Γιατί μαγειρεύοντας με τα παιδιά είναι τόσο σημαντικό

Παλαιότερα, τα παιδιά συνήθιζαν να συμμετέχουν περισσότερο είτε στην προετοιμασία και το μαγείρεμα του οικογενειακού φαγητού, κάτι που, δυστυχώς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ο περιορισμένος χρόνος, έχει καταλήξει να φαντάζει πολυτέλεια. Το μαγείρεμα με τα παιδιά μας όμως παραμένει μια δημιουργική ασχολία που μόνο οφέλη έχει να προσφέρει σε όλους.

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018

Ο καθένας από μας θα πρέπει να μάθει να μαγειρεύει, σε κάποιο στάδιο της ζωής του.  Αν μάθετε τα παιδιά από νωρίς κάποια βασικά πράγματα για την προετοιμασία του καθημερινού φαγητού,  θα τα διευκολύνετε να ανεξαρτητοποιηθούν πιο εύκολα.  Μάλιστα, όταν το συνηθίσουν, θα μπορούν να σας βοηθούν σε καθημερινή βάση ή ακόμη και να  σας κάνουν έκπληξη με μια σπιτική λιχουδιά  από τα χεράκια τους στη γιορτή σας. 

Τα παιδιά που συμμετέχουν στο μαγείρεμα του φαγητού τους συνήθως κάνουν και πιο υγιεινές επιλογές. Όσο νωρίτερα τα παιδιά αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, τόσο  πιθανότερο είναι να αποφεύγουν  τις επεξεργασμένες τροφές.  

Ανάλογα με την ηλικία τους θα έχετε την ευκαιρία να τους μάθετε τι σημαίνουν φρέσκα, υγιεινά τρόφιμα, θα τους δείξετε διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος και θα συζητήσετε μαζί τους τη σημασία των σωστών διατροφικών επιλογών τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον. 

Θα έχετε επίσης την ευκαιρία να τους δείξετε πώς π.χ. να πλύνουν, να καθαρίσουν ή να κόψουν τα λαχανικά. Θα έρθουν σε επαφή με έννοιες της επιστήμης, του χρόνου και της ποσότητας και θα βελτιώσουν το λεξιλόγιό τους,  τις ικανότητές τους στην ανάγνωση,  στην συγκέντρωση και στη συνεργασία με τους άλλους.  Θα εκπαιδεύονται  με ευχάριστο τρόπο  να ακολουθούν οδηγίες, βήμα-βήμα, με υπομονή και επιμονή. Και αν ίσως είναι λίγο «δύσκολα» με κάποια φαγητά, μάλλον θα τα φάνε με μεγαλύτερη ευχαρίστηση ή έστω θα τα δοκιμάσουν αν έχουν βοηθήσει στην προετοιμασία και το μαγείρεμά τους.

Μαθαίνοντας τα παιδιά να είναι πιο «ανοιχτά» σε νέες γεύσεις , τα βοηθάτε να γίνουν ενήλικες που θα έχουν την ίδια στάση στις δυσκολίες της ζωής. Ας μην ξεχνάμε επίσης το ότι αν σας βοηθούν στην κουζίνα, σημαίνει ότι περνάτε χρόνο μαζί και μάλιστα ποιοτικό ως οικογένεια. 
Μέσα από το μαγείρεμα και την προετοιμασία του καθημερινού τους φαγητού, τα παιδιά αποκτούν θετικές εμπειρίες και αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους, καλλιεργώντας με τον καλύτερο τρόπο την έμφυτη περιέργειά τους.  Όλοι ξέρουμε ότι τους αρέσει να δοκιμάζουν καινούργια πράγματα και όταν τα καταφέρνουν με κάτι καινούργιο, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό που τους δίνει χαρά και καλλιεργεί την προσωπικότητά τους.  

Το γεγονός ότι τα εμπιστεύεστε και τα παροτρύνετε να δοκιμάσουν ακόμη και αν δεν τα καταφέρουν τόσο καλά τις πρώτες φορές, δείχνει ότι πιστεύετε στις ικανότητές τους.  Αυτό θα τους φανεί πολύ χρήσιμο όταν αργότερα στη ζωή τους θα πρέπει να δοκιμάσουν νέα πράγματα. 
Ας μην ξεχνάμε ότι το μαγείρεμα μπορεί να γίνει απολαυστικό. Πόσο μάλλον όταν θα το κάνετε όλοι μαζί στην κουζίνα, επικοινωνώντας μεταξύ σας, δημιουργώντας όμορφες στιγμές και αναμνήσεις αλλά και νόστιμο φαγητό που θα μοιραστείτε μετά όλοι μαζί. 

Όροι: 
Κατηγοριες: