Γλυκές εναλλακτικές

Τα υποκατάστατα της ζάχαρης συνεχίζουν να προσελκύουν τους καταναλωτές, σε μια προσπάθεια μείωσης των θερμίδων και  υγιεινότερων επιλογών τροφίμων και  μπορεί να είναι είτε φυσικά είτε τεχνητά.  

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες στα τρόφιμα προσομοιάζουν γευστικά με τη ζάχαρη, έχουν λιγότερη ενέργεια και χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο από τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, προκειμένου να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη σε μια σειρά προϊόντων. Ωστόσο, οι γνώμες των επιστημόνων διίστανται για το θέμα της ασφάλειας κατανάλωσής τους.

ΤΕΧΝΗΤΑ  ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΟ-ΑΛΚΟΟΛΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΦΥΣΙΚΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ
Κάλιο Ακεσουλφάμης Ερυθριτόλη Εκχυλίσματα Στέβιας Νέκταρ Αγαύης
Ασπαρτάμη Υδρογονωμένα προϊόντα υδρόλυσης αμύλου Ταγκατόζη Ζάχαρη από χουρμάδες
Νεοτάμη Iσομαλτιτόλη Τρεχαλόζη Φρουκτόζη
Ζαχαρίνη Λακτιτόλη   Μέλι
Σουκραλόζη Μαλτιτόλη   Σιρόπι σφενδάμου
Advantame Μανιτόλη   Μελάσα
  Σορβιτόλη   Δεξτρόζη
  Ξυλιτόλη   Ζάχαρη
      Λακτόζη
      Μαλτόζη
      Υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού

Για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε, σημειώνουμε περιληπτικά παρακάτω τη γνώμη των ειδικών για τα πιο κοινά γλυκαντικά .

Σακχαρόζη- Ζάχαρη

Θερμίδες: 16 ανά κουταλάκι του γλυκού

Προστίθεται σε ψημένα προϊόντα, μαρμελάδες, μαρινάδες, σάλτσες  κ.α. Προσφέρει ενέργεια, αλλά όχι διατροφικά οφέλη.  Η ανώτερη ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι  6 κ. γλ. (25 γραμμάρια)  για τις γυναίκες και  9 κ.γλ.  (37,5 γραμμάρια) για τους άνδρες.

Κάλιο ακεσουλφάμης  (Sunett, Sweet One)

Θερμίδες: 0

Υπάρχει σε αναψυκτικά, τζελ, τσίχλες, παγωμένα επιδόρπια. Εγκρίθηκε για πρώτη φορά από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 1988, και κάποιο πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι  θα μπορούσε να συνδεθεί με τον καρκίνο .

Νέκταρ Αγαύης

Θερμίδες: 20 ανά κουταλάκι του γλυκού

Υπάρχει σε δημητριακά, γιαούρτι, έτοιμο τσάι εμπορίου. Η γεύση και η υφή του είναι παρόμοια με το μέλι, περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα θερμίδων  αλλά δεν έχει τόσα αντιοξειδωτικά όπως το μέλι. Περιέχει περισσότερη φρουκτόζη από την επιτραπέζια ζάχαρη, η οποία, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει μια απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, αλλά θα μπορούσε να είναι περισσότερο πιθανό να μειώσει το μεταβολισμό σας και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Ασπαρτάμη  (Equal, NutraSweet)

Θερμίδες: 0

Υπάρχει σε ποτά, τσίχλες, γιαούρτια, καραμέλες για το βήχα. Είναι μια από τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που έχουν μελετηθεί περισσότερο και έχει  κατηγορηθεί ότι προκαλεί τα πάντα από αύξηση του σωματικού βάρους μέχρι καρκίνο. Ωστόσο, από το 1981 που εγκρίθηκε από το FDA, οι μελέτες δεν έχουν παρουσιάσει πειστικές αποδείξεις και σύμφωνα με το FDA, την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και την Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία, η κατανάλωσή της  με μέτρο δεν δημιουργεί προβλήματα.

Υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού

Θερμίδες: 17 ανά κουταλάκι του γλυκού

Υπάρχει σε αναψυκτικά,  επιδόρπια και δημητριακά. Αυτή  η πολυσυζητημένο γλυκαντική ουσία περιέχει τα σάκχαρα φρουκτόζη και γλυκόζη μετά από επεξεργασία σιροπιού του καλαμποκιού. Επειδή είναι φθηνότερο από  την  σακχαρόζη και δίνει προϊόντα με  μεγαλύτερη διάρκειας ζωής, χρησιμοποιείται ευρέως από τη βιομηχανία τροφίμων. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, συμβάλλει στην παχυσαρκία και σε άλλα προβλήματα υγείας περισσότερο από σακχαρόζη.

Μέλι

Θερμίδες: 21 ανά κουταλάκι του γλυκού

Υπάρχει σε δημητριακά, ψημένα τρόφιμα, έτοιμα τσάγια εμπορίου.  Το μέλι περιέχει μικρές ποσότητες βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, και οι μελέτες δείχνουν ότι δεν μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα τόσο γρήγορα όσο άλλα γλυκά προϊόντα. Περιέχει ωστόσο θερμίδες και θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο.

Νεοτάμη

Θερμίδες: 0

Υπάρχει σε μερικά ποτά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κατεψυγμένα επιδόρπια, πουτίγκες και χυμούς φρούτων. Νέα τεχνητή γλυκαντική ουσία εγκρίθηκε από το FDA το 2002. Είναι μεταξύ 7.000 και 13.000 φορές πιο γλυκιά από την επιτραπέζια ζάχαρη, ανάλογα σε τι προστίθεται.

Εκχύλισμα φύλλων Stevia (Truvia, Pure Via)

Θερμίδες: 0

Υπάρχει σε: ποτά διαίτης, γιαούρτια και  μεμονωμένες συσκευασίες.  Προέρχεται από το φυτό στέβια και θεωρείται η φυσική εναλλακτική λύση σε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Παρά το γεγονός ότι τα εκχυλίσματα της μη επεξεργασμένης στέβια δεν έχουν εγκριθεί από το FDA, τα προϊόντα  όπως το «Truvia» έχουν εγκριθεί ως  γενικά ασφαλή από το FDA το 2008.

Ζαχαρίνη (Sweet 'N Low)

Θερμίδες: 0

Yπάρχει σε ποτά, κονσερβοποιημένα προϊόντα, γλυκά.  Μελέτες σε ποντίκια το 1970 συσχέτισε την κατανάλωση ζαχαρίνης  με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και το 1981 με εντολή του  Αμερικανικού  Κογκρέσου, όλα τα τρόφιμα που την περιείχαν έπρεπε να φέρουν προειδοποιητική ετικέτα. Μεταγενέστερες μελέτες έδειξαν ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να συμβούν μόνο σε ποντίκια, και δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για αντίστοιχη δράση σε ανθρώπους και το προειδοποιητικό σήμα καταργήθηκε το 2000.

Σουκραλόζη (Splenda)

Θερμίδες 0 ανά  κουταλάκι του γλυκού

Υπάρχει σε αλκοολούχα ποτά φρούτων, κονσερβοποιημένα φρούτα και σιρόπια.

Η σουκραλόζη πήρε την έγκριση του FDA, το 1998, και παρόλο που μια μελέτη έδειξε ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, μεταγενέστερες έρευνες δεν μπόρεσαν να αποδείξουν τον συσχετισμό. Είναι ένα από τα λίγα γλυκαντικά που δεν είναι ευαίσθητο στη θερμότητα και μπορεί επομένως να χρησιμοποιηθεί στο ψήσιμο.

Σάκχαρο-αλκοόλες

Θερμίδες: 10 ανά κουταλάκι του γλυκού

Υπάρχουν σε καραμέλες, τσίχλες, επιδόρπια. Περιέχουν θερμίδες αλλά δεν προκαλούν τερηδόνα, όπως η επιτραπέζια ζάχαρη. Τρώγοντας μεγάλες ποσότητες (ιδιαίτερα μανιτόλης) μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και διάρροια. Χρησιμοποιούνται συχνά σε τρόφιμα χωρίς ζάχαρη που διατίθενται στην αγορά για τους διαβητικούς. Επειδή περιέχουν υδατάνθρακες, η μεγάλη κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο του αίματος.

 

Όροι: 
Κατηγοριες: