Προειδοποιητικά συμπτώματα ανεπάρκειας ιωδίου

Πιθανότατα δεν σκέφτεστε πόσο ιώδιο παίρνεται καθημερινά με τη διατροφή σας. Ωστόσο, το ουσιαστικό αυτό χημικό στοιχείο είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση της παραγωγής των ορμονών του θυρεοειδούς, τη ρύθμιση των επιπέδων ενέργειας και απολύτως απαραίτητο για την φυσιολογική ανάπτυξη των εμβρύων και των παιδιών. Προσέξτε μήπως παρουσιάσετε τα παρακάτω προειδοποιητικά σημάδια ανεπάρκειάς του.

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017

Ο θυρεοειδής αδένας χρησιμοποιεί το ιώδιο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο της ανάπτυξης, στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων και στην υποστήριξη ενός υγιούς μεταβολισμού. Δυστυχώς, το ένα τρίτο των ανθρώπων παγκοσμίως κινδυνεύει από έλλειψη ιωδίου. Αυτοί που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι:

  • Οι έγκυες γυναίκες
  • Οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες όπου υπάρχει πολύ μικρή ποσότητα ιωδίου στο έδαφος, όπως οι χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, της Νέας Ζηλανδίας και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Άτομα που δεν χρησιμοποιούν ιωδιούχο αλάτι.
  • Όσοι ακολουθούν μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

Το ιώδιο είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο που χρειάζεται μόνο σε μικρές ποσότητες στον οργανισμό μας, οι οποίες όμως πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν. Το σώμα μας δεν παράγει ιώδιο γι’ αυτό πρέπει να το παίρνουμε από τη διατροφή μας. Φυσικές πηγές ιωδίου περιλαμβάνουν τροφές από τη θάλασσα και από περιοχές όπου το έδαφος είναι πλούσιο σε ιώδιο. Σε όλο τον κόσμο, οι ορεινές περιοχές και οι εσωτερικές πεδιάδες που είναι μακριά από τους ωκεανούς, τείνουν να έχουν έδαφος φτωχό σε ιώδιο. Αυτές είναι οι περιοχές όπου η ανεπάρκεια ιωδίου είναι πιο συνηθισμένη. Το ιωδιούχο αλάτι, τα θαλασσινά και τα φύκια περιέχουν μεγάλες ποσότητες ιωδίου. Τα λαχανικά, τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά περιέχουν επίσης ιώδιο, αν και σε μικρότερες ποσότητες.

Μια ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα ακόμη και σοβαρά συμπτώματα που συχνά μοιάζουν με αυτά του υποθυρεοειδισμού. Δεδομένου ότι το ιώδιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, μια ανεπάρκεια ιωδίου σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να παράξει αρκετές από αυτές με συνέπεια να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό.

Τα παρακάτω συμπτώματα είναι καίρια και πολύ χαρακτηριστικά της έλλειψης ιωδίου:

1. Οίδημα στο λαιμό

Το πρήξιμο στο μπροστινό μέρος του λαιμού γνωστό και ως βρογχοκήλη, είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της έλλειψης ιωδίου. Αυτό συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας αναγκάζεται να φτιάξει θυρεοειδικές ορμόνες επειδή υπάρχει χαμηλή παροχή ιωδίου στο σώμα.

2. Μη αναμενόμενα επιπλέον κιλά

Τα χαμηλά επίπεδα ιωδίου μπορεί να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας, ενθαρρύνοντας την αποθήκευση της τροφής ως λίπος, αντί της καύσης της ως ενέργεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

3. Κόπωση και αδυναμία

Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, υποτονικοί και αδύναμοι. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα χρειάζεται το συγκεκριμένο μέταλλο για ενέργεια.

4. Τριχόπτωση

Μια ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να εμποδίσει την αναγέννηση των θυλάκων των τριχών.

5. Ξηρό και λεπτό δέρμα

Το δέρμα μπορεί να γίνει ξηρό και να εμφανίσει φολίδες καθώς το ιώδιο συμβάλλει στην αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος. Βοηθά επίσης το σώμα να ιδρώνει και να ενυδατώνει τα κύτταρα του δέρματος, οπότε μια ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να προκαλέσει λιγότερη εφίδρωση.

6. Αίσθημα ψύχους

Το ιώδιο βοηθά στη δημιουργία θερμότητας στο σώμα, οπότε όταν τα επίπεδά του είναι χαμηλά, μπορεί να σας κάνουν να κρυώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο.

7. Αλλαγές στην καρδιακή συχνότητα

Μια έλλειψη ιωδίου μπορεί να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει αισθήματα αδυναμίας, κούρασης, ζάλης, ακόμη και λιποθυμίας.

8. Προβλήματα μάθησης και μνήμης

Μπορεί να επηρεάσει, ανεξάρτητα από την ηλικία, την ικανότητα του ανθρώπου να μαθαίνει και να θυμάται. Ένας πιθανός λόγος για αυτό μπορεί να είναι ένας εγκέφαλος που δεν έχει αναπτυχθεί κανονικά.

9. Προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η λήψη επαρκούς ιωδίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις έγκυες και τις γυναίκες που θηλάζουν καθώς έχουν μεγαλύτερες ανάγκες. Μια ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, ειδικά για το μωρό, όπως η καχεκτική ανάπτυξη του σώματος αλλά και του εγκεφάλου.

10. Έντονη ή ακανόνιστη έμμηνος ρύση

Ορισμένες γυναίκες με έλλειψη ιωδίου μπορεί να παρουσιάσουν έντονες αιμορραγίες ή ακανόνιστες περιόδους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να παρεμβαίνουν στις ορμόνες που εμπλέκονται στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: