Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί για την κατανάλωση πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων

Την προσοχή όσων καταναλώνουν πικρούς πυρήνες βερίκοκου και πικραμύγδαλα εφιστά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με αφορμή την ενημέρωση του Κέντρου Δηλητηριάσεων του Υπουργείου Υγείας σχετικά με περιστατικό δηλητηρίασης λόγω υπερβολικής κατανάλωσης πυρήνων πικραμύγδαλων.

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016

Ιδιαιτέρως προσεκτικοί πρέπει να είναι οι όσοι καταναλώνουν πικρούς πυρήνες βερίκοκου και πικραμύγδαλων σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ ο οποίος  ενέκρινε γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΕΤ) που εκπονήθηκε με βάση αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις διεθνών οργανισμών, οργανισμών της ΕΕ καθώς και μέτρων που έχουν υιοθετηθεί από άλλες χώρες, σχετικά με το πόσο επικίνδυνη για την υγεία μας είναι η κατανάλωση πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμυγδάλων.  Ειδικότερα ο ΕΦΕΤ συστήνει για τους ενήλικες την κατανάλωση μέχρι 2 πικρών πυρήνων βερίκοκου ή πικραμύγδαλου την ημέρα ενώ για τα παιδιά, τις εγκύους και τις γυναίκες που θηλάζουν καθώς εμπίπτουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, να μην καταναλώνουν τα προϊόντα αυτά.

Η αμυγδαλίνη είναι μια ουσία που όταν διασπάται, παράγονται κυανιούχες ενώσεις (υδροκυάνιο), οι οποίες είναι δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία. Ο βαθμός και η πιθανότητα της επικινδυνότητας εξαρτώνται και από τον αριθμό των πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων που θα καταναλωθεί καθώς και από το αρχικό ποσοστό αμυγδαλίνης που συγκεντρώνουν τα προϊόντα αυτά.

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ συστήνει και στις επιχειρήσεις οι οποίες διακινούν καρπούς που περιέχουν αμυγδαλίνη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές ως προς τις πρόσθετες ενδείξεις επισήμανσης που πρέπει να φέρουν πέραν των υποχρεωτικών ενδείξεων και στις οποίες πρέπει να αναγράφονται: ο μέγιστος αριθμός πυρήνων που μπορεί να καταναλωθούν με ασφάλεια (πρέπει να τεκμηριώνεται στη βάση αξιολόγησης κινδύνου), μήνυμα που θα προειδοποιεί για πιθανότητα δηλητηρίασης σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης όπως επίσης και σύσταση για αποφυγή κατανάλωσης από παιδιά, έγκυες και γυναίκες που θηλάζουν.

Όροι: 
Κατηγοριες: