Όσο μεγαλύτερη η περιφέρεια της μέσης, τόσο μειωμένα είναι τα επίπεδα της βιταμίνης D

Η παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια επιδημία που συμβάλλει σε περίπου 2.8 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο σε όλο τον κόσμο.  Οι παχύσαρκοι άνθρωποι που έχουν περίσσιο λίπος γύρω από τη μέση τους διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D συγκαταλέγεται στις πιο συνηθισμένες ελλείψεις βιταμινών, γεγονός που επηρεάζει πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ακόμη και στο δυτικό κόσμο.  Η σύνδεση της βιταμίνης του ήλιου με την υγεία των οστών έχει μελετηθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά πιο πρόσφατα τα χαμηλά επίπεδά της έχουν επίσης συσχετιστεί με προβλήματα όπως οι καρδιακές παθήσεις και οι αυτοάνοσες διαταραχές. Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε μια σημαντική σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας της βιταμίνης D και της παχυσαρκίας.  Η έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας που διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη, διαπίστωσε ότι οι παχύσαρκοι που έχουν μεγάλο μέρος της περίσσειας λίπους γύρω από τη μέση τους φαίνεται να έχουν  υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D. Τα ευρήματα ήταν ιδιαίτερα έντονα στους παχύσαρκους άνδρες.

"Η ισχυρή σχέση μεταξύ της αυξανόμενης ποσότητας κοιλιακού λίπους και των χαμηλότερων επιπέδων βιταμίνης D υποδεικνύει ότι τα άτομα με μεγάλη περιφέρεια μέσης έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ανεπάρκεια και πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ελέγξουν τα επίπεδα βιταμίνης D", ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης Rachida Rafiq, διδακτορική φοιτήτρια στα Ιατρικά Κέντρα των  Πανεπιστημίων VU και  Leiden στην Ολλανδία. Πρόκειται για έρευνα παρατήρησης που ανέλυσε δεδομένα από μια άλλη μεγαλύτερη  Ολλανδική μελέτη για την παχυσαρκία  (Netherlands Epidemiology of Obesity Study), οπότε είναι αδύνατο να καταλήξουν οι επιστήμονες σε ένα σταθερό συμπέρασμα αιτίας-αποτελέσματος προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αλλά η σχέση που υπάρχει μεταξύ της ανεπάρκειας της βιταμίνης D και της παχυσαρκίας είναι αρκετά ισχυρή ώστε να υποδηλώνει ότι, είτε η παχυσαρκία προκαλεί το σώμα να χάσει περισσότερη βιταμίνη, είτε τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D προδιαθέτουν τους ανθρώπους να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος, ιδιαίτερα γύρω από την περιφέρεια της μέσης. "Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με την κατεύθυνση ή την αιτία της συσχέτισης μεταξύ των επιπέδων παχυσαρκίας και βιταμίνης D", δήλωσε η Rafiq. “Ωστόσο, αυτή η ισχυρή συσχέτιση μπορεί να καταδείξει τον πιθανό ρόλο της βιταμίνης D στην αποθήκευση και τη λειτουργία του κοιλιακού λίπους". Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι για στις παχύσαρκες γυναίκες, υψηλότερες ποσότητες λίπους στο ήπαρ συνδέθηκαν με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στους παχύσαρκους άνδρες.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη βιταμίνης D (ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως) είναι ότι η βιταμίνη αποθηκεύεται ενεργά στο λίπος - σε αντίθεση με τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως η βιταμίνη C- και η παχυσαρκία βάζει σε κίνδυνο την ικανότητα του σώματος να έχει πρόσβαση και να μεταβολίζει τη βιταμίνη από το αποθηκευμένο λίπος.  Εάν ισχύει αυτό,  τα ευρήματα θα εξηγούσαν τη σχέση μεταξύ των αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας και των αυξανόμενων ποσοστών ανεπάρκειας της βιταμίνης D περίπου κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: