Οινόμελο: Γλυκό στη γεύση, ελληνικό στην ψυχή!

Οινόμελο- Θερμίδες, Διατροφική αξία & οφέλη.

Έφη Αργύρη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Επιστημονική συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

ΤΟ ΟΙΝΟΜΕΛΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Το οινόμελο είναι ένα γλυκό, αρωματικό ποτό με βάση τον οίνο που το συναντάμε σήμερα σε διάφορες παραλλαγές με συστατικά όπως το μέλι, τα βότανα και τα μπαχαρικά. Είναι κατά μία ερμηνεία το κρασί που παράγεται από μέλι και είναι ίσως το πρώτο κρασί της ανθρώπινης ιστορίας. Η αυθεντική συνταγή του έχει τις ρίζες της στην ελληνική αρχαιότητα και τον Ιπποκράτη, πατέρα της ιατρικής, ο οποίος αναφέρεται στο οινόμελο ως γιατρικό το οποίο έπρεπε να καταναλώνουν όλοι, ενώ για τους Ρωμαίους ήταν περίφημο ελιξίριο, καθώς πίστευαν στις πλούσιες , ευεργετικές του ιδιότητες. 

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019

Ο Δημόκριτος φαίνεται να  κατανάλωνε οινόμελο ως τα βαθιά του γεράματα καθώς πίστευε στην ευεξία και την μακροζωία που προσφέρει το οινόμελο στον άνθρωπο, αλλά και στην συμβολή του στο ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, πολλές είναι οι αναφορές του οινόμελου και στην ελληνική μυθολογία. Η νύμφη Μέλισσα, τροφός του Δία, λέγεται ότι τον μεγάλωσε και τον έθρεψε ταΐζοντας τον άρτο και οινόμελο έτσι ώστε να μεγαλώσει γρηγορότερα και να διεκδικήσει την θέση του ανάμεσα στους Θεούς.  Ο Όμηρος αναφέρει αρκετές φορές στα συγγράμματα του το οινόμελο καθώς η μάγισσα Κίρκη το προσέφερε στους ναύτες του Οδυσσέα για να τους σαγηνεύσει. Φυσικά μην ξεχνάμε τον ρόλο του στην καθημερινότητα των Αθηναίων αλλά και στα συμπόσια, καθώς αποτέλεσε ποτό καλωσορίσματος έτσι ώστε να καθαρίσει ο ουρανίσκος για να υποδεχτεί τις γεύσεις του φαγητού.  Αίσθηση προκαλεί η αναφορά του οινόμελου ως γιατρικό από τον Νικόλαο Μυρεψό, μυροποιό της Βυζαντινής εποχής που συνέταξε τον 13ο αιώνα μια συλλογή φαρμακευτικών συνταγών που έχει επικρατήσει να καλείται με τον τίτλο «Δυναμερόν».  Το έργο αυτό είναι γραμμένο στην ελληνική γλώσσα, περιλαμβάνει  πληθώρα φαρμακευτικών συνταγών και ενδείξεων και επηρέασε την δυτικοευρωπαϊκή φαρμακοποιία επί τρεις αιώνες.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ  ΑΞΙΑ, ΟΦΕΛΗ & ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Στη σύγχρονη εποχή το οινόμελο είναι ένα ιδιαίτερο ποτό το οποίο μπορεί να απολαύσει κανείς ζεστό η κρύο. Η διαφορά που έχει το  οινόμελο που παράγεται από την Oinomelos σε σχέση με  άλλα είδη της αγοράς είναι ότι  η συνταγή του βασίζεται στην αρχαιοελληνική συνταγή για το οινόμελο με μηδενική προσθήκη ζάχαρης με ιδιαίτερες νότες μελιού.

ΟΙΝΟΜΕΛΟ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Το οινόμελο που παράγεται από την Oinomelos αποδίδει θερμιδικά 72 θερμίδες ανά μεζούρα των 50ml εκ των οποίων οι 40 είναι από τη φρουκτόζη και την γλυκόζη ,διατροφικά στοιχεία που υπάρχουν και στο μέλι, τρόφιμο το οποίο είναι ευρέως γνωστό ότι έχει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία.  Έτσι λοιπόν της Oinomelos το οινόμελο δεν έχει πολλές θερμίδες.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ & ΟΦΕΛΗ

Πέρα από την αποδεδειγμένη δράση του στην ευεξία και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το μέλι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και επίσης προστατεύει από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που ενδέχεται να προκαλέσει  η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς δημιουργεί  ένα «στρώμα» πάνω στο βλεννογόνο του οισοφάγου. Η Oinomelos ακολουθεί όλες τις απαραίτητες πιστοποιημένες διαδικασίες , ούτως ώστε να παραμένουν αναλλοίωτες οι ευεργετικές ιδιότητες, από την πρόσμιξη των συστατικών του Οινόμελου, καθώς είναι γνωστό ότι η αξία του μελιού υποβαθμίζεται αν το αφήσουμε να βράσει. Οι υπόλοιπες θερμίδες του οινόμελου αποδίδονται από το κόκκινο κρασί, που έχει φανεί ότι  μια ημερήσια δόση μέτριας ποσότητας κόκκινου κρασιού μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα για το σώμα μας.  Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη (αντιοξειδωτικό) και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, μερικά είδη καρκίνου , πρόληψη της άνοιας , την καταπολέμηση της διαδικασίας γήρανσης και τον έλεγχο της υπέρτασης. To οινόμελο από την Oinomelos έχει λάβει πιστοποίηση από την TÜV AUSTRIA Hellasμε το EN ISO 22000:2005 για την εμπορεία του.

Τι καλύτερο λοιπόν από το να καταναλώσετε με την παρέα σας  ένα ζεστό ή κρύο ποτήρι οινόμελο με διατροφική αξία που ευφραίνει την καρδιά και θεραπεύει  το σώμα μας.

ΕΦΗ ΑΡΓΥΡΗ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

H Έφη Αργύρη είναι μια καταξιωμένη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc  η οποία έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα εθελοντικά από τα πρώτα έτη φοίτησης της στο Πανεπιστήμιο ενώ το 2012 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με κατεύθυνση «Διατροφή και Άσκηση».  Μέχρι και σήμερα παρακολουθεί συστηματικά συνέδρια και σεμινάρια έτσι ώστε να εξελίσσεται και να βελτιώνει της πρακτικές της. Ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση σε πέντε νοσοκομεία της Αττικής (Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «ΘΡΙΑΣΙΟ»: Νεφρολογική και Γαστρεντερολογική Κλινική, Όμιλος ΙΑΣΩ, Παίδων «Αγ. Σοφία»/ Παιδιατρική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ – ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» ΕΕΣ: Καρδιολογική Κλινική, Διαβήτης, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»:  Μαιευτική και Ογκολογική Κλινική) όπου είχε αναλάβει την παρακολούθηση και διατροφή των ασθενών σε κλινικό περιβάλλον. Από το 2009 αναλαμβάνει διαιτολογική παρακολούθηση σε ιδιώτες ενώ το από τον Μάρτιο του 2016 λειτουργεί και το προσωπικό της γραφείο στο Κερατσίνι Αττικής. Από το 2010 έως και σήμερα εργάζεται στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως εξωτερικός συνεργάτης έχοντας οργανώσει και υλοποιήσει  κατά διαστήματα διάφορα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα), ενώ από το 2015 είναι μέλος της ΕΔΔΕ (Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος). Τα αποτελέσματα των προγραμμάτων έχουν δημοσιευθεί σε εγκεκριμένα επιστημονικά περιοδικά ενώ εργασίες της έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

ΈΦΗ ΑΡΓΥΡΗ

Κλινική  Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc. 

ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΦΡΑΦΙΚΟ ΕΔΩ

Όροι: 
Κατηγοριες: