Σχετικα Αφιερωματα

Και όμως, τα τσόφλια των αυγών τρώγονται!

Κανονικά τα τσόφλια των αυγών συνήθως πετιούνται στα σκουπίδια.  Οι επιστήμονες όμως υποστηρίζουν ότι ίσως βιαζόμαστε πολύ να το κάνουμε και θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Το εξωτερικό κέλυφος του αυγού είναι το ίδιο βρώσιμο όπως και το εσωτερικό του και, στην πραγματικότητα, τα τσόφλια μπορεί να είναι ακόμη πιο θρεπτικά και από τον κρόκο του αυγού.

Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που καταναλώνουν αυγά,  πετάνε τα τσόφλια. Κάθε χρόνο η βιομηχανία τροφίμων στις ΗΠΑ και μόνο, παράγει 150.000 τόνους απορρίμματα από κελύφη αυγών. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους έχει αποδεδειγμένη υψηλή διατροφική αξία.  Περιέχουν έως και 27 διαφορετικές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα όπως: ασβέστιο (σημαντικό για την υγεία των οστών),  μαγνήσιο (διατηρεί τη λειτουργία των νεύρων και των μυών), γλυκοζαμίνη, κολλαγόνο  και υαλουρονικό οξύ (για την υγεία και ελαστικότητα των αρθρώσεων) και κάλιο (για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και τη σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων). 

Το βασικό θρεπτικό συστατικό στα τσόφλια των αυγών είναι το ασβέστιο ή ανθρακικό ασβέστιο όπως λέγεται επιστημονικά σε ποσοστό 95%.  Ένα τσόφλι από αυγό κότας περιέχει περίπου 2 γραμμάρια ασβεστίου, ποσότητα η οποία είναι 2 έως 4 φορές μεγαλύτερη από την ημερήσια συνιστώμενη. Η σύνθεσή τους μοιάζει πολύ με αυτή των οστών και των δοντιών γι 'αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα τσόφλια προάγουν την οστική και οδοντική υγεία. Το ασβέστιο είναι επίσης υπεύθυνο για  τη λειτουργία των κτύπων της καρδιάς, τα νευρικά ερεθίσματα, την πήξη του αίματος και την έκκριση των ορμονών. Το ανθρώπινο σώμα δεν παράγει ασβέστιο, ενώ δαπανά καθημερινά 100 mg  μέσω του δέρματος, των νυχιών, των μαλλιών και του ιδρώτα. 

Σύμφωνα με μια μελέτη του NCBI, το φυσικό ασβέστιο στα τσόφλια των αυγών μπορεί να έχει θετική επίδραση στην οστική πυκνότητα και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Οι μεμβράνες των κελυφών περιέχουν ουσίες όπως είναι η γλυκοζαμίνη και το υαλουρονικό οξύ, που βελτιώνουν την ελαστικότητα των αρθρώσεων και την απορρόφηση των κραδασμών, καθιστώντας τα ιδανικά για την καταπολέμηση των παραγόντων που επηρεάζουν τις αρθρώσεις και εξασφαλίζοντας ότι διατηρούνται σε όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία.  Η κατανάλωσή τους έχει επίσης συνδεθεί με τη γρήγορη μείωση του πόνου σε αυτές τις περιπτώσεις.  

Ας δούμε πώς μπορούμε να προετοιμάσουμε και να φάμε τα τσόφλια των αυγών. Το itrofi.gr προτείνει να χρησιμοποιείτε πάντα  υψηλής ποιότητας βιολογικά παστεριωμένα αυγά.  Πρώτα, βράζουμε τα κελύφη ώστε να σκοτωθούν τυχόν βακτήρια. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα ψήνουμε στους 100 βαθμούς κελσίου για 10-15 λεπτά. Τέλος, τα αλέθουμε σε blender μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη.  Μπορείτε να προσθέσετε τη σκόνη αυτή σε συνταγές ζύμης πίτσας, smoothies, ψωμιού αλλά και σε μακαρόνια. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι και για τα τσόφλια των αυγών, το κλειδί είναι η μετριοπάθεια στην κατανάλωση. Πάρα πολύ ή πολύ λίγο ασβέστιο μπορεί να είναι επιβλαβές. Ένας υγιής ενήλικας χρειάζεται όχι περισσότερο από 1 γραμμάριο ασβεστίου την ημέρα. 

Όροι: 
Κατηγοριες: