Τεχνητές Χρωστικές: επικίνδυνες ή ωφέλιμες για τον οργανισμό;

Οι τεχνητές χρωστικές περιέχονται στα περισσότερα από τα προϊόντα τα οποία καταναλώνουμε και ευθύνονται για τα φωτεινά τους χρώματα. Μεγαλύτεροι καταναλωτές είναι άλλοι από τα παιδιά, αφού τα τελευταία 50 χρόνια υπάρχουν σχεδόν παντού  μπισκότα, καραμέλες, τσίχλες, χυμοί, παγωτά. 

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που έχουμε προβληματιστεί καθώς κάποιες έχουν ενοχοποιηθεί για αλλεργίες, υπερκινητικότητα μέχρι και καρκίνο, ενώ άλλες φορές μιλούν για τα αβλαβή τους χαρακτηριστικά προς τον άνθρωπο. Kάποιες χρωστικές, που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, απαγορεύονται στην Αμερική και το αντίστροφο.

Οι χρωστικές είναι ουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνταν στα τρόφιμα εδώ και αιώνες, ήδη από το 1856 χρησιμοποιούνταν και την παρήγαγαν από την λιθανθρακόπισσα. Σήμερα φτιάχνονται με βάση το πετρέλαιο και ελάχιστες είναι αυτές, που είναι κατάλληλες για βρώση ενώ δεν είναι λίγες αυτές που έχουν ενοχοποιηθεί για παρενέργειες. 

Η Ταρτραζίνη, γνωστό ως κίτρινο 5, έχει συσχετισθεί με αλλαγές συμπεριφοράς συμπεριλαμβανομένων ευερεθιστότητα, ανησυχία, κατάθλιψη και δυσκολία στον ύπνο, πρόκειται για μία ουσία η οποία έχει επιτραπεί να χρησιμοποιείται και στην ΗΠΑ και στην Ευρώπη, παρ΄όλα αυτά οι μελέτες δεν ήταν σαφείς , αφού πρόσφατη μελέτη έβαλε και την γενετική προδιάθεση του ατόμου. 

Όσον αφορά τον καρκίνο ελέγθηκαν και δεν συσχετίστηκαν με καρκινογένεση εκτός από το μπλε 2 το οποίο βρίσκεται σε γλυκά, παγωτά, σνακ και δημητριακά, οι επιστήμονες παρατήρησαν σε αρουραίους αύξηση των ήδη υπαρχόντων όγκων του εγκεφάλου και στο κόκκινο 3 το οποίο βρίσκεται στα κεράσια μαρασκίνο και καραμέλες, αύξηση του όγκου του θυροειδούς αδένα. Ωστόσο κάποιες από τις χρωστικές εμφάνισαν αλλεργίες σε ανθρώπους αλλά επειδή είναι μικρά ποσοστά δεν είναι αρκετά για την πλήρη απόσυρσή τους.

Τόσο η Ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων  EFSA όσο και η Αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων FDA κατευθύνουν τους παραγωγούς σε φυσικές χρωστικές, όπως η β-καροτίνη και το εκχύλισμα από τεύτλα, επειδή όμως οι τεχνητές χρωστικές παράγουν ένα πιο ζωντανό χρώμα και είναι πιο ελκυστικές στο κοινό δεν χρησιμοποιούνται από τους παραγωγούς. 

Το γεγονός ότι κάποιες χρωστικές επιτρέπονται από έναν οργανισμό και απαγορεύονται από τον άλλο πρέπει να μας προκαλέσει ανησυχία 

Όροι: 
Κατηγοριες: