Τα κορίτσια που κερδίζουν γρήγορα βάρος στην παιδική ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα στα 24

Ένας υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε όλη την παιδική ηλικία, ειδικά στα κορίτσια, συνδέεται με την παχυσαρκία στην ηλικία των 24 και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία στην ενηλικίωση, όπως καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη, υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα.

Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η παιδική παχυσαρκία είναι σήμερα μια από τις σοβαρότερες απειλές για τη δημόσια υγεία. Αυτό που είναι ακόμη χειρότερο είναι ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και ο επιπολασμός αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Το 2016, ο αριθμός των υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι υπερέβαινε τα 41 εκατομμύρια. Αυτά τα παιδιά είναι πιο πιθανό να μείνουν παχύσαρκα ως ενήλικες και πιο ευάλωτα σε μη μεταδοτικές ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις από μικρή ηλικία. Στη μελέτη που διεξάχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Penn State και δημοσιεύθηκε στο Eating Behaviors, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία που συλλέχθηκαν από μια προηγούμενη δεκαετή έρευνα παρατήρησης. Οι επιστήμονες μελέτησαν 197 μη ισπανόφωνα λευκά κορίτσια ηλικίας 5 ετών και εντόπισαν τέσσερις διακριτές ομάδες πορείας του ΔΜΣ που εξαρτήθηκαν από τα πρότυπα ανάπτυξης μεταξύ των ηλικιών 5 και 15 ετών.

Διαβάστε επίσης: Η σημασία της σωστής διατροφής των έφηβων κοριτσιών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα κορίτσια που έβαζαν κιλά πιο γρήγορα μεταξύ των 5 και 15 ετών είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκα στα 24 τους. Τα νέα ευρήματα των ερευνητών του Πανεπιστημίου Penn δείχνουν τη σημασία των προσπαθειών πρόληψης τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στην εφηβεία. Η μελέτη παρακολούθησης διαπίστωσε ότι η επιτάχυνση του σωματικού βάρους από την ηλικιακή ομάδα 5 έως 15 είχε ως αποτέλεσμα 93% περισσότερες πιθανότητας επιπλέον βάρους ή παχυσαρκίας στην ηλικία των 24 ετών. Σύμφωνα με το έγγραφο, ένας υψηλός ΔΜΣ σε όλη την παιδική ηλικία συνδέεται με αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία κατά την ενηλικίωση - όπως παχυσαρκία, καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη.

Διαβάστε και αυτό: Η προώθηση των σχολικών γευμάτων είναι το κλειδί για τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας

Η Emily Hohman, βοηθός ερευνήτρια του Κέντρου Παιδιατρικής Παχυσαρκίας, δήλωσε: "Διαπιστώσαμε επίσης ότι περίπου το 20% έως 30% των κοριτσιών που δεν είχαν ταχεία αύξηση βάρους στην παιδική ή εφηβική ηλικία κατέληξαν να έχουν υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία στην ηλικία των 24 ετών. Aυτό δείχνει πώς οι διατροφικές συμπεριφορές και οι επιλογές τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν και τον ΔΜΣ”, πρόσθεσε. Στις μελλοντικές μελέτες οι ερευνητές σκοπεύουν να ερευνήσουν και επιπρόσθετες ατομικές ψυχολογικές και φυσιολογικές μετρήσεις. «Υπάρχει ανάγκη πρόληψης και στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης», δήλωσε η Hohman. "Τα παιδιά πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο, πιάνουν την πρώτη τους δουλειά και εγκαταλείπουν το σπίτι τους. Αυτό είναι ένα άλλο κρίσιμο χρονικό παράθυρο όπου μπορούν να αναπτυχθούν οι μακροπρόθεσμες υγιεινές συνήθειες ή να αυξηθεί ο κίνδυνος παχυσαρκίας", κατέληξε.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: