Στην τελική ευθεία η εξαγορά της Monsanto από την Bayer
Με σημαντικές επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία και στην παραγωγή τροφίμων και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ανακοινώθηκε ότι η Bayer θα καταβάλλει για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας Monsanto 66 δισεκατομμύρια δολάρια ή 128 δολάρια ανά μετοχή.
Η συμφωνία που έλαβε το "πράσινο φως" από το εποπτικό συμβούλιο της Bayer και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της Monsanto, χρειάστηκε αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί καθώς διαδοχικές προσφορές της Bayer απορρίπτονταν από την Monsanto. Από τα 122 δολάρια ανά μετοχή, η Bayer ανέβασε την προσφορά της σε 125 και έπειτα στα 127,50 δολάρια. Επισημαίνεται από τους Financial Times ότι τόσο η γκάμα των παραγόμενων προϊόντων των δύο εταιριών καθώς και οι πελάτες δεν επικαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από την μια εταιρία στην άλλη. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην αρκεί στις αρχές κατά του ανταγωνισμού για να σταματήσουν ή να καθυστερήσουν τη συγχώνευση. Σημαντικότερο, όμως, είναι το τι ακριβώς παράγουν οι δύο εταιρείες και τι συνέργειες θα δημιουργήσει η συγχώνευση αυτή. Η νέα εταιρεία θα ελέγχει πάνω από το 25% της αγοράς των σπόρων και των εντομοκτόνων.
Η Monsanto είναι από τις μεγαλύτερες αγροχημικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες, εξειδικευμένη στην παραγωγή γενετικά τροποποιημένων σπόρων για καλλιέργειες και υπέρμαχος της χρήσης τους. Εμπορεύεται επίσης την εξαιρετικά αμφίβολη ουσία glyphosate που βρίσκεται στα ζιζανιοκτόνα και θεωρείται ύποπτη για πρόκληση καρκίνου. Η Ευρώπη επικρίνει έντονα τις πρακτικές της εταιρίας πιεζόμενη από τη μεγάλη ανησυχία των ευρωπαίων καταναλωτών για τις επιπτώσεις στην υγεία από τη διάδοση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Στις ΗΠΑ η χρήση τους είναι μεγαλύτερη.
Η Monsanto και άλλες παρόμοιες εταιρίες προσπαθούν να επεκταθούν στην Αφρική ή τη Νότια Αμερική, αποφεύγοντας τον στενό έλεγχο των αμερικανικών ή ευρωπαϊκών αρχών. Και αυτό γιατί σε αυτές οι περιοχές του πλανήτη θα σημειωθεί μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση τις επόμενες δεκαετίες και, κατά συνέπεια, μεγαλύτερες ανάγκες για τρόφιμα. Για τους ακτιβιστές από την άλλη πλευρά, αυτό είναι ένα «κολασμένο deal» που σκοπεύει να κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά με γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Σίγουρα, πρόκειται για μια ιστορική εξαγορά με μεγάλες ευκαιρίες αλλά και πολλά ρίσκα. Οι τιμές των βασικών γεωργικών προϊόντων όπως το σιτάρι πέφτουν συνεχώς και, παράλληλα, υπάρχει μεγάλη πίεση για περικοπές των δαπανών. Όταν σε αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι μέχρι το 2050 υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός της γης θα έχει φθάσει τα δέκα δισεκατομμύρια ενώ η επιφάνεια που μπορεί να δομηθεί παραμένει αμετάβλητη, δημιουργείται αναπόφευκτα ένας ασφυχτικός συνδυασμός.
H Βayer αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι οι εταιρείες συμφώνησαν ότι θα καταβληθεί από τη Bayer στη Mosanto ένα ποσό 2 δισ. δολαρίων στην περίπτωση που η συμφωνία δεν εγκριθεί από τις Αρχές για τον Ανταγωνισμό, ενώ αναμένουν να ολοκληρωθεί η συμφωνία έως το τέλος του 2017. Η επιτυχής έκβαση της εξαγοράς, θα «γεννήσει» τη μεγαλύτερη εταιρία αγροτικών εφοδίων του κόσμου, με πάνω από 25% μερίδιο στην παγκόσμια αγορά.