Το Λονδίνο ενδέχεται να απαγορεύσει τις διαφημίσεις πρόχειρου φαγητού σε όλο το δίκτυο των δημόσιων μεταφορών

Οι διαφημίσεις για τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη αντιμετωπίζουν πιθανή απαγόρευση στο δίκτυο του υπόγειου και υπέργειου σιδηροδρόμου αλλά και στα λεωφορεία του Λονδίνου, σύμφωνα με πρόταση του δημάρχου της πόλης, ο οποίος είναι αποφασισμένος να δράσει ενάντια στην «ωρολογιακή βόμβα» της παιδικής παχυσαρκίας στη βρετανική πρωτεύουσα.

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

Το Λονδίνο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, με το 40% περίπου των παιδιών ηλικίας 10 και 11 ετών να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Οι δήμοι του Ανατολικού Λονδίνου, ειδικότερα, αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο δήμαρχος Sadiq Khan αποκάλυψε ότι σχεδιάζει την απαγόρευση των διαφημίσεων για junk food σε κάθε είδος δημόσιας συγκοινωνίας στο Λονδίνο, όπως και στις στάσεις των λεωφορείων, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της μάστιγας της παιδικής παχυσαρκίας στην πόλη. Η απαγόρευση αποτελεί μέρος της λονδρέζικης στρατηγικής για τα τρόφιμα (London Food Strategy), η οποία έχει δημοσιευθεί για διαβούλευση.

Η Tfl, η εταιρεία που εκτελεί τις δημόσιες συγκοινωνίες στην πόλη, δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του δημάρχου να κάνει τη διατροφή των Λονδρέζων πιο υγιεινή. Οι προτάσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη επέμβαση στο είδους τους σε οποιαδήποτε πόλη του κόσμου, θα απαγορεύουν διαφημίσεις τροφίμων και ποτών που χαρακτηρίζονται ως «ανθυγιεινά» από την Υπηρεσία Τυποποίησης Τροφίμων. Ο δήμαρχος κάλεσε τους υπουργούς να ενσωματώσουν παρόμοια σχέδια σε ολόκληρη τη χώρα, λέγοντας ότι αποτελεί σκάνδαλο το γεγονός ότι τόσα πολλά παιδιά μεγαλώνουν υπέρβαρα και παχύσαρκα. Ο Khan δήλωσε: "Δεν μπορεί να είναι σωστό το ότι σε μια πόλη που ευημερεί τόσο όσο το Λονδίνο, η ζωή και το εισόδημά σας μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο αν έχετε πρόσβαση σε υγιεινά, θρεπτικά τρόφιμα και στην έκθεσή σας σε διαφήμιση ανθυγιεινών, πρόχειρων φαγητών. Είμαι αποφασισμένος να κάνω ό, τι μπορώ για να αντιμετωπίσω αυτό το θέμα με τις όλες μου τις δυνάμεις και να βοηθήσω τους Λονδρέζους να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους".

Προτείνει επίσης να απαγορευτεί το άνοιγμα νέων καταστημάτων έτοιμου ζεστού φαγητού σε απόσταση 400 μέτρων από τα σχολεία. Τα στρατηγικά αυτά σχέδια έρχονται σχεδόν δύο χρόνια αφότου η πρωθυπουργός αποδυνάμωσε τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, μη ψηφίζοντας τους περιορισμούς όσον αφορά τις διαφημίσεις και τις προωθητικές ενέργειες για το junk food στα σούπερ μάρκετ. Η κα May έχει επικριθεί έντονα από διάφορους, όπως από τον διάσημο σεφ Jamie Oliver, ο οποίος δήλωσε ότι οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν ευοδωθεί από τότε που η May ήρθε στην εξουσία και τις εκτόπισε.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: