι τρώμε στους λεπτεπίλεπτους βιολογικούς μας μηχανισμούς. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν και να ακολουθήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τους συνεχείς διατροφικούς περιορισμούς. Τα διαφορετικά πρότυπα δίαιτας μπορεί να έχουν διαφορετικά οφέλη για την απώλεια βάρους και την μεταβολική και καρδιαγγειακή υγεία. Ερευνητές στην Αυστραλία συνέκριναν τη συνεχή δίαιτα με τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας σε υπέρβαρες γυναίκες και τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Obesity.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλείπουσα νηστεία – κατά την οποία ένα άτομο νηστεύει για ένα καθορισμένο αριθμό ωρών κάθε μέρα αλλά τρώει ελεύθερα τις υπόλοιπες ώρες - μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να προσφέρει άλλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης της διάρκειας ζωής και της μείωσης των επιβλαβών φλεγμονών. Ουσιαστικά, η νηστεία προκαλεί αλλαγές στο σώμα - όπως η διέγερση της απώλειας βάρους – επηρεάζοντας άμεσα τις μεταβολικές διαδικασίες. Συνήθως, ο οργανισμός μας βασίζεται σε υδατάνθρακες για να παράγει ενέργεια, αλλά όταν ένα άτομο νηστεύει και οι υδατάνθρακες δεν είναι πλέον άμεσα διαθέσιμοι, το σώμα αρχίζει να αναζητά και να χρησιμοποιεί άλλους πόρους.
"Οι γυναίκες που σημείωσαν μεγαλύτερη επιτυχία έχασαν περίπου 0,5 με 1 κιλό την εβδομάδα για κάθε εβδομάδα της μελέτης"
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Adelaide συνεργάστηκαν με 88 υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες ηλικίας 35-70 ετών. Οι συμμετέχουσες μοιράστηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες διατροφής:
- Διακεκομμένη νηστεία (IF) με μια δίαιτα 70% των υπολογισμένων ενεργειακών αναγκών τους στις ημέρες μη-νηστείας (ομάδα IF70)
- Διακεκομμένη νηστεία με δίαιτα 100% των ενεργειακών τους αναγκών στις μέρες μη-νηστείας (ομάδα IF100)
- Συνεχιζόμενη μειωμένη διατροφή στο 70% των ενεργειακών αναγκών (χωρίς ημέρες νηστείας) (DR70)
- Ομάδα ελέγχου (100% των ενεργειακών αναγκών τους, χωρίς ημέρες νηστείας).
Όλες οι ομάδες τρέφονταν με έτοιμα γεύματα στα οποία είχαν καταμετρηθεί οι θερμίδες, που περιλάμβαναν 35% λίπος, 15% πρωτεΐνη και 50% υδατάνθρακες, ποσόστωση που είναι τυπική για μια αυστραλιανή διατροφή. Οι ομάδες IF έμειναν νηστικές για 24 ώρες μετά το πρωινό σε τρεις μη διαδοχικές ημέρες την εβδομάδα. Μετά από μια εισαγωγική περίοδο δύο εβδομάδων, οι συμμετέχουσες ακολούθησαν τη διατροφή τους για 8 εβδομάδες. Οι ερευνητές μέτρησαν το βάρος και τη σύνθεση του σώματός τους καθώς και τους δείκτες αίματος της μεταβολικής και καρδιαγγειακής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των λιπιδίων και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
Μετά από οκτώ εβδομάδες, η ομάδα IF70 είχε σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις στο βάρος, τη λιπώδη μάζα και βελτιωμένους δείκτες αίματος της μεταβολικής και καρδιαγγειακής υγείας σε σύγκριση με τις ομάδες IF100 και DR70. "Ακολουθώντας πιστά ένα αυστηρό πρότυπο διαλείπουσας νηστείας και δίαιτας, οι παχύσαρκες γυναίκες πέτυχαν σημαντική απώλεια βάρους και βελτιώσεις στην υγεία τους", δήλωσε η Dr. Amy Hutchison, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Οι γυναίκες που σημείωσαν μεγαλύτερη επιτυχία έχασαν περίπου 0,5 με 1 κιλό την εβδομάδα για κάθε εβδομάδα της μελέτης", πρόσθεσε.
"Αυτή η μελέτη προσθέτει στοιχεία στο ότι η διαλείπουσα νηστεία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, μπορεί να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία και ενδεχομένως για την απώλεια βάρους, σε σύγκριση με τον καθημερινό περιορισμό της διατροφής", δήλωσε η καθηγήτρια Leonie Heilbronn από το Πανεπιστήμιο της Adelaide. Ωστόσο, σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με το υποβόσκον έναυσμα για τον περιορισμό της όρεξης, το οποίο θα μπορούσε να κρατά το κλειδί για την ενεργοποίηση της αποτελεσματικής απώλειας βάρους.
Φωτεινή Πουρνάρα