Ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής στην απώλεια βάρους
Είναι γνωστό ότι τα υγιεινά λιπαρά που προέρχονται από φυτικά έλαια, ψάρια και ξηρούς καρπούς όλα συστατικά της μεσογειακής διατροφής, έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Φαίνεται πως, και στην προσπάθεια απώλειας βάρους η μεσογειακή διατροφή φέρνει καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.
Η μεσογειακή διατροφή δεν έχει περιορισμό σε θερμίδες και είναι πλούσια σε φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί. Οι διατροφικές οδηγίες που συνιστούν περιορισμένη κατανάλωση λιπαρών και χαμηλή πρόσληψη θερμίδων έχουν δημιουργήσει φόβο και αποτρέπουν την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής. Όμως, συσσωρευμένες επιστημονικές ενδείξεις υποδεικνύουν ότι το συνολικό περιεχόμενο σε λιπαρά δεν αποτελεί χρήσιμο μέτρο των βλαβών ή των οφελών της τροφής και ότι τα λιπαρά από ξηρούς καρπούς, ψάρια και φυτικά έλαια είναι πιο υγιεινά σε σχέση με λιπαρά που περιέχονται στο κρέας και στις κατεργασμένες τροφές.
Ταυτόχρονα, νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το CIBER OBN University of Barcelona και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology, έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή είχε μικρή επίδραση στο σωματικό βάρος ή στην περίμετρο μέσης σε σύγκριση με ανθρώπους που ακολούθησαν διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Ο επικεφαλής των ερευνητών Dr. Ramon Estruch, δήλωσε ότι η μεσογειακή διατροφή έχει γνωστά οφέλη για την υγεία και περιλαμβάνει υγιεινά λιπαρά, όπως φυτικά έλαια, ψάρια και ξηρούς καρπούς, αλλά και ότι τα ευρήματα δεν υποδεικνύουν ότι οι μη περιοριστικές δίαιτες με υψηλά επίπεδα ανθυγιεινών λιπαρών, κατεργασμένου κρέατος, γλυκών ή γρήγορου φαγητού είναι ωφέλιμες.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 11 νοσοκομεία της Ισπανίας την χρονική περίοδο 2003-2010 και περιέλαβε 7.447 συμμετέχοντες ηλικίας 55-80 ετών. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 3 ομάδες:
- μη περιοριστικής σε θερμίδες μεσογειακής διατροφής πλούσιας σε ελαιόλαδο,
- μη περιοριστικής μεσογειακής διατροφής πλούσιας σε ξηρούς καρπούς ή
- διατροφής με χαμηλά λιπαρά, με συμβουλή να αποφεύγονται όλα τα λιπαρά.
Διατροφολόγοι έδωσαν εξατομικευμένες συμβουλές σε όλους τους συμμετέχοντες. Μετά από 5 χρόνια, η συνολική πρόσληψη λιπαρών είχε μειωθεί στην ομάδα των χαμηλών λιπαρών και είχε αυξηθεί ελαφρώς στις 2 ομάδες μεσογειακής διατροφής. Το ποσοστό πρόσληψης ενέργειας από πρωτεΐνη και υδατάνθρακες μειώθηκε και στις 2 ομάδες μεσογειακής διατροφής. Κατά μέσον όρο, οι συμμετέχοντες και στις 3 ομάδες έχασαν κάποιο βάρος. Η μεγαλύτερη απώλεια κιλών φάνηκε στη μεσογειακή διατροφή με ελαιόλαδο σε σύγκριση με τη διατροφή με χαμηλά λιπαρά.
Νίκος Αλεξέλλης