Κοιλιοκάκη: όταν η γλουτένη βλάπτει

Αν έχετε διαπιστώσει πως σε αρκετά προϊόντα σας ενοχλεί η γλουτένη, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να μάθετε περισσότερα για την κοιλιοκάκη.

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019

Η κοιλιοκάκη είναι κοινώς η δυσανεξία στη γλουτένη-πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Ο οργανισμός των ασθενών με κοιλιοκάκη παράγει αντιγλιανιδικά αντισώματα, που καταστρέφουν το εσωτερικό τοίχωμα του λεπτού εντέρου. Πρόκειται για κληρονομική ασθένεια αλλά επειδή την γεννά ο ίδιος ο οργανισμός θεωρείται αυτοάνοση.

Η ασθένεια «πυροδοτείται» από την κατανάλωση δημητριακών και συχνά εμφανίζεται σε βρέφη αλλά και σε ενήλικες που μπορεί να ζήσουν πολλά χρόνια χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι γαστρεντερικές διαταραχές και δυσκολία ανάπτυξης του οργανισμού που δεν προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που χρειάζεται. Μακροπρόθεσμα, καταστρέφεται και το εσωτερικό τοίχωμα του λεπτού εντέρου. Άλλα συμπτώματα είναι η διάρροια, η αναιμία, η δερματίτιδα, οι δύσοσμες κενώσεις, η ναυτία, οι έμετοι και οι ορμονικές διαταραχές.

Διαβάστε επίσης: H τρέλα για τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι ένα «δίκοπο μαχαίρι» για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη

Τρόποι διάγνωσης-αντιμετώπισης:

Ο πρώτος τρόπος διάγνωσης είναι μια ειδική εξέταση αίματος για την παρουσία αντισωμάτων γλιαδίνης, ρετικουλίνης και ενδομυίου. Αν αυτά υπάρξουν, απαιτείται βιοψία δείγματος του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου που λαμβάνεται από τον γιατρό με γαστροσκόπηση. Ακολουθούν 3 βιοψίες για οριστική διάγνωση με εναλλαγή δίαιτας με και χωρίς γλουτένη.

Για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης, ακολουθείται ειδική διατροφή με προϊόντα χωρίς γλουτένη. Και καθώς σήμερα, όλο και περισσότερα προϊόντα κυκλοφορούν χωρίς την πρωτείνη γλουτένη, ο ασθενής απολαμβάνει ένα πλούσιο διαιτολόγιο χωρίς στερήσεις.

Όροι: 
  • ΚΟΙΛΙΟΚAΚΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: