Πώς θα τσεκάρετε τη φρεσκάδα ενός αυγού;

Έχετε μια καρτέλα με αυγά με ημερομηνία λήξης που έχει ήδη περάσει ή λήγει σε λίγες ημέρες και δεν είστε σίγουροι για τη φρεσκάδα τους; Περιμένετε, μην τα πετάξετε ακόμα. Μερικές φορές τα αυγά παραμένουν φρέσκα και μετά την ημερομηνία αυτή.

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018

Τα καίρια ερωτήματα που συχνά αδυνατούμε να απαντήσουμε: Είναι αυτά τα αυγά χαλασμένα ή μήπως είναι ακόμη φρέσκα; Θα πάθουμε κάτι αν τα φάμε; Συμβαίνει σε όλους μας, είτε κοιτάζοντας τα δύο τελευταία αυγά που απομένουν στη συσκευασία, είτε ανακαλύπτουμε μια ολόκληρη καρτέλα που ήταν κρυμμένη πίσω από κάτι άλλο στο ψυγείο μας. Αυτά τα ερωτήματα μπορούν τώρα να απαντηθούν με διάφορους, περισσότερο ή λιγότερο αξιόπιστους τρόπους που το itrofi.gr σας προτείνει.

Ανακινήστε το αυγό

Ο πιο εύκολος τρόπος. Αν κουνήσετε ένα φρέσκο αυγό, δεν θα ακούσετε τίποτα. Αν ακούσετε έναν ήχο σαν να αναταράζεται κάποιο υγρό στο εσωτερικό του, το αυγό σας είναι μπαγιάτικο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αυγά που είναι παλιά έχουν απορροφήσει περισσότερο αέρα, επιτρέποντας στο ασπράδι να μετακινείται μέσα τους.

Κάνετε τη δοκιμή νερού

Η πιο κλασσική και αξιόπιστη μέθοδος. Βάλτε το αυγό σε ένα μπολ ή ένα ποτήρι νερό χωρίς να σπάσετε το κέλυφος. Αν βυθιστεί και κάτσει σε οριζόντια θέση στο κάτω μέρος του δοχείου, είναι πραγματικά φρέσκο. Αν βυθιστεί στο κάτω μέρος αλλά κλίνει προς τα πάνω, δεν είναι τόσο φρέσκο αλλά μπορεί κάλλιστα να καταναλωθεί βραστό, σε σουφλέ ή σε μαγειρικές παρασκευές. Αν το αυγό επιπλέει, είναι μπαγιάτικο. Με τον ίδιο τρόπο, ελέγξτε και τα υπόλοιπα αυγά της συσκευασίας. Μην υποθέτετε ότι είναι όλα φρέσκα ή μπαγιάτικα επειδή δοκιμάσατε ένα αυγό. Ο τρόπος αυτός είναι αξιόπιστος επειδή τα κελύφη των αυγών είναι πορώδη, το υγρό μέσα στο αυγό εξατμίζεται με την πάροδο του χρόνου και αντικαθίσταται από εξωτερικό αέρα. Έτσι, τα φρέσκα αυγά βυθίζονται στον πυθμένα ενώ τα μπαγιάτικα ανεβαίνουν στην κορυφή.

Σπάστε τα, μυρίστε τα και παρατηρήστε τα

Αν δεν χρειάζεστε τα αυγά με το τσόφλι τους, σπάστε τα σε ένα μπολ και μυρίστε τα. Εάν έχουν μπαγιατέψει και δεν είναι ασφαλή για χρήση, θα προδοθούν από την άσχημη μυρωδιά τους. Επίσης, όταν σπάσετε ένα αυγό σε ένα πιάτο ή μια επίπεδη επιφάνεια, αν είναι φρέσκο, ο κρόκος θα έχει έντονα κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα και το ασπράδι του δεν θα απλώνεται πολύ. Εάν είναι κάποιων ημερών, ο κρόκος θα είναι πιο επίπεδος, θα σπάει πιο εύκολα και το ασπράδι θα είναι πιο ρευστό και θολό.

Μέθοδος του φωτός

Ονομάζεται και μέθοδος του κεριού . Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν τη φλόγα από ένα κερί αλλά το φως ενός φακού ή μια λάμπα είναι πιο εύχρηστα. Εκτός από το φακό χρειάζεστε, έναν απόλυτα σκοτεινό χώρο και ένα κομμάτι χαρτόνι με μια μικρή τρύπα που από τη μια του πλευρά θα βάλετε τη πηγή φωτός δηλαδή τον αναμμένο φακό και από την άλλη το αυγό με το τσόφλι του φυσικά. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει να δείτε τον εναέριο χώρο του αυγού και το σχήμα του, αλλά είναι πραγματικά μια δύσκολη τεχνική. Όταν το αυγό είναι φρέσκο, διακρίνετε λίγο αέρα και ελαφρώς ορατό κρόκο). Στην περίπτωση ενός ελαφρώς παλιού αυγού, υπάρχει μεγαλύτερη επιφάνεια αέρα και ελαφρώς πιο σκούρος κρόκος, ενώ ένα μπαγιάτικο αυγό έχει πραγματικά σκούρο κρόκο και κηλίδες.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: