Η προστατευτική δράση της κερσετίνης κατά των φυτοφαρμάκων
Τα φυτοφάρμακα δεν σκοτώνουν μόνο παράσιτα αλλά, δυστυχώς ενέχουν παράλληλα κινδύνους για τον άνθρωπο και ενοχοποιούνται για καρκίνο, ενδοκρινικές επιπλοκές, αναπνευστικές διαταραχές και νευροεκφυλιστικά νοσήματα. Επιστημονικές μελέτες ωστόσο, δείχνουν ότι η κερσετίνη, ένα φυτικό φλαβονοειδές, μπορεί να αναστείλει τις επιβλαβείς επιδράσεις των φυτοφαρμάκων.
Τα φυτοφάρμακα βρίσκονται όχι μόνο στον αέρα και στο νερό αλλά και στα τρόφιμα. Με την πρόοδο της επιστήμης, πολλά φυτοφάρμακα δεν ψεκάζονται πλέον στις καλλιέργειες. Αντίθετα, χρησιμοποιούνται τα συστημικά παρασιτοκτόνα που αναμειγνύονται με τα λιπάσματα και απορροφώνται από τα φυτά μέσω του αγγειακού τους συστήματος. Με αυτό τον τρόπο, είναι πρακτικά αδύνατο για τους καταναλωτές να ξεπλένουν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, επειδή αυτά βρίσκονται μέσα στα φρούτα και τα λαχανικά που τρώνε.
Η κερσετίνη, μια φλαβονόλη που απαντάται σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, είναι μια πολλά υποσχόμενη ουσία για την προστασία των κυττάρων από ορισμένους από τους κινδύνους των φυτοφαρμάκων, όπως δείχνουν μελέτες σε ζώα. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2016 στο περιοδικό Human & Experimental Toxicology, διαπίστωσε ότι η κερσετίνη έδρασε προστατευτικά έναντι της τοξικότητας ενός μείγματος οργανοφωσφορικών εντομοκτόνων, τα οποία αρχικά αναπτύχθηκαν ως βιολογικά πολεμικά όπλα. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι τα οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα είναι επικίνδυνα όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για τις μέλισσες και την άγρια πανίδα. Η μελέτη έδειξε ότι η κερσετίνη μπορεί να προστατεύσει από την τοξικότητα των παρασιτοκτόνων μέσα από τους ακόλουθους μηχανισμούς:
- Διατήρηση της ενέργειας, των λιπαρών οξέων οξέος και του μεταβολισμού των ορμονών του φύλου
- Αναστολή οξειδωτικού στρες
- Προστασία από βλάβες του DNA
- Διατήρηση της λειτουργίας των νεφρών και του ήπατος
Παρατηρήθηκε ότι διάφορες παράμετροι που αντιπροσωπεύουν τις αρνητικές επιδράσεις ενός μείγματος παρασιτοκτόνων στον οργανισμό, βελτιώθηκαν όταν χορηγήθηκε ταυτόχρονα κερσετίνη.
Σε άλλη μελέτη, η κερσετίνη αποδείχθηκε ότι προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από την υπερδιέγερση των νευρικών κυττάρων από τα χημικά φυτοφάρμακα, η οποία συνδέεται με την παρακμή της γνωστικής λειτουργίας. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τη δραστικότητα της δισμουτάσης υπεροξειδίου, ενός σημαντικού ενζύμου για τον έλεγχο της βλάβης των ελεύθερων ριζών στο κυτταρικό επίπεδο και προστατεύει τον εγκέφαλο από την τοξικότητα με τη συντήρηση της τιμής TEER (trans endothelial electrical resistance), μιας σημαντικής μέτρησης της ακεραιότητας του τοιχώματος του κυττάρου που συχνά συνδέεται με διαταραχές του συνδρόμου διαπερατού εντέρου.
Τροφές πλούσιες σε κερσετίνη
- Μήλα
- Κάππαρη
- Κόκκινο κρεμμύδι
- Ελαιόλαδο
- Πιπεριές
- Εσπεριδοειδή
- Κακάο
- Cranberries
- Ολικής αλέσεως σιτηρά
- Σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το λάχανο
- Φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το kale
- Ωμά σπαράγγια
- Κόκκινο κρασί
- Σκούρα κεράσια και μούρα
- Ντομάτες
- Μαύρο και πράσινο τσάι
- Όσπρια