Σχετικα Αφιερωματα

Μπορούν να καταναλωθούν τα τυριά μετά την ημερομηνία λήξης;

Πότε πραγματικά έχει λήξει ένα κομμάτι τυρί; Αυτή η ερώτηση αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα στον κόσμο των τροφίμων. Μερικοί υποστηρίζουν ότι απλά ξύνουν και αφαιρούν την μούχλα και μετά το τρώνε χωρίς πρόβλημα, ενώ άλλοι δεν θα το αγγίξουν μετά την ημερομηνία λήξης.

Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018

Το τι σημαίνουν ακριβώς οι ετικέτες των τροφίμων όπως "Ημερομηνία λήξεως...", "Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από...” μπορεί να είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν σε όλες τις περιπτώσεις.  Το τυρί που έχετε ξεχάσει στο βάθος του ψυγείου σας, έχει περάσει την ημερομηνία λήξης του; Αν ναι, φροντίστε να το ελέγξετε προσεκτικά πριν το πετάξετε. Θα μπορούσατε να είστε ένα από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ρίχνουν στα σκουπίδια ένα απόλυτα φαγώσιμο κομμάτι τυρί. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς των τροφίμων, πολλές ποικιλίες τυριών μπορούν να διαρκέσουν αρκετά μετά από τις ημερομηνίες λήξης τους.

Γνωρίζοντας πόσο χρόνο χρειάζεται το κάθε τυρί για να χαλάσει μπορεί να σας γλυτώσει από σπατάλη τόσο των τροφίμων όσο και των χρημάτων.

Αυτά που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι:

  • Σκληρά τυριά

Τα τυριά της κατηγορίας αυτής όπως το Αsiago, το Cheddar, το Romano και η παρμεζάνα, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε υγρασία σε σύγκριση με άλλα τυριά, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από ό,τι τα υπόλοιπα. Όταν δεν έχει ανοιχθεί η συσκευασία τους μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για διάστημα έως και τέσσερις μήνες και έως 8 μήνες στον καταψύκτη. Όταν φυλάσσεται σωστά στο ψυγείο, το εκτός συσκευασίας σκληρό τυρί μπορεί να διαρκέσει έως και έξι εβδομάδες. Μπορείτε να ξύσετε χωρίς επιφύλαξη οποιοδήποτε ίχνος μούχλας έχει αναπτυχθεί πάνω του και το υπόλοιπο τυρί θα είναι ασφαλές για κατανάλωση. Βεβαιωθείτε απλά ότι έχετε κόψει όλο το μουχλιασμένο μέρος και καθαρίστε το μαχαίρι μετά από κάθε χρήση για να αποφύγετε την επαναμόλυνση, συνιστούν οι ειδικοί.

  • Ημίσκληρα και ημι-μαλακά τυριά

Τα Gouda, Emmental και Gruyère ανήκουν σε αυτές τις ομάδες. Όταν έχει ανοιχθεί η συσκευασία τους μπορούν να μείνουν στο ψυγείο για δύο έως τρεις εβδομάδες, και πάνω από δύο μήνες στην κατάψυξη. Όλα τα τυριά οποιασδήποτε ποικιλίας είναι καλύτερα όταν φυλάσσονται στην αρχική τους συσκευασία. Τα υπολείμματα μπορούν να τυλιχτούν σε λαδόκολλα και να φυλαχτούν μέσα σε μια αεροστεγή σακούλα για να μειωθεί η έκθεσή τους στον αέρα.

  • Μαλακά τυριά

Η υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία των τυριών, όπως η μοτσαρέλα, η φέτα, το cottage , η ρικότα και το τυρί-κρέμα, σημαίνει ότι θα χαλάσουν σε μια ή δύο εβδομάδες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βακτήρια, όπως η λιστέρια, ευδοκιμούν στο νωπό γάλα και τα νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως είναι τα μαλακά τυριά. Αν παρουσιάσει το παραμικρό ίχνος μούχλας, θα πρέπει να μην καταναλωθεί γιατί υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης. Ενώ η κατάψυξη μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους, θα προκαλέσει παράλληλα την απώλεια της υφής τους μόλις αποψυχθούν. Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης των μαλακών τυριών είναι η αρχική τους συσκευασία μέχρι να χρησιμοποιηθούν. Η χρήσης μεμβράνης μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μούχλας στην επιφάνεια των μαλακών τυριών, οπότε καλό είναι να την αποφύγετε. Σε ορισμένα τυριά παρόλα αυτά, όπως το Danish Blue, το Brie, το Camembert, η Gorgonzola, το Stilton και το Roquefort η παρουσία μούχλας συμβάλλει στη γεύση τους και είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Αν εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι για το αν το οποιοδήποτε τυρί έχει χαλάσει, μπορείτε πάντα να το μυρίσετε ή και να το δοκιμάσετε. Τα τυριά με έντονη μυρωδιά αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη μπορεί να θυμίζει ούρα, δεν είναι βέβαια πλέον κατάλληλα για κατανάλωση. Όσον αφορά τη γεύση, να έχετε κατά νου ότι το τυρί συνεχίζει να ωριμάζει και αφού αγοραστεί και ότι η γεύση και η υφή του θα αλλάξουν κατά την αποθήκευση. Ωστόσο, αν το τυρί προκαλεί στα χείλη, τη γλώσσα ή τα μάγουλα κάψιμο ή τσούξιμο, τότε σίγουρα δεν είναι ασφαλές.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγές: gourmetcheesedetective.comeatbydate.compongcheese.co.uk

Όροι: 
Κατηγοριες: