Εντομοκτόνα: επικίνδυνα για τον θυρεοειδή

Δεν είναι λίγες οι φορές που έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών βρήκαν ποσότητες εντομοκτόνων στα οπωροκηπευτικά παραπάνω από τις επιτρεπόμενες μιας και υπάρχουν τεράστια κενά στον τρόπο και το είδος χρήσεις των εντομοκτόνων. 

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Οι κατηγορίες ποικίλουν ανάλογα με το είδος του οπωροκηπευτικού και την εποχή. Κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί για πολύ σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνος πρόσφατα όμως μελέτες απέδειξαν την άμεση σχέση, που έχει με την βλάβη του θυρεοειδούς, ασθένεια που δεν αφορά μία συγκεκριμένη ηλικία ασθενών. Στα παιδιά προκαλεί σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης. 

Σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών βρέθηκε άμεση σχέση των φυτοφαρμάκων όλων των ειδών και κυρίως των ζιζανιοκτόνων σε συνδυασμό με την γενετική προδιάθεση ενός ατόμου μία από τη νόσο του θυρεοειδή. Οι γυναίκες που εξετάστηκαν ήταν γυναίκες αγρότισσες αλλά και γυναίκες που δεν είχαν καμία σχέση με αγροτικές δουλειές οι διαπιστώσεις, που έγιναν είναι εντυπωσιακές καθώς τα ποσοστά φυτοφαρμάκων που βρέθηκαν στον οργανισμό δεν διαφέρουν στις γυναίκες αυτές πράγμα που δηλώνει ότι τα φυτοφάρμακα σχετίζονται με την καθημερινή μας διατροφή και όχι με την άμεση έκθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το 1997 παρουσιάστηκε αλματώδης αύξηση των ποσοστών εμφάνισης της νόσου του θυρεοειδή το οποίο τελικώς αποδόθηκε πέρα των ρύπων και της ακτινοβολίας, στα φυτοφάρμακα.

Χρειάζεται λοιπόν μεγαλύτερος έλεγχος για την χρήση των φυτοφαρμάκων από την διεθνή κοινότητα στοιχειοθετώντας μία νομοθεσία πιο αυστηρή. Από τη μεριά μας ως καταναλωτές να χρησιμοποιούμε προϊόντα τα οποία να  είναι νωπά, ώστε να μπορούν να πλένονται εξονυχιστικά, ενώ θα πρέπει να προτιμάμε τα βιολογικά προϊόντα από πιστοποιημένους καλλιεργητές.  

Όροι: 
Κατηγοριες: