Σχετικα Αφιερωματα

Αυτό το απλούστατο προϊόν οικιακής χρήσης απομακρύνει τα φυτοφάρμακα από τα μήλα

Εάν "πλένετε" τα μήλα σας σκουπίζοντάς τα στο πουκάμισό σας ή αν τα ξεπλένετε απλά με νερό της βρύσης, μπορεί να καταφέρετε να απομακρύνετε κάποιες από τις βρωμιές και τα βακτήρια, αλλά όπως αποδείχθηκε από μια νέα μελέτη, τα πλεονάζοντα παρασιτοκτόνα απαιτούν μια διαφορετική προσέγγιση.

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021

Όταν πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής συνιστά να το κάνετε κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε, τουλάχιστον, τους ρύπους και τα βακτηρίδια. Αλλά τι γίνεται με τα τυχόν επιπλέον παρασιτοκτόνα που μπορεί να παραμείνουν;  Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry, απαντά πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα για το ποια είναι η καλύτερη μέθοδος πλυσίματος για την αφαίρεση φυτοφαρμάκων από τα μήλα.  Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης εξέτασαν την αποτελεσματικότητα τριών διαφορετικών μεθόδων πλύσης όσον αφορά την αφαίρεση δύο διαφορετικών τύπων παρασιτοκτόνων – του μυκητοκτόνου thiabendazole και του phosmet, ενός εντομοκτόνου. Το μεν πρώτο είναι ένα συστημικό παρασιτοκτόνο ενώ το δεύτερο είναι μη συστημικό, που σημαίνει ότι λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους στα φρούτα.

Κατά την προετοιμασία του πειράματος, τα μήλα εκτέθηκαν και στα δύο αυτά φυτοφάρμακα για 24 ώρες. Τα φρούτα ακολούθησαν μια από τις τρεις μεθόδους καθαρισμού: στο νερό της βρύσης, όπως συνιστά ο FDA, σε ένα διάλυμα λευκαντικού Clorox που σύμφωνα με πληροφορίες έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και χρησιμοποιείται συχνά στη βιομηχανία μήλων μετά τη συγκομιδή και σε ένα διάλυμα νερού και σόδας ψησίματος (όξινου ανθρακικού νατρίου), κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν στο σπίτι.

Από τις τρεις μεθόδους, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, στην πραγματικότητα, το πλύσιμο με μαγειρική σόδα ήταν το πιο αποτελεσματικό για την πιο προσεκτική απομάκρυνση και των δύο φυτοφαρμάκων. Το διάλυμα σόδας ήταν ικανό να απομακρύνει πλήρως όλα τα υπολείμματα thiabendazole και phosmet από την επιφάνεια του μήλου σε 12 και 15 λεπτά αντίστοιχα. Αλλά, αν και η μέθοδος με τη χρήση σόδας ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική για την απομάκρυνση των επιφανειακών καταλοίπων, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που είχαν εισχωρήσει στη φλούδα, εξακολουθούσαν να παραμένουν. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων έδειξαν ότι "το 20% του εφαρμοζόμενου thiabendazole και το 4,4% του phosmet είχαν εισχωρήσει στα μήλα μετά από 24 ώρες έκθεσης". Ως εκ τούτου, η μελέτη δείχνει ότι μια τέταρτη μέθοδος είναι πιθανώς πιο αποτελεσματική στην αφαίρεση των φυτοφαρμάκων συνολικά, αλλά παρουσιάζει και αυτή μειονεκτήματα. "Το ξεφλούδισμα είναι αποτελεσματικότερο για την απομάκρυνση των διεισδυτικών φυτοφαρμάκων. Ωστόσο, οι βιοδραστικές ενώσεις στις φλούδες θα χαθούν επίσης ", εξηγούν οι ερευνητές. Και καταλήγουν: "Αυτή η μελέτη μας δίνει πληροφορίες ότι η μέθοδος πρόπλυσης μετά τη συγκομιδή χρησιμοποιώντας διάλυμα λευκαντικού Clorox για 2 λεπτά δεν είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για να απομακρυνθούν πλήρως τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στην επιφάνεια των μήλων".

Τα μήλα κατατάσσονται ψηλά στον κατάλογο των φρούτων με τα υψηλότερα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που εξετάζονται από την ομάδα εργασίας για το περιβάλλον «Environmental Working Group». Αν και αυτές οι χημικές ουσίες είναι εγκεκριμένες και θεωρούνται ασφαλείς σε χαμηλές δόσεις, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια ο αντίκτυπός τους στην υγεία με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας πολλούς καταναλωτές να θέλουν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, την έκθεσή τους σε αυτά. Ενώ είναι απίθανο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν την υπομονή να αφήσουν τα μήλα τους μέσα στο διάλυμα σόδας για 15 λεπτά, οι ερευνητές σημειώνουν ότι, προσθέτοντας μια πρέζα στο συνηθισμένο ξέβγαλμα που τους κάνουμε, είναι σαφώς καλύτερο από το τίποτα.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: