Καθησυχαστικός ο ΕΦΕΤ σχετικά με την παρουσία Fipronil στα αυγά για την Ελλάδα

Νεότερα από τον ΕΦΕΤ έρχονται να καθησυχάσουν το καταναλωτικό κοινό, αφού οι επίσημοι έλεγχοι έδειξαν απουσία της ουσίας fipronil στα αυγά της ελληνικής αγοράς. Στις αρχές Αυγούστου, ανακλήθηκαν αυγά στην Γερμανία και στην Ολλανδία, ύποπτα για περιεκτικότητα υψηλού ποσοστού του εντομοκτόνου.

Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2017

Η γερμανική εταιρία Lidl, τον Αύγουστο, απέσυρε προληπτικά, παρτίδες αυγών που προέρχονταν από χώρες παραγωγής, ύποπτες για περιεκτικότητα fipronil στα πτηνοτροφικά προϊόντα. Σήμερα, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), έρχεται να ενημερώσει για την ασφαλή πλέον κατανάλωση των αυγών εφόσον τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δειγμάτων αυγών και προϊόντων τους, ήταν όλα αρνητικά ως προς την ουσία (όπως δηλώνει σε δελτίο τύπου). Ο ΕΦΕΤ αναφέρει συγκεκριμένα πως οι έλεγχοι που διεξήχθησαν ήταν σε εγκαταστάσεις διαχείρισης αυγών και προϊόντων τους στο σύνολο της χώρας.

Επιπλέον αναφέρει πως, ενώ διακινήθηκε από γαλλική επιχείρηση σε ελληνική επιχείρηση προϊόν αυγού με παρουσία της μη εγκεκριμένης δραστικής ουσίας fipronil, το τελικό ποσοστό που ανιχνεύεται στο παράγωγο παστεριωμένο ασπράδι αυγού σε σκόνη, είναι κατά 5 φορές μικρότερο από το επιτρεπτό λόγω της αραίωσης του αρχικού προϊόντος.

Οι περισσότερες χώρες συμπεριλαμαβανομένης και της Νοτίου Αφρικής, είναι εμπλεκόμενες στην υπόθεση. Ο ΕΦΕΤ επικοινωνεί με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων – EFSA και θα ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στo πλαίσιο σχετικών με το θέμα συνεντεύξεων.

Το fipronil είναι ένα ευρέως φάσματος εντομοκτόνο και ακαρεοκτόνο που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί μόνο σε σπόρους λαχανικών.

Δέσποινα Κωστέα

Όροι: 
Κατηγοριες: