Κάντε τα παιδιά σας να τρώνε έξυπνα στο σχολείο

Τα παιδιά σας πιθανόν να τρώνε υγιεινά γεύματα στο σπίτι, αλλά τι γίνεται όταν βρίσκονται στο σχολείο; Παρακάτω σας δίνουμε κάποια απλά tips για να βεβαιωθείτε ότι το καθημερινό κολατσιό τους τα τροφοδοτεί με την ενέργεια και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέχρι το απόγευμα. 

Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2022

Εκτός από τις απογευματινές και βραδινές τελετουργίες των σχολικών εργασιών και φροντίζοντας ώστε όλα να είναι έτοιμα για την επόμενη μέρα στο σχολείο, υπάρχει και η καθημερινή συζήτηση του τι θα πάρουν μαζί τους τα παιδιά για κολατσιό. Για ορισμένους, αυτό μπορεί να είναι κυριολεκτικά ένας αγώνας. Το αίσθημα της πείνας έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα του μαθητή στη μάθηση. Ταυτόχρονα, θέλετε τα παιδιά σας όχι μόνο να είναι υγιή αλλά και να τρώνε τα σνακς που έχουν πάρει μαζί τους.

Θα έχετε ακούσει για τις διάφορες εκστρατείες και τα προγράμματα κατά της παιδικής παχυσαρκίας που στοχεύουν να κάνουν τα παιδιά να τρώνε πιο υγιεινά. Αυτές οι πρωτοβουλίες ενθαρρύνουν τους γονείς να συμμετέχουν περισσότερο στις επιλογές των παιδιών τους. Ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών ηλικίας 3-6 ετών είναι για αρκετές ώρες κάθε εβδομάδα σε παιδικούς σταθμούς και νηπειαγωγεία. Αν και η πολλά από αυτά τα σχολεία προετοιμάζουν και σερβίρουν γεύμα, κάποια βασίζονται στο τι θα φέρουν καθημερινά οι γονείς.

Τι μπορείτε να κάνετε; Πολλά!

Καταρχήν ξεκινήστε προσφέροντάς τους ένα σωστό πρωϊνό. Τα αυγά με ψωμί ολικής, τα φρούτα και το γιαούρτι, ή τα δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς ζάχαρη με γάλα και μούρα είναι κάποιες πολύ υγιεινές επιλογές. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα παιδιά να ξεκινούν τη μέρα τους με ένα γεύμα που αποτελείται από πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, έναν συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που σίγουρα θα τους βοηθήσει να μην πεινάσουν πολύ μέχρι το μεσημεριανό γεύμα.

Όταν ετοιμάζετε το κολατσιό που θα πάρουν μαζί τους, φτιάξτε σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως, άπαχο κρέας, μαρούλι και ντομάτα. Αποφύγετε τα αλμυρά, επεξεργασμένα έτοιμα σνακς και συμπεριλάβετε τα αγαπημένα τους φρούτα. Γίνετε δημιουργικοί με τα λαχανικά, κόβοντας τα σε διασκεδαστικά σχήματα και συνοδέψτε τα με ένα dip με χαμηλά λιπαρά και ζάχαρη. Προτιμήστε επίσης το γάλα, αντί για τους χυμούς. Συχνά οι χυμοί περιέχουν πολύ ζάχαρη και να θυμάστε ότι τα ολόκληρα φρούτα είναι μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή.

Αφήστε το παιδί σας να βοηθήσει στην προετοιμασία. Είναι πιο πιθανό να φάνε ό,τι επιλέγουν τα ίδια και συζητώντας μαζί τους, μαθαίνουν να αποφασίζουν και αποκτούν υγιεινές συνήθειες. Δώστε προτεραιότητα στα φρούτα και τα λαχανικά και μετά στις πρωτεϊνες και τους υδατάνθρακες. Μην ξεχνάτε να μην το παρακάνετε με το μέγεθος της μερίδας και αποφύγετε το άσπρο ψωμί, το λευκό ρύζι και τα ζυμαρικά. Κάποια λιχουδιά που θα έχετε φτιάξει στο σπίτι χωρίς πολλά λιπαρά και ζάχαρη, όπως μπισκότα, κέικ ή ένα κομμάτι τάρτας, δεν θα πρέπει να λείπει από το κολατσιό του, αλλά και εδώ προσοχή στην ποσότητα.

Φυσικά, όπως συστήνουν και οι διατροφολόγοι, μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές είναι να προωθηθούν οι καλές διατροφικές συνήθειες στο σπίτι. Δυστυχώς λίγοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει μια υγιεινή δίαιτα. Προσπαθήστε να βοηθήσετε τα παιδιά να βλέπουν την υγιεινή διατροφή ως φυσικό και διασκεδαστικό μέρος κάθε μέρα. Αφήστε τα να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία και το μαγείρεμα και τρώτε όλοι μαζί κάθε βράδυ αν είναι δυνατόν. Τα περισσότερα είναι σίγουρο ότι θα προτιμήσουν να φάνε τα φαγητά που βοήθησαν να μαγειρευτούν. Μην τους απαγορεύετε κάποιες τροφές επειδή είναι ανθυιγεινές, απλά εξηγήστε τους γιατί δεν τους κάνουν καλό και περιορίστε την κατανάλωσή τους στο ελάχιστο. Οι γονείς πρέπει επίσης να μάθουν τα παιδιά τους όχι μόνο τι να τρώνε αλλά και πόσο.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγές:

Όροι: 
Κατηγοριες: