H πρώτη ομοσπονδιακή δίκη κατά της Monsanto άρχισε στο San Francisco μετά τον ισχυρισμό πρόκλησης καρκίνου από χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup

Ένα σώμα ενόρκων στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του San Francisco θα αποφασίσει εάν το ζιζανιοκτόνο Roundup προκάλεσε καρκίνο σε έναν άνδρα στην California των ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας δίκης που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες και η οποία, σύμφωνα με τους δικηγόρους των εναγόντων, θα μπορούσε να προσδιορίσει την τύχη εκατοντάδων παρόμοιων αγωγών.

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019

Ο γερμανικός κολοσσός των χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων, η εταιρία Bayer, πρόκειται να αντιμετωπίσει μια δεύτερη δίκη στην Αμερική και να σταθεί απέναντι στους ισχυρισμούς ότι το δημοφιλές σε όλο τον κόσμο προϊόν τους, το ζιζαντιοκτόνο Roundup που βασίζεται στη γλυφοσάτη (glyphosate), προκαλεί καρκίνο. Η περίπτωση αυτή έρχεται στο προσκήνιο έξι μήνες αφότου η εταιρεία, μετά από σχετική απόφαση ενός κρατικού δικαστηρίου της California, καταδικάστηκε σε καταβολή αποζημίωσης 289 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η πρόσφατη υπόθεση του Edwin Hardeman είναι η κύρια υπόθεση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου (MDL) εναντίον της Monsanto και η πρώτη από μια σειρά άλλων που αναμένεται να προχωρήσουν σε δίκη. Περισσότερες από 1.600 περιπτώσεις στο MDL εκκρεμούν ενώπιον του δικαστή Vince Chhabria, οι οποίες κατατέθηκαν από ενάγοντες που ισχυρίζονται ότι η έκθεσή τους στο φονικό ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto, τους προκάλεσε μη Hodgkin λέμφωμα (NHL). Ο Hardeman, 70 ετών, είναι ο δεύτερος ενάγων από μια σειρά χιλιάδων ανθρώπων σε ολόκληρη την Αμερική που φθάνει στα δικαστήρια, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο φάρμακο της Monsanto προκαλεί καρκίνο. Από την άλλη, η εταιρία αναφέρει ότι μελέτες έχουν αποδείξει ότι το δραστικό συστατικό στο Roundup, η γλυφοσάτη, είναι ασφαλές.

"Υπάρχει ένα βουνό από αποδεικτικά στοιχεία", δήλωσε ο δικηγόρος του Hardeman. "Αυτή η εταιρεία πρέπει να είναι ειλικρινής με τους πελάτες της και να πει, ακούστε, υπάρχουν στοιχεία που σχετίζουν το προϊόν με τον καρκίνο και να αφήσουν τους ανθρώπους να επιλέξουν αν θα το χρησιμοποιούν ή όχι." Ένα ορκωτό δικαστήριο του San Francisco τον Αύγουστο, αποφάσισε την αποζημίωση ενός άλλου άνδρα με 289 εκατομμύρια δολάρια, καθώς κρίθηκε ότι το Roundup του είχε προκαλέσει μη-Hodgkin λέμφωμα. Μετά από έφεση της Monsanto, ένας δικαστής μείωσε αργότερα την επιδίκαση σε 78 εκατομμύρια δολάρια.

Η δίκη του Hardeman είναι ενώπιον διαφορετικού δικαστή και μπορεί να είναι πιο σημαντική. Ο δικαστής Vince Chhabria επιβλέπει εκατοντάδες αγωγές για το Roundup και έχει θεωρήσει την περίπτωση του Hardeman και δύο άλλες ως υποθέσεις που θα διαμορφώσουν τις εξελίξεις. Η έκβασή τους μπορεί να βοηθήσει τους δικηγόρους να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για παρόμοιες αγωγές στο δικαστήριο ή θα έρχονται σε συμβιβασμό. Μια απόφαση των ενόρκων υπέρ του Hardeman και των άλλων εναγόντων θεωρείται ότι θα έβαζε τους δικηγόρους σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση σε όλες τις συνομιλίες διευθέτησης για τις υπόλοιπες περιπτώσεις που υπάγονται στον δικαστή Chhabria.

Πολλές αμερικανικές κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές απέρριψαν τη σχέση μεταξύ του καρκίνου και της γλυφοσάτης. Η Monsanto αρνήθηκε έντονα έναν τέτοιο συσχετισμό, λέγοντας ότι εκατοντάδες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το χημικό είναι ασφαλές. Η εταιρία ανέπτυξε το glyphosate στη δεκαετία του 1970 και το ζιζανιοκτόνο πωλείται τώρα σε περισσότερες από 160 χώρες του κόσμου. Μπήκε στο μικροσκόπιο ειδικά αφού ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο, που είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας με έδρα τη Γαλλία, το ταξινόμησε ως «πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο» το 2015. Από τότε ακολούθησαν πολλές αγωγές. Η Monsanto έχει προσβάλει τη γνώμη του διεθνούς ερευνητικού οργανισμού ως ακραία και περιθωριακή. Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι το glyphosate είναι ασφαλές για τους ανθρώπους όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας.

Ο Hardeman, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, άρχισε να χρησιμοποιεί τα προϊόντα Roundup στα κτήματά του στην κομητεία της Sonoma κατά τη δεκαετία του 1980 και συνέχισε να τα χρησιμοποιεί μέχρι το 2012. Διαγνώστηκε με λέμφωμα μη Hodgkin το 2015. O δικαστής Chhabria εξέδωσε απόφαση τον περασμένο μήνα σύμφωνα με την οποία η δίκη του Hardeman θα χωριστεί σε δύο φάσεις. Οι δικηγόροι του Hardeman θα πρέπει πρώτα να πείσουν τους δικαστές ότι η χρήση του Roundup προκάλεσε το λέμφωμα πριν μπορέσουν να στοιχειοθετήσουν επιχειρήματα για επιδίκαση χρηματικών αποζημιώσεων. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: theguardian

 

Όροι: 
Κατηγοριες: