Φυστίκι Αιγίνης, ο «πράσινος χρυσός» της Ελλάδας

Ένα από τα ιδιαίτερα ΠΟΠ προϊόντα της χώρας μας, το φυστίκι από την Αίγινα, όχι μόνο ξεχωρίζει για την ποιότητα και τη γεύση του κερδίζοντας δίκαια την διεθνή πρωτιά αλλά παράλληλα, αποτελεί εξαιρετική υπερτροφή για τον οργανισμό μας.

 

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019

Η φυστικιά (επιστ. Πιστακία η γνησία, Pistacia vera) κατάγεται από το Ιράν, ήταν γνωστή στους Ελληνες ήδη από τον Θεόφραστο και τα πρώτα ίχνη της εντοπίζονται την 7η χιλιετία π.Χ. . Ανάμεσα στα φυτά που έγιναν γνωστά από τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου αναφέρεται και η φυστικιά και την περίοδο του Βυζαντίου ο καρπός της ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής. Σήμερα το Ιράν έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο. Ακολουθούν οι Η.Π.Α., η Τουρκία και η Συρία και στην Ελλάδα καλλιεργείται σε πολλά μέρη εκτός από την Αίγινα.  Είναι δένδρο ιδιαίτερα ευπαθές και η καλλιέργειά του απαιτεί πολύ συγκεκριμένες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. 

Ο πρώτος οργανωμένος φυστικιώνας έγινε το 1860 από τον Δ. Παυλίδη (της γνωστής σοκολατοβιομηχανίας) στο κτήμα του στο Ψυχικό. Το πρώτο δενδρύλλιο φυστικιάς λέγεται πως έφερε στην Αίγινα πιθανότατα από τη Συρία ο γιατρός Νίκος Περόγλου το 1896, δημιουργώντας και τον πρώτο παραθαλάσσιο φυστικιώνα έκτασης είκοσι στρεμμάτων.  Οι δικές του επίμονες προσπάθειες ώθησαν και έπεισαν τους  αγρότες  της Αίγινας να αντικαταστήσουν τις ελιές και τα κλήματα που καλλιεργούσαν μέχρι τότε, με φυστικιές αξιοποιώντας τις ιδιαιτερότητες του εδάφους και του κλίματος του νησιού που προσδίδουν στον καρπό ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, εξαιρετική γεύση και άρωμα.
Το 1947 δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος Φυστικοπαραγωγών Αιγίνης σε μια προσπάθεια να δοθεί έμφαση στην ποιότητα.  Στις 2 Ιουλίου του 1996 το φυστίκι Αιγίνης αναγνωρίζεται ως προϊόν Π.Ο.Π. δηλαδή  Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης. 

Τα φυστίκια είναι από τους καλύτερους ποιοτικά και πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς , ειδικά αν τα απολαμβάνουμε άψητα και ανάλατα. Χαρακτηρίζονται σαν μια σούπερ συμπυκνωμένη τροφή, μεγάλης θρεπτικής αξίας, πλούσια σε βιοτίνη, πρωτεΐνες,  φυτικές ίνες, ανόργανα άλατα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.  Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά που μειώνουν την LDL χοληστερόλη προστατεύοντας έτσι την καρδιά μας. Αποτελούν  επίσης πηγή καλών λιπαρών οξέων και μας προσφέρουν το αίσθημα κορεσμού βοηθώντας στον έλεγχο του βάρους μας.

Όροι: