Το διατροφικό σκάνδαλο με το εντομοκτόνο Fipronil εξαπλώνεται

 Δοκιμές που διεξήχθησαν στη Γερμανία εντοπίζουν προϊόντα που στη σύστασή τους περιέχονται αυγά, να φέρουν ίχνη του εντομοκτόνου Fipronil, διευρύνοντας έτσι το σκάνδαλο της μόλυνσης που έχει δημιουργηθεί και αποδεικνύοντας ότι, δυστυχώς, έχει προχωρήσει περαιτέρω στην τροφική αλυσίδα.

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017

 Η εφημερίδα "Sueddeutsche Zeitung" (SZ) ανέφερε πριν λίγες ημέρες ότι οι γερμανικές αρχές φέρονται ότι προσπαθούν να κρύψουν το πλήρες μέγεθος του σκανδάλου με το Fipronil από το κοινό. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το δηλητηριώδες εντομοκτόνο βρέθηκε σε υψηλές συγκεντρώσεις σε πολλά άλλα προϊόντα που περιείχαν αυγά όπως αρτοσκευάσματα και ένα ποτό γνωστό ως Advocaat . Μια προκαταρκτική ανάλυση από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Γεωργίας, στην οποία αναφέρεται η SZ, διαπίστωσε ότι το 20% των προϊόντων που δοκιμάστηκαν περιείχε ίχνη Fipronil και το ένα στα τέσσερα από αυτά παρουσίαζε συγκέντρωση πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Οι ειδικοί που αναφέρονται στην έκθεση περιέγραψαν τα ευρήματα αυτά ως "αξιόλογα".

Οι δοκιμές σε διάφορα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν αυγά άρχισε τον Αύγουστο, μετά την ανίχνευση υπολειμμάτων Fipronil σε αυγά. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι αναμένεται να έχουν τα αποτελέσματα για περισσότερα από 800 τρόφιμα που δοκιμάστηκαν μέχρι το τέλος του μήνα. Υπεύθυνοι των υπηρεσιών για την ασφάλεια των τροφίμων στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε επιφυλακή από τον Ιούλιο, όταν ανακαλύφθηκαν σε επτά παραγωγούς των Κάτων Χωρών αυγά με υπολείμματα της δραστικής ουσίας που δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε πουλερικά που παίρνουν μέρος στην παραγωγή τροφίμων. Η ανάκληση επεκτάθηκε σε αυγά αρκετών εκατοντάδων παραγωγών. Αυγά μολυσμένα από το Fipronil έχουν ανιχνευθεί σε πολλές χώρες από τότε, ενώ η Βουλγαρία είναι μία από τις πιο πρόσφατες χώρες όπου παρουσιάστηκε το πρόβλημα. Τον Σεπτέμβριο, περίπου 215.500 αυγά που είχαν ίχνη του εντομοκτόνου ανακαλύφθηκαν σε αποθήκη και σε καταστήματα στο Plovdiv, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την άσκηση πιέσεων σε εγκεκριμένα εργαστήρια να πραγματοποιούν επιφανειακές δοκιμές που δεν παρείχαν στο κοινό επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, δημιουργώντας έτσι ένα σύστημα "μη καταναλωτικής πληροφόρησης" που προστάτευσε τους παραγωγούς από τις δαπανηρές ανακλήσεις των προϊόντων τους.. Ενώ ορισμένα προϊόντα είχαν αφαιρεθεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ εθελοντικά, δεν έγινε τίποτα για την κατάσχεση προϊόντων που αγόρασαν οι καταναλωτές πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο της Fipronil. Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε ρήξη μεταξύ των ομοσπονδιακών και περιφερειακών κρατιδίων της γερμανικής κυβέρνησης. Η Κάτω Σαξονία στα ολλανδικά σύνορα που έχει πληγεί ιδιαίτερα, προέτρεψε το Βερολίνο να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια των καταναλωτών και να στραφεί προς μια αυστηρότερη πολιτική "μηδενικής ανοχής" όσον αφορά τα προϊόντα που έχουν μολυνθεί.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγές:

thelocal.de

wattagnet.com

Όροι: 
Κατηγοριες: