Το κάλιο εξίσου σημαντικό με το νάτριο για υγιή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά ίσως να μπορούμε να την μειώσουμε βελτιώνοντας τη διατροφή μας. Μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά και φρούτα που περιέχουν αρκετό κάλιο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, συμβάλλει ιδιαίτερα στην εξισορρόπηση των αρνητικών συνεπειών του αλατιού και αυτό έχει άμεση επίδραση στην αρτηριακή μας πίεση.

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα στο itrofi.gr τη σημασία των φρούτων και λαχανικών για την υγεία μας. Τώρα οι επιστήμονες μας δίνουν ακόμη έναν επιπλέον λόγο:  Θα μπορούσαν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.  Σύμφωνα με νέα έρευνα, ερευνητές από το Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας βρήκαν ότι τα πλούσια σε κάλιο λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες, τα αβοκάντο, το σπανάκι, τα φασόλια και οι μπανάνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης απαραίτητος τόσο για την μεταφορά μηνυμάτων από τα νεύρα όσο και για τη σύσπαση των μυών.  Διατηρεί την καρδιά παλλόμενη και βοηθά στη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και την απομάκρυνση των κυτταρικών αποβλήτων. Το κάλιο βοηθά επίσης στη διατήρηση της υγείας των οστών και μειώνει τον κίνδυνο για νεφρολιθίαση.

«Η μείωση της πρόσληψης νατρίου είναι ένας καθιερωμένος τρόπος για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση», δήλωσε η καθηγήτρια Alicia McDonough. «Αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση του διαιτητικού καλίου μπορεί να έχει μια εξίσου σημαντική επίδραση στην υπέρταση.» Για να καταλήξει στα συμπεράσματά της, η McDonough μελέτησε έρευνες που εξέταζαν τη σχέση μεταξύ καλίου και νατρίου, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί υπέρταση. Βρήκε ότι τα άτομα που είχαν περισσότερο κάλιο έτειναν να έχουν χαμηλότερη πίεση αίματος, ανεξάρτητα από την κατανάλωση νατρίου. Η έρευνά της έδειξε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός κάνει μια «εξισορροπητική κίνηση» χρησιμοποιώντας το νάτριο για να ελέγξει τα επίπεδα καλίου στο αίμα. Το κάλιο είναι σημαντικό για τη φυσιολογική λειτουργία των μυών και των νεύρων.

«Όταν το διαιτητικό κάλιο είναι υψηλό, οι νεφροί εκκρίνουν περισσότερο αλάτι και νερό, τα οποία αυξάνουν την απέκκριση του καλίου», δήλωσε η McDonough. «Η κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο είναι όπως η λήψη ενός διουρητικού.»  Πρόσθεσε επίσης ότι καθώς οι άνθρωποι εξελίχθηκαν, ακολούθησαν μια διατροφή πλούσια σε κάλιο, αλλά χαμηλή σε νάτριο και το γεγονός αυτό τους οδήγησε να αποζητούν περισσότερο το αλάτι και όχι το κάλιο. «Αν ακολουθείτε μια τυπική δυτική διατροφή, τότε η πρόσληψη νατρίου σας είναι υψηλή και η πρόσληψη καλίου σας είναι χαμηλή. Αυτό αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης», διευκρίνισε.
Σύμφωνα με μια μελέτη του Ινστιτούτου Ιατρικής, οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν περίπου 4,7 γραμμάρια καλίου την ημέρα για να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Η κατανάλωση περίπου 60 γραμμάρια φασολιών αντιπροσωπεύει το 50% της συνιστώμενης ποσότητας, είπε η McDonough.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί το 51% των παγκόσμιων θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο και το 45% των θανάτων που οφείλονται σε καρδιακή νόσο.

Όροι: 
Κατηγοριες: