Μπορεί τα βακτήρια στο στόμα ενός παιδιού να προβλέψουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας;

Στο προσεχές μέλλον πιθανά να υπάρχει ένας απλός τρόπος για τον εντοπισμό των παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν παχυσαρκία αργότερα στη ζωή τους. Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα βακτήρια στο στόμα των μικρών παιδιών θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της μετέπειτα παχυσαρκίας.

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018

Οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Pennsylvania State στην Αμερική ανακάλυψαν ότι οι αβλαβείς μικροοργανισμοί που ζουν στο στόμα ενός παιδιού δυο ετών έχουν μικρότερη ποικιλία εάν το συγκεκριμένο παιδί είχε κερδίσει περισσότερο βάρος πιο γρήγορα από τα άλλα παιδιά από τη γέννησή του και μετά. Το στόμα είναι μέρος της πεπτικής οδού και οι πολυάριθμες μελέτες που εξετάζουν τα εντερικά μικρόβια έχουν αποκάλυψε ότι η ύπαρξη διαφόρων μικροβίων δείχνει υγιή πέψη και σωστή διατροφή.

Με τη νέα τους πρόσφατη ανακάλυψη, οι ερευνητές ελπίζουν ότι το στοματικό επίχρισμα θα μπορούσε να αποτελέσει μια ανώδυνη δοκιμασία για να προβλεφθεί ο κίνδυνος παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, επιτρέποντας στους γιατρούς και τους γονείς να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για διατροφή και άσκηση. Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Penn State ανέλυσαν τα βακτήρια στα στόματα 226 μικρών παιδιών,  ηλικίας 2 ετών και διαπίστωσαν ότι το στοματικό μικροβίωμα προσφέρει ενδείξεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την πρόβλεψη της αύξησης βάρους κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους. "Ένα στα τρία παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο", δήλωσε η Kateryna Makova , καθηγήτρια βιολογίας και κύρια συγγραφέας της μελέτης. "Αν βρούμε πρώιμους δείκτες παχυσαρκίας στα μικρά παιδιά, μπορούμε να βοηθήσουμε τους γονείς και τους γιατρούς να λάβουν προληπτικά μέτρα", ανέφερε η Makova.

Περισσότερα από 200 παιδιά συμμετείχαν στην έρευνα που επικέντρωσε στην πεπτική οδό η οποία φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα μικροσκοπικών οργανισμών που βοηθούν το σώμα να αφομοιώσει τα τρόφιμα και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σημείωσαν ότι προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα στοματικά βακτήρια με την παχυσαρκία σε ενήλικες και εφήβους. Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές διερεύνησαν αυτή τη σχέση μεταξύ των μικρών παιδιών.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσα είχαν ταχεία αύξηση βάρους ως βρέφη, κάτι που είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για την παιδική παχυσαρκία, είχαν λιγότερες ομάδες βακτηριδίων ή λιγότερη ποικιλομορφία στα στοματικά τους βακτηρίδια. Τα παιδιά αυτά είχαν επίσης υψηλότερη αναλογία Firmicutes και Bacteroidetes, δύο από τις συνηθέστερες ομάδες βακτηρίων του ανθρώπινου μικροβιώματος.

"Ένας υγιής άνθρωπος συνήθως έχει πολλά διαφορετικά βακτηρίδια στο εντερικό του μικροβίωμα", δήλωσε η  Sarah Craig, μεταδιδακτορική ερευνήτρια βιολογίας και μια από τους συγγραφείς της μελέτης. "Αυτή η μεγάλη ποικιλία βοηθά στην προστασία από τις φλεγμονές ή τα επιβλαβή βακτήρια. Υπάρχει επίσης μια ορισμένη ισορροπία αυτών των δύο κοινών ομάδων βακτηριδίων, των  Firmicutes και Bacteroidetes, που τείνουν να λειτουργούν καλύτερα κάτω από κανονικές υγιείς συνθήκες και οι διαταραχές στην ισορροπία αυτή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία της πέψης», πρόσθεσε. Η ερευνητική ομάδα δεν βρήκε κάποια σχέση μεταξύ αύξησης βάρους και αυτής της μειωμένης ποικιλίας ή του υψηλού λόγου Firmicutes προς Bacteroidetes. Ωστόσο, σημείωσαν ότι οι μικροοργανισμοί στα έντερα των μικρών παιδιών ενδέχεται να εξακολουθούν να αναπτύσσονται.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η αύξηση βάρους στα μικρά παιδιά συνδέεται με την ποικιλία των βακτηρίων στο στόμα στις μητέρες τους, υποδηλώνοντας μια γενετική ή περιβαλλοντική επιρροή. "Θα μπορούσε να είναι μια απλή εξήγηση, όπως μια κοινή διατροφή ή γενετική, αλλά μπορεί επίσης να σχετίζεται με την παχυσαρκία", δήλωσε η Makova. "Δεν γνωρίζουμε ακόμα σίγουρα." Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Nature Scientific Reports

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: