Σχετικα Αφιερωματα

Αλλεργία στα φιστίκια: όταν το σνακ γίνεται επικίνδυνο

Για τους περισσότερους τα φιστίκια συνοδεύουν ένα χαλαρό ποτό ή αποτελούν ένα υγιεινό σνακ μπροστά στην τηλεόραση. Τι γίνεται όμως, όταν τα φιστίκια, μας στέλνουν στο… νοσοκομείο; Πρόκειται για την συνηθέστερη μορφή αναφυλαξίας λόγω διατροφής και τα νούμερα αποδεικνύουν (100 θάνατοι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ) πως πολλοί δεν γνωρίζουν καν πως πάσχουν από αυτή την αλλεργία.

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016

Πώς εκδηλώνεται;

Έντονος πονοκέφαλος, ρινίτιδα, φαγούρα, εμετός και διάρροια ακόμη σε φράξιμο του αναπνευστικού σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις και θάνατος είναι ορισμένοι από τους τρόπους εκδήλωσης της αλλεργίας στα φιστίκια.

Έρευνες αναφέρουν πως ένα παιδί με αλλεργία στα φιστίκια και σε άλλες τροφές, μπορεί μεγαλώνοντας να ξεπεράσει όλες τις αλλεργίες, δύσκολα όμως θα ξεπεράσει την αλλεργία του φιστικιού, γεγονός που την καθιστά και τόσο επικίνδυνη.

Η αναφυλαξία μπορεί να προκληθεί όχι μόνο από την απευθείας κατανάλωση φιστικιού αλλά και από την.. μυρωδιά του. Αναφυλαξία έπαθαν και άτομα που απλά έφαγαν από το ίδιο κουτάλι κάποιου που κατανάλωσε φιστίκι ή επειδή φίλησαν κάποιον που πριν είχε φάει φιστίκι. Οι παράγοντες κινδύνου εκτοξεύονται αν σκεφθούμε πως ίχνη φιστικιού εμπεριέχονται σε πολλά τρόφιμα.
Για την προστασία των καταναλωτών ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, θέσπισε πρόσφατα τον κανονισμό 1169/2011, σύμφωνα με τον οποίο, καθίσταται υποχρεωτική η επισήμανση των αλλεργιογόνων συστατικών στις συσκευασίες των τροφίμων αλλά και στα χύμα προϊόντα, ώστε οι καταναλωτές να κάνουν με ασφάλεια τις επιλογές τους.

Ωστόσο, καθώς μια απροσεξία είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια ενδεχόμενη αναφυλαξία, οι γιατροί συνιστούν στους αλλεργικούς να έχουν πάντα μαζί τους προγεμισμένες σύριγγες αδρεναλίνης. 

Όροι: 
Κατηγοριες: