Το να ταϊζουμε τα ευέξαπτα και ανήσυχα βρέφη για να ηρεμήσουν, δεν είναι η καλύτερη επιλογή

Το να προσφέρουμε ένα σνακ ως ανταμοιβή μπορεί να είναι ένας σίγουρος τρόπος για να καλοπιάσουμε ένα παιδί που γκρινιάζει, αλλά οι ερευνητές λένε ότι όταν αυτό γίνεται συνήθεια, μπορεί να οδηγήσει τα μωρά που παρουσιάζουν συχνά ξεσπάσματα σε άσκοπη αύξηση βάρους και σε κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας αργότερα.

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018

Ως νέοι γονείς, μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλετε για να μπορέσετε να ηρεμήσετε το μωρό σας. Είναι πράγματι ένα δύσκολο έργο. Δοκιμάζετε όλα τα κόλπα που μπορείτε να σκεφτείτε, δίνοντάς τους παιχνίδια, ανοίγοντας την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, χαϊδεύοντάς τα, ακόμη και υψώνοντας τη φωνή σας ως ύστατη λύση. Στο τέλος καταλήγετε να τα βάζετε με τον εαυτό σας επειδή δεν ξέρετε τι να κάνετε. Για μερικούς γονείς, το φαγητό είναι η απάντηση. Πολλές φορές, μάλιστα, φέρνει αποτελέσματα. Αποσπάται η προσοχή τους, εστιάζοντας στο φαγητό και ξεχνούν το κλάμα. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι αυτή μπορεί να μην είναι και η καλύτερη λύση, καθώς θα οδηγήσει τα μωρά σε άσκοπη αύξηση βάρους.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης μελέτης, οι ερευνητές έβαλαν 160 μητέρες να σημειώνουν σε ένα ημερολόγιο επί 3 ημέρες αυτό που έκαναν όποτε τα ηλικίας 6 μηνών μωρά τους γκρίνιαζαν ή έκλαιγαν. Έλαβαν επίσης υπόψη τους την ιδιοσυγκρασία του κάθε μωρού, η οποία παρατηρήθηκε τόσο από τους γονείς όσο και από τους ερευνητές. Κατέγραψαν τα συναισθήματα θυμού, φόβου, θλίψης κλπ. των μωρών καθώς επίσης και τις αντιδράσεις τους απέναντι σε νέα πράγματα και ανθρώπους. Μετά από ένα χρόνο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά των οποίων οι γονείς χρησιμοποιούσαν την τροφή για να τα ηρεμήσουν ακόμα και όταν δεν ήταν πεινασμένα, κέρδισαν περισσότερο βάρος. Τα ίδια αποτελέσματα δεν παρατηρήθηκαν στα μη ευέξαπτα βρέφη των οποίων οι γονείς δεν κατέφευγαν στη χρήση τροφής ως εργαλείο διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τη Cynthia Stifter, μια από τους ερευνητές και καθηγήτρια της ανθρώπινης ανάπτυξης και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Penn State, τα μωρά που λαμβάνουν φαγητό σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν, πιθανότατα θα αναπτύξουν τη συνήθεια να τρώνε απλά για ευχαρίστηση, σε αντίθεση με τα μωρά που τους δίνεται τροφή μόνο όταν είναι πεινασμένα. Η Stifter πρόσθεσε ότι τα τρόφιμα μετατρέπονται σε μια μορφή ανταμοιβής για παιδιά που παρουσιάζουν υψηλότερη ευαισθησία στην ανταμοιβή σε σύγκριση με τα άλλα. Τα παιδιά συνειδητοποιούν το συναίσθημα και τη σχέση που μπορούν να αποκτήσουν με τα τρόφιμα, κάτι το οποίο τα οποία τα αναγκάζει να αναζητούν την τροφή πιο συχνά στο μέλλον.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι θα ήταν καλό να υπάρχουν περισσότερα προγράμματα εκπαίδευσης των γονέων για την κατανόηση των ιδιοσυγκρασιών των παιδιών έτσι ώστε οι γονείς να γνωρίζουν ποια σημάδια πρέπει να προσέχουν όταν το μωρό είναι πεινασμένο και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να τα ταΐσουν. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά με υπερβολικό ταμπεραμέντο που είναι πιο εξωστρεφή, ενεργά και που κάθε τι καινούργιο τους τραβά την προσοχή, είναι πιθανότερο να επηρεαστούν. Αυτά τα παιδιά τείνουν να βαριούνται εύκολα και πάντα αναζητούν κάτι νέο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση International Journal of Obesity.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: