Τα επίπεδα της βιταμίνης D μπορούν πλέον να υπολογίζονται ανώδυνα από τις … τρίχες
Ερευνητές στο Δουβλίνο ανακάλυψαν πρωτοποριακό παγκοσμίως τρόπο επιτυχημένης μέτρησης της βιταμίνης D στην ανθρώπινη τρίχα. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη βελτίωση της διάγνωσης ανεπάρκειας βιταμίνης D που αποτελεί άλλη μια σύγχρονη μάστιγα.
Η μέτρηση των τιμών της βιταμίνης D στο ανθρώπινο σώμα είναι μια επεμβατική διαδικασία, αλλά η νέα μέθοδος που χρησιμοποιεί μόνο μια τούφα από ανθρώπινες τρίχες είναι πράγματι επαναστατική και φυσικά πολύ ευκολότερη χάρη στη νέα μελέτη του Trinity College του Δουβλίνου και του νοσοκομείου St James.
Η βιταμίνη του ήλιου είναι ένας πρόδρομος στεροειδούς ορμόνης που είναι διαλυτός στο λίπος και συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων του ασβεστίου και φωσφόρου στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι συχνά γνωστή ως καλσιφερόλη. Παράγεται από το σώμα ως απάντηση στο δέρμα που εκτίθεται στο ηλιακό φως. Επίσης, εμφανίζεται φυσικά σε μερικά τρόφιμα, όπως σε ορισμένα ψάρια, λίπη από συκώτι ψαριού και στους κρόκους των αυγών και έτσι συχνά οι χορτοφάγοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης D. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητη για γερά οστά επειδή η κύρια δράση της είναι να βοηθήσει το ασβέστιο να απορροφηθεί στα οστά. Ο οργανισμός μας χρειάζεται βιταμίνη D, αλλά ο τρόπος ζωής πολλών από μας -κλεισμένοι ώρες στο γραφείο ή το σπίτι – μας εμποδίζει να πάρουμε αρκετή ποσότητα μέσω της έκθεσης στον ήλιο. Για να μάθει κάποιος πόσο υψηλά είναι τα επίπεδα D στον οργανισμό του, η δειγματοληψία του αίματος ήταν μέχρι τώρα ο μοναδικός τρόπος. Τώρα πια τα επίπεδα μπορούν να προσδιοριστούν απλά αναλύοντας μία από τις τρίχες του ατόμου αυτού.
Διαβάστε επίσης:
Υπάρχει συσχέτιση του καρκίνου του μαστού, της παχυσαρκίας και της έλλειψης βιταμίνης D;
Ενώ η ανάλυση αίματος παρέχει μια ακριβή ένδειξη των επιπέδων βιταμίνης D, η λήψη του δείγματος είναι συχνά επώδυνη για τον ασθενή και πρέπει να διεξάγεται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υπό συνθήκες υγιεινής. Επιπλέον, παρέχει μόνο μια ανάγνωση του ποιο ήταν το επίπεδο κατά το χρόνο λήψης του δείγματος. Εάν δηλαδή οι γιατροί θέλουν να παρακολουθήσουν πώς μεταβάλλονται τα επίπεδα των ασθενών σε μια περίοδο εβδομάδων ή μηνών, πρέπει να λαμβάνουν πολλαπλά δείγματα καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Η μέθοδος ανάλυσης τρίχας, η οποία αναπτύσσεται στο Trinity College στην Ιρλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στο Nutrients, δεν υπόκειται σε αυτούς τους περιορισμούς.
Με επικεφαλής την καθηγήτρια Lina Zgaga, η ερευνητική ομάδα, άρχισε να παίρνει τρίχες από το τριχωτό και τα γένια τριών επιστημόνων. Αυτές οι τρίχες στη συνέχεια κόπηκαν σε μήκος 1 εκ., ζυγίστηκαν, πλύθηκαν και αποξηράθηκαν. Έπειτα χρησιμοποιήθηκε μια "διαδικασία εκχύλισης στεροειδών ορμονών" ώστε να εκχυλιστεί η προ-ορμόνη 25-υδροξυβιταμίνης D, η οποία βρισκόταν με φυσικό τρόπο στις τρίχες. Αυτή η χημική ουσία παράγεται στο ήπαρ με την υδροξυλίωση της βιταμίνης D και αποτελεί αξιόπιστο δείκτη των επιπέδων βιταμίνης D στο σώμα. Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος που είχαν πάρει από τους ίδιους ανθρώπους, οι τρίχες έδωσαν μια ακριβή ένδειξη των σημερινών επιπέδων βιταμίνης D των επιστημόνων. Επιπλέον, αναλύοντας δείγματα που πάρθηκαν από διαφορετικά σημεία του μήκους των μαλλιών, ήταν δυνατό να δουν τις τιμές σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στο πρόσφατο παρελθόν, ουσιαστικά, από τότε που οι επιστήμονες είχαν κουρευτεί για τελευταία φορά.
Σήμερα, οι ερευνητές ελπίζουν ότι μετά τη διενέργεια περαιτέρω μελετών, η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στους εκάστοτε σημερινούς ασθενείς αλλά και να εκτιμηθούν τα μεταβαλλόμενα επίπεδα της βιταμίνης D εξετάζοντας τα ευρήματα από τους αρχαίους λαούς στα ερείπια των αρχαιολογικών χώρων. Αυτή η ανακάλυψη δηλαδή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δώσει μια σαφέστερη εικόνα της ιστορίας. Τα μαλλιά (όπως και τα δόντια) είναι μερικά από τα βιολογικά υλικά που – μετά θάνατον- επιβιώνουν στο πέρασμα των αιώνων και με αυτό τον τρόπο θα ήταν δυνατόν για πρώτη φορά να εκτιμηθεί η κατάσταση της βιταμίνης D στους ιστορικούς πληθυσμούς της Ελισαβετιανής εποχής, των Βίκινγκς, των Κελτών, της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, της αρχαίας Κίνας ή της Αιγύπτου. Με τον ίδιο τρόπο, δείγματα τρίχας θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης κατάστασης της βιταμίνης D στα ζώα, με εφαρμογές στην καλλιέργεια, αναφέρουν οι ερευνητές.
"Η ιδέα είναι ότι η βιταμίνη D επικάθεται συνεχώς στα μαλλιά καθώς αυτά μεγαλώνουν. Μπορεί να είναι περισσότερη όταν η συγκέντρωση βιταμίνης D στο αίμα είναι υψηλή και λιγότερη όταν είναι χαμηλή», εξηγεί η Zgaga. "Ως εκ τούτου, οι δοκιμές που βασίζονται στο δείγμα τρίχας θα μπορούσαν να δώσουν στους γιατρούς ένα μέτρο της κατάστασης της βιταμίνης D με την πάροδο του χρόνου. Αν η τρίχα είναι αρκετά μακριά, αυτό μπορεί να ισχύει και για διάστημα λίγων ετών", πρόσθεσε.
Φωτεινή Πουρνάρα
Πηγή: sciencedaily