Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις σας στο τρέξιμο
Αν θέλετε να τρέχετε πιο γρήγορα όταν προπονείστε, ο προγραμματισμός των γευμάτων σας με βάση τη μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να ενισχύσει την αντοχή και την ταχύτητά σας σε μόλις τέσσερις ημέρες.
Η μεσογειακή διατροφή προσφέρει μια σειρά από οφέλη, όπως καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις και την εξάλειψη διαφόρων χρόνιων ασθενειών. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές επισημαίνουν όλο και περισσότερο ότι αυτή η δίαιτα μπορεί να είναι το κλειδί για μια μακρά, υγιή ζωή. Είναι συνήθως πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελαιόλαδο, επιτρέπει μέτρια κατανάλωση ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων και κόκκινου κρασιού και περιέχει διάφορες ενώσεις που ενισχύουν τις αθλητικές επιδόσεις. Πολλά από τα τρόφιμα στη μεσογειακή διατροφή περιέχουν αντιοξειδωτικά και νιτρικά και έχουν αντιφλεγμονώδεις και αλκαλικές ιδιότητες. Αναρωτιέται κανείς αν αυτό σημαίνει ότι κάποιος που ακολουθεί συστηματικά αυτή τη δίαιτα, θα είχε ίσως βελτιωμένη αντοχή και καλύτερες επιδόσεις όταν ασκείται.
Διαβάστε:
Τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής
Σύμφωνα με νέα έρευνα, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις των ασκήσεων αντοχής. Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από μια μικρή μελέτη που διεξάχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Saint Louis (SLU), οι οποίοι συνέκριναν την απόδοση των δρομέων 5K μετά από κατανάλωση μεσογειακής διατροφής, με αντίστοιχους δρομείς των 5Κ που ακολούθησαν μια παραδοσιακή δυτική διατροφή που είναι σχεδόν το αντίθετο της μεσογειακής, δεδομένου ότι οι μερίδες φρούτων και λαχανικών είναι αρκετά χαμηλές, ενώ τα επεξεργασμένα κρέατα, τα γαλακτοκομικά, τα κατεργασμένα σάκχαρα και τα υψηλά κορεσμένα λίπη είναι αυτά που έχουν τον κύριο λόγο. Γνωρίζοντας όλα αυτά τα δεδομένα, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορεί να μην αποτελούν τόσο μεγάλη έκπληξη.
Διαβάστε και αυτό:
Αυτός ο ειδικός συνδυασμός μετάλλων και θρεπτικών στοιχείων βοηθά τις γυναίκες δρομείς να τρέχουν γρηγορότερα
Για τις ανάγκες της μελέτης τους η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Nutrition, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με επτά γυναίκες και τέσσερις άνδρες που γυμνάζονταν ερασιτεχνικά, ηλικίας 25-35 ετών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ακολουθήσουν μια δίαιτα που περιλάμβανε την κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων, ελαιολάδου, ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής αλέσεως και μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα, τα κορεσμένα λίπη, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μετά τις πρώτες τέσσερις ημέρες με τους συμμετέχοντες σε αυτή τη διατροφή, τους ζητήθηκε να τρέξουν 5 χιλιόμετρα σε διάδρομο. Εννέα έως δεκαέξι ημέρες αργότερα κλήθηκαν να ακολουθήσουν μια δυτική διατροφή για άλλες τέσσερις ημέρες και έπειτα να τρέξουν 5 χιλιόμετρα για άλλη μια φορά. Η δυτική διατροφή που ακολούθησαν ήταν η παραδοσιακή δυτική διατροφή που συνίσταται στην κατανάλωση εξευγενισμένων σακχάρων, αλατιού και κορεσμένων λιπών και μικρή πρόσληψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Η ομάδα θέλησε επίσης να δοκιμάσει τα αποτελέσματα που θα είχαν οι δύο δίαιτες στην ενίσχυση των μυών και στην αναερόβια άσκηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όσοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή έτρεχαν κατά 6% ταχύτερα από ό,τι όταν κατανάλωναν τη δυτική διατροφή. Η βελτίωση συνέβη, παρόλο που οι καρδιακοί ρυθμοί των συμμετεχόντων ήταν περίπου ίδιοι και οι εκτιμήσεις της αντίληψης της άσκησης ήταν οι ίδιες και στις δύο περιπτώσεις. Ωστόσο, οι διαφορετικές δίαιτες δεν έδειξαν καμία επίδραση στην απόδοση με την αναερόβια άσκηση.
Η έρευνα αυτή παρέχει ένα κίνητρο να διατρέφονται πιο υγιεινά – όπως π.χ. με μια μεσογειακή διατροφή - όχι μόνο οι αθλητές αλλά και ο γενικότερος πληθυσμός. Ο Edward Weiss, καθηγητής της διατροφής και της διαιτολογίας στο SLU και ανώτερος ερευνητής της μελέτης, δήλωσε ότι, επειδή πολλά από τα μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά στη μεσογειακή διατροφή έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την άσκηση, η απόδοση της δίαιτας στο σύνολό της θα βελτίωνε γρήγορα επίσης την απόδοση. Ωστόσο, ο Weiss πρόσθεσε ότι τα οφέλη αυτά επίσης χάθηκαν γρήγορα με την μετάβαση στη δυτική δίαιτα, επισημαίνοντας τη σημασία της μακροπρόθεσμης τήρησης της μεσογειακής διατροφής.
Φωτεινή Πουρνάρα