Πώς η κατανάλωση κόκκινου κρέατος επηρεάζει την καρδιά μας

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για το ένα τρίτο όλων των θανάτων παγκοσμίως, οπότε η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται είναι ζωτικής σημασίας. Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ένα συσχετισμό μεταξύ της παρουσίας αλλεργιογόνων στο κόκκινο κρέας και υψηλότερου κινδύνου ανάπτυξης κάποιων καρδιακών παθήσεων.

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018

Εδώ και αρκετό καιρό οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι αλλεργίες μπορεί γενικά να προκαλέσουν ανοσολογική αλυσιδωτή αντίδραση που οδηγεί σε αθηροσκλήρωση ή συσσώρευση λιπώδους πλάκας στις αρτηρίες που σκληραίνουν με την πάροδο του χρόνου, περιορίζοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο, οι μηχανισμοί που υποστηρίζουν αυτή τη διαδικασία δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Παράλληλα, αλλεργιολόγοι προειδοποιούν για ένα είδος τσιμπουριού του οποίου το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει ξαφνικά αλλεργία στο κόκκινο κρέας.

To αίτιο της αλλεργίας στο κρέας είναι ένας υδατάνθρακας που ονομάζεται γαλακτόζη-άλφα-1,3-γαλακτόζη (alpha-gal) και βρίσκεται στο στομάχι των  τσιμπουριών Lone Star στην Αμερική),  Ixodes holocylclus στην Αυστραλία, και  Ixodes ricinus στην Ευρώπη το οποίο απαντάται και στη χώρα μας και μπορεί επίσης να μεταδώσει ιογενή εγκεφαλίτιδα και τη νόσο του Lyme.  Τα πρώτα κρούσματα ανακαλύφθηκαν πριν από περίπου μία δεκαετία από ερευνητές στις ΗΠΑ. Από τότε, πολλά περιστατικά έχουν γίνει γνωστά σε όλον τον κόσμο. Η κνίδωση είναι το πιο κοινό σύμπτωμα, συχνά σε συνδυασμό με διάφορα γαστρικά συμπτώματα όπως πόνος, στομαχικοί σπασμοί και ναυτία. Στη χειρότερη περίπτωση, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει αναφυλακτικό σοκ με υπόταση και λιποθυμία.

 Η εμφάνιση της αλλεργίας στο κρέας συμβαίνει αρκετό καιρό μετά από το τσίμπημα του τσιμπουριού. Τα άτομα που αναπτύσσουν αλλεργία στο κρέας έχουν αντισώματα έναντι του υδατάνθρακα alpha-gal και πολλοί ασθενείς και έναντι του τσιμπουριού. Αντισώματα έναντι του alpha-gal εντοπίζονται και σε υγιείς, με τη διαφορά ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά των αλλεργικών στο κρέας. Ο υδατάνθρακας alpha-gal δεν απαντάται στους ανθρώπους, αλλά αντιθέτως στα υπόλοιπα θηλαστικά (με εξαίρεση τους πιθήκους). Η αλλεργία αφορά μόνο σε κρέας από θηλαστικά όπως το βόειο κρέας, το αρνί και το χοιρινό κρέας. Ακόμη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν alpha-gal, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα, και έτσι ορισμένοι ασθενείς αντιδρούν και σε αυτά. Ο υδατάνθρακας alpha-gal δεν επηρεάζεται από τη θερμότητα και επομένως το ψήσιμο του κρέατος δεν τον καταστρέφει.

Η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε κόκκινο κρέας θεωρείται από καιρό παράγοντας κινδύνου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Αλλά τώρα, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι εκείνοι που είναι αλλεργικοί στο κόκκινο κρέας, ειδικά στο alpha-gal, φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για την συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο. Για να καταλήξουν σε αυτό το εύρημα, η Δρ Coleen McNamara, καθηγήτρια Ιατρικής στο Κέντρο Καρδιοαγγειακών Ερευνών του Πανεπιστημιακού Συστήματος Υγείας της Virginia, και η ομάδα της εξέτασαν το αίμα από 118 ασθενείς της περιοχής. Διαπίστωσαν ότι το 26% των συμμετεχόντων δημιούργησαν τα IgE αντισώματα έναντι του alpha gal, που έδειξαν ότι είχαν την αλλεργία του κόκκινου κρέατος. Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.

Στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι, όπως υποψιάζονταν, η ομάδα που αντιδρούσε με το alpha-gal είχε 30% περισσότερη πλάκα συσσωρευμένη στις αρτηρίες της από τους άλλους συμμετέχοντες. Σε εκείνους ειδικά που ήταν άνω των 65 ετών, η πλάκα είχε επίσης την τάση να είναι πιο ασταθής, βάζοντάς τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. «Περισσότερες έρευνες για το θέμα είναι αναγκαίες, για να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματα και να προσδιορίσουμε τον μηχανισμό και την αιτιότητα", δήλωσε η McNamara προσθέτοντας ότι "Δεν απαιτείται καμία αλλαγή στις συνιστώμενες συμπεριφορές υγείας. Οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές της American Heart Association για την υγεία της καρδιάς τους». Οι συστάσεις αυτές περιλαμβάνουν την τακτική άσκηση, την απαγόρευση καπνίσματος, μια υγιεινή διατροφή, τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης και του διαβήτη τύπου 2. Οι συνεργάτες της McNamara,  Dr. Scott Commins και  Dr. Thomas Platts-Mills, ήταν οι πρώτοι που ανέφεραν την αλλεργία του κόκκινου κρέατος το 2009.  Όλοι εργάζονται επί του παρόντος σε αιματολογικούς ελέγχους μιας ευρύτερης ομάδας ατόμων από τις διάφορες περιοχές των ΗΠΑ. Μελετούν επίσης τον μηχανισμό της νόσου και τη σχέση αιτίου-αποτελέσματος για να δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αν τελικά πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια σχέση.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: