Οι καλύτερες υγιεινές εναλλακτικές του καφέ που χαρίζουν ενέργεια

Για να νοιώθεις ενέργεια δεν σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάσεις την υγεία σου. Μπορεί να αγαπάς την άμεση ώθηση ενέργειας που σου προσφέρει ο καφές, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι σε μεγάλες ποσότητες δεν μας κάνει καλό. Δοκιμάστε μερικές από τις πιο υγιεινές εναλλακτικές που σας προτείνουμε για το πρωινό σας ξεκίνημα αλλά και για όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019

Ο καφές είναι καλός για τον οργανισμό μας αλλά πάντα με μέτρο. Περιέχει αντιοξειδωτικά, μας αναζωογονεί και  μας δίνει μια καλή ενεργειακή ώθηση.  Η υπερβολική κατανάλωση όμως μπορεί να έχει δυσάρεστες παρενέργειες. Αϋπνία, κατάθλιψη ακόμη και άγχος έχουν συσχετιστεί με τις μεγάλες ποσότητες καφεΐνης και, παράλληλα, ας μην ξεχνάμε και τη βλαβερή επίδραση της ζάχαρης στον ανθρώπινο οργανισμό που συνοδεύει συχνά τον καφέ.   Υπάρχουν πολλοί  εναλλακτικοί τρόποι για να ενισχύσετε την ενέργειά σας, χωρίς να επιβαρύνετε το στομάχι σας, να αφυδατωθείτε και να ταλαιπωρηθείτε από πονοκεφάλους ή  άγχος. Επιπλέον κέρδος;  Θα έχετε και καθαρότερα δόντια.

Τσάι

Λευκό, πράσινο ή μαύρο, όλα περιέχουν καφεΐνη, αλλά είναι ένα υγιεινότερο «καύσιμο» με  μεγαλύτερη ενεργειακή διάρκεια που δεν θα σας κάνει νευρικούς. Οι ταννίνες του μαύρου τσαγιού επιβραδύνουν την απορρόφηση της καφεΐνης και την απελευθερώνουν σταδιακά. Το τσάι με ginseng είναι γνωστό ότι αυξάνει την εστίαση και τη συγκέντρωση, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την κούραση. Είναι μια τέλεια πρόταση για να ξυπνήσει υγιεινά ο εγκέφαλός μας το πρωί.

Matcha Latte

Όταν πίνετε matcha, καταναλώνετε ολόκληρο το φύλλο τσαγιού και όχι το εκχύλισμά του, κάτι που σημαίνει ότι παίρνετε μεγαλύτερη διατροφική ποσότητα ενέργειας ανά φλιτζάνι. Το Matcha έχει συνδεθεί και με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου.

Smoothies

Τα δημοφιλή smoothies είναι ένας ακόμη τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα με πολλά θετικά οφέλη για την υγεία και χωρίς τις εθιστικές ιδιότητες του καφέ.  Λειτουργούν παρόμοια με μια αναβράζουσα πολυβιταμίνη καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην ενίσχυση της ενέργειας και την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ταυτόχρονα όμως είναι φτιαγμένα από πραγματικά φρούτα ή και συνδυασμό λαχανικών και φρούτων και αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα, ειδικά αν κάποια από τα φρούτα καταναλώνονται με τη φλούδα. Οι φυσικές ίνες των φρούτων αντιμετωπίζουν τη χοληστερόλη, τη δυσκοιλιότητα και τη δυσπεψία και μας κρατούν χορτάτους. Τα φυσικά σάκχαρά τους παρέχουν επίσης μια μεγάλη πηγή ενέργειας αλλά είναι σημαντικό να τα απολαμβάνουμε με μέτρο γιατί η περίσσεια απλών υδατανθράκων ισούται με περισσότερα κιλά και καταστρέφει παράλληλα και τα δόντια.

Χυμοί

Φυσικά, αντί να φτιάξετε ένα smoothie, μπορείτε απλά να επιλέξετε ένα φυσικό χυμό, και αυτό θα ισοδυναμεί με το να τρώτε μία μερίδα φρούτου (αν είναι πραγματικός χυμός). Διαφορετικά φρούτα και λαχανικά με τη μορφή χυμού μας δίνουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία και ιδιαίτερα ο χυμός ντομάτας, δαμάσκηνων, μούρων, παντζαριών, γκρέιπφρουτ ή ροδιού, είναι εξαιρετικά ευεργετικοί.  

Σιταρόχορτο

Το σιταρόχορτο (wheatgrass) είναι γνωστό ως φυσικός ενεργοποιητής και χρησιμοποιείται συχνά στα smoothies. Εάν θέλετε να πάρετε ένα σφηνάκι ενέργειας που δεν είναι εσπρέσο, επιλέξτε το και απολαύστε 17 είδη αμινοξέων, άφθονες ποσότητες βιταμινών Α, Β, C, Ε, Κ, δεκάδες ορυκτά και καθόλου καφεΐνη.

Kombucha

Κάποιοι ορκίζονται στην στιγμιαία ενέργεια που προσφέρει το kombucha. Είναι ένα ανθρακούχο ποτό που η γεύση του παραπέμπει σε ξύδι. Φτιάχνεται από μαύρο τσάι που έχει υποστεί ζύμωση και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.  Η ικανότητά του να αναζωογονεί αποδίδεται στο σίδηρο  που προέρχεται από το τσάι. Είναι επίσης γνωστό για τα προβιοτικά που περιέχει αλλά και τις βιταμίνες Β (ιδιαίτερα Β12), οι οποίες είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας.

Νερό

Το έχετε ακούσει εκατομμύρια φορές, αλλά το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ενέργειας όλη την ημέρα. Πρέπει πάντα να είναι η πρώτη επιλογή μας.  Πολύ συχνά αναζητούμε ενεργειακά ποτά και εναλλακτικές της μόδας που είναι  φορτωμένες με ζάχαρη, καφεΐνη και άλλα πρόσθετα, όταν το μόνο που χρειαζόμαστε  είναι καλύτερη ενυδάτωση.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: