Η Γαλλία παραμένει παγκόσμιος ηγέτης στο δείκτη βιωσιμότητας των τροφίμων

Από πλευράς σωστής διατροφής, υπεύθυνης κατανάλωσης και χρήσης βιώσιμης γεωργίας, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν καλύψει τις κορυφαίες θέσεις του Δείκτη Διατροφικής Βιωσιμότητας (FSI) 2017 αφήνοντας πίσω τους τις ΗΠΑ και την Κίνα με τη Γαλλία να κατακτά και αυτή τη χρονιά την παγκόσμια πρωτιά.

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ έχει ορίσει ένα σύστημα βιώσιμης διατροφής, το οποίο εξασφαλίζει επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή για όλους, έτσι ώστε οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές βάσεις να υποστηρίζουν και να εξασφαλίζουν την διατροφική ασφάλεια των μελλοντικών γενεών. Μετά από μόλις μια ακόμη γενιά, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια και περίπου οι μισοί από αυτούς θα υποφέρουν από έλλειψη τροφής σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα αυτή ο ΟΗΕ επέκτεινε τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (MDGs) με δεκαεπτά Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs). Οι δεσμεύσεις αυτές έχουν ως στόχο την επίτευξη σημαντικών στόχων, όπως η κατάργηση της φτώχειας σε όλες της τις μορφές παντού και η μείωση της ανισότητας εντός και μεταξύ των χωρών. Περιγράφει επίσης το ζήτημα της βιωσιμότητας των τροφίμων σημειώνοντας τη δέσμευση για "βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής".

Τα απορρίμματα των τροφίμων έχουν μετατραπεί σε επείγον και πιεστικό ζήτημα για τους καταναλωτές τα τελευταία χρόνια, ωστόσο οι δεσμεύσεις για βιώσιμες πρακτικές ποικίλλουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. H Economist Intelligence Unit  και το Barilla Centre for Food and Nutrition κατέταξαν πρόσφατα περισσότερες από 30 χώρες σε τρεις πυλώνες της βιώσιμης γεωργίας, τις διατροφικές προκλήσεις και τις απώλειες και τα απορρίμματα των τροφίμων.  

Χάρη στον πόλεμο για τα απορρίμματα, όπου τα σουπερμάρκετ απαγορεύονται να πετάξουν τα απούλητα φαγητά και τα εστιατόρια πρέπει να παρέχουν συσκευασίες για να πάρει κανείς το υπόλοιπο φαγητό που δεν κατανάλωσε μαζί του όταν τους ζητηθεί, η Γαλλία κατέκτησε την πρώτη θέση σε αυτή την μελέτη.

Η χώρα πέρασε το 2016 νομοθεσία η οποία απαγορεύει στα σουπερμάρκετ να πετάνε τρόφιμα που είναι κοντά στην λήξη της προτεινόμενης ημερομηνίας πώλησής τους και, αντιθέτως, απαιτεί να δωρίζονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή τράπεζες τροφίμων. Οι εταιρείες στη Γαλλία πρέπει επίσης να συμπεριλάβουν στοιχεία σχετικά με τα απόβλητα τροφίμων στις εκθέσεις τους για την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Η Ελλάδα κατατάσσεται πολύ πιο κάτω στον κατάλογο, στην 43η θέση, η Κύπρος στην 37η , ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στον αριθμό 24. Η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Σουηδία επίσης κατέλαβαν αντίστοιχα την πρώτη πεντάδα, επιδεικνύοντας αποτελεσματικές κυβερνητικές πολιτικές για τα απόβλητα τροφίμων, τη διατροφική εκπαίδευση και την προστασία του περιβάλλοντος στη γεωργική πρακτική.

Οι χώρες υψηλού εισοδήματος παρουσίασαν γενικά καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη, αλλά οι ΗΠΑ έπεσαν στην 21η θέση, λόγω της κακής διαχείρισης του εδάφους και των λιπασμάτων στη γεωργία καθώς και της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος, ζάχαρης και κορεσμένων λιπών, σύμφωνα με την έρευνα. Παρά το υψηλότερο εισόδημα κατά κεφαλή μεταξύ των 34 χωρών, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέχουν την τελευταία θέση, αντανακλώντας τα υψηλά διατροφικά απόβλητα που φθάνουν σχεδόν τα 1.000 κιλά ανά άτομο ετησίως, αυξάνοντας τα ποσοστά παχυσαρκίας και παρουσιάζοντας έναν γεωργικό τομέα που εξαρτάται από την εξάντληση των υδάτινων πόρων. Στον αντίποδα, η Αιθιοπία, η χώρα με το χαμηλότερο εισόδημα στον Δείκτη Διατροφικής Βιωσιμότητας, κατατάσσεται στην 12η θέση.

Ο Martin Koehring, διευθύνων σύμβουλος της The Economist Intelligence Unit, δήλωσε: "Τα βιώσιμα συστήματα διατροφής είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των 17 στόχων αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ, με κυριότερους το τέλος της πείνας, την επίτευξη επισιτιστικής ασφάλειας, τη βελτίωση της διατροφής και την προώθηση της αειφόρου γεωργίας έως το 2030. Ωστόσο, σημαντικές παγκόσμιες εξελίξεις όπως η κλιματική αλλαγή, η ταχεία αστικοποίηση, ο τουρισμός, οι μεταναστευτικές ροές και η μετάβαση προς τις δυτικοποιημένες δίαιτες θέτουν τα συστήματα τροφίμων υπό πίεση. Ο Δείκτης Βιωσιμότητας των Τροφίμων είναι ένα σημαντικό εργαλείο που βοηθά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άλλους ενδιαφερόμενους να σχεδιάσουν αποτελεσματικές πολιτικές για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του συστήματος διατροφής ».

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: