Παγκόσμια ανησυχία: Ανακαλούνται αυγά από γερμανική εταιρεία.

Ανακαλούνται αυγά από καταστήματα και αποθήκες στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, αφού ορισμένα βρέθηκαν να περιέχουν υψηλά επίπεδα τοξικού εντομοκτόνου με την ονομασία fipronil, του οποίου η χρήση έχει απαγορευθεί στην παραγωγή τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση εξαιτίας της ιδιαίτερης τοξικότητας του. 

Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017

Ενώ η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς ο Ολλανδικός οργανισμός τροφίμων, δεν βεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη παρτίδα δεν βγήκε στο εμπόριο προς κατανάλωση.  

Περίπου 180 ολλανδικά αγροκτήματα έχουν κλείσει προσωρινά και έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα, καθώς οι αρχές προσπαθούν να καθορίσουν την κλίμακα του προβλήματος. Οι δοκιμές κοπράνων κοπριάς, αίματος και αυγών έδειξαν υψηλά επίπεδα του εντομοκτόνου fipronil, το οποίο πρόκειται για ένα κοινό συστατικό σε κτηνιατρικά προϊόντα για την απαλλαγή από ψύλλους, ψείρες και κρότωνες, ενώ έχει απαγορευτεί η χρήση του για θεραπεία ζώων προοριζομένων για ανθρώπινη κατανάλωση. Ωστόσο βέλγοι εισαγγελείς ύστερα από έρευνες φοβούνται, πως η παράνομη ουσία αναμιγνύεται με εντομοκτόνο, που χρησιμοποιείται νόμιμα, για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κοτόπουλων. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εξαιρετικά τοξική ουσία μπορεί να βλάψει το ήπαρ, τους θυρεοειδείς αδένες και τα νεφρά, ενώ σε αρουραίους παρατηρήθηκε, ύστερα από χρόνια κατάποση όγκοι καλοήθεις και κακοήθεις. Δεν αναγνωρίζεται από τον καταναλωτή αν κάποιο προϊόν έχει μολυνθεί καθώς δεν αλλοιώνεται η γεύση του, ώστε να προειδοποιήσει για την επικινδυνότητά του.

Ο Ολλανδικός οργανισμός τροφίμων βεβαιώνει, ότι δεν έχουν οι συγκεκριμένες παρτίδες βγει στις αγορές, καθώς γίνονται συνεχείς και συστηματικοί έλεγχοι, ώστε να αποφευχθεί η κυκλοφορία τους, ενώ και η γνωστή Γερμανική εταιρία στο Ελληνικό κοινό Lidl βεβαιώνει ότι αποσύρθηκαν προληπτικά όλα τα αυγά συγκεκριμένης παρτίδας οι οποίες δεν διανεμήθηκαν στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο Βέλγιο, στην Γαλλία, στην Ολλανδία και στην Γερμανία καθώς και σούπερ μάρκετ άλλων επωνυμιών των Κάτω Χωρών.

Πηγές: https://www.ncbihttps://www.food.gov.uk

Αικατερίνη Στεφάνου, κλινική χημικός 

Όροι: 
Κατηγοριες: