Η υψηλή κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με την εκκολπωματίτιδα

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος, ιδίως μη επεξεργασμένων, θα μπορούσε να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εκκολπωματίτιδας, μιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. 

Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας μεταξύ των ανδρών. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα περισσότερων από δύο δεκαετιών που αφορούσαν πάνω από 46.000 άνδρες. Βρήκαν ότι όσοι έτρωγαν κόκκινο κρέας είχαν 58% υψηλότερο κίνδυνο εκκολπωματίτιδας, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν κοτόπουλο ή ψάρι πιο συχνά. Τα εκκολπώματα είναι μικροί σάκοι που σχηματίζονται στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Στην ουσία είναι προσεκβολές του εσωτερικού χιτώνα (βλενογγόνου) μέσα από τα υπόλοιπα στρώματα του τοιχώματος του εντέρου, στα οποία παρουσιάζεται φλεγμονή.

Ο συντάκτης της μελέτης Andrew Chan εξήγησε: «προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε ίνες συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εκκολπωματίτιδας, όμως, ο ρόλος των άλλων διατροφικών παραγόντων που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισής της δεν είχε μελετηθεί σε βάθος.  Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εκκολπωματίτιδας".  Περιπτώσεις της νόσου συνεχίζουν να εμφανίζονται, αλλά οι ακριβείς αιτίες είναι συχνά άγνωστες. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την παχυσαρκία και τη χρήση ορισμένων ευρέως χρησιμοποιούμενων αναλγητικών. Τις περισσότερες φορές η εκκολπωματίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις αλλαγές στη δίαιτα του ασθενή, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

Οι άνδρες της έρευνας μελετήθηκαν από το1986 έως το 2012. Στη συνέχεια, κάθε τέσσερα χρόνια απαντούσαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες διατροφής τους. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 764 άνδρες εκδήλωσαν εκκολπωματίτιδα. Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν κόκκινο κρέας ήταν σε μεγάλο ποσοστό καπνιστές, έπαιρναν συχνά φάρμακα για τον πόνο και δεν ασκούνταν. Από την άλλη πλευρά, οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερα ψάρια και κοτόπουλο έτειναν να έχουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Το μη επεξεργασμένο κρέας ενοχοποιήθηκε περισσότερο με την εκκολπωματίτιδα, σε σύγκριση με το επεξεργασμένο. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή το ακατέργαστο κρέας απαιτεί υψηλότερες θερμοκρασίες μαγειρέματος που μπορούν να επηρεάσουν τη σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο. Διαπίστωσαν επίσης ότι η εναλλαγή ενός γεύματος κόκκινου κρέατος την εβδομάδα με κοτόπουλο ή ψάρι, μειώνει τον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας κατά 20%.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η μελέτη βασίστηκε σε παρατηρήσεις και δεν αποδεικνύει αιτιότητα. Τα ευρήματα τονίζουν τη σημασία της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, όπως πολλές άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει το κόκκινο κρέας με πολλά προβλήματα υγείας. Οι ειδικοί προσθέτουν ότι, εστιάζοντας σε μια διατροφή περισσότερο βασισμένη σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα που περιλαμβάνουν πολλές ίνες όπως όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, φρούτα και παράλληλη κατάλληλη πρόσληψη υγρών, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

Όροι: 
Κατηγοριες: