Η μείωση της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο μέσα σε ένα μήνα

Το κόκκινο κρέας, το οποίο έχει ήδη κακή φήμη για τη σχέση του με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου αλλά και άλλων ασθενειών, μπορεί να ενοχοποιηθεί περαιτέρω καθώς νέα έρευνα συνδέει τη συχνή κατανάλωσή του με υψηλά επίπεδα χημικών που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις.

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019

Το κόκκινο κρέας είναι και πάλι υπόλογο καθώς μελέτη συνδέει την υψηλή κατανάλωση με χημικές ουσίες που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal από επιστήμονες του Cleveland Clinci Center for Microbiome and Human Health, ανακάλυψε ότι η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει το επίπεδο μιας χημικής ουσίας που προκαλεί 10 φορές περισσότερες καρδιοπάθειες. Η οργανική ένωση είναι γνωστή ως TMAO (trimethylamine N-oxide - Ν-οξείδιο τριμεθυλαμίνης) και όταν κάποιος έχει υψηλά επίπεδα από αυτήν παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών προσβολών και πρόωρου θανάτου. Το TMAO είναι ένας μεταβολίτης που προωθεί την αθηροσκλήρωση και την θρόμβωση και μετασχηματίζεται μέσα από τα εντερικά μικροβιότα από την καρνιτίνη και τη χολίνη, δύο ενώσεις που είναι άφθονες σε κρέατα όπως το βόειο και το χοιρινό.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα αυτής της επικίνδυνης ουσίας τριπλασιάστηκαν μετά από μόλις ένα μήνα κατανάλωσης κόκκινου κρέατος. Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έτρωγαν λευκά κρέατα ή λαχανικά, εκείνοι που προτιμούσαν το κόκκινο είχαν ακόμη και δεκαπλάσιο κίνδυνο. Η μελέτη περιέλαβε 113 συμμετέχοντες στους οποίους δόθηκαν δίαιτες είτε με κόκκινο ή λευκό κρέας, είτε με πηγές πρωτεΐνης που δεν προέρχονται από το κρέας. Μετά από ένα μήνα της διατροφής με κόκκινο κρέας, η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη μελέτη παρουσίασε αύξηση των επιπέδων TMAO στο αίμα και τα ούρα. Κατά μέσο όρο, τα επίπεδα TMAO αυξήθηκαν περίπου 3 φορές κατά τη διάρκεια της διατροφής με κόκκινο κρέας, σε σύγκριση με τη διατροφή με λευκό κρέας ή με τις πρωτεΐνες που δεν προέρχονταν από κρέας. Μερικοί ασθενείς εμφάνισαν μάλιστα δεκαπλάσια αύξηση. Ωστόσο, όταν οι συμμετέχοντες σταμάτησαν τη δίαιτα με βάση το κόκκινο κρέας, τα επίπεδα TMAO στο αίμα και τα ούρα υποχώρησαν τον επόμενο μήνα.

"Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που γνωρίζουμε η οποία δείχνει ότι τα νεφρά μπορούν να αλλάξουν το πόσο αποτελεσματικά αποβάλλουν διαφορετικές ενώσεις ανάλογα με το τι τρώει κάποιος- εκτός από τα άλατα και το νερό", δήλωσε ο Δρ Stanley Hazen, συγγραφέας της έρευνας και πρόσθεσε: "γνωρίζουμε ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής είναι κρίσιμοι για την καρδιαγγειακή υγεία και αυτά τα ευρήματα βασίζονται στην προηγούμενη έρευνα μας σχετικά με τη σύνδεση του TMAO με την καρδιακή νόσο. Παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για το πώς οι διαιτητικές παρεμβάσεις μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική θεραπείας για τη μείωση των επιπέδων TMAO και συνεπώς του κινδύνου καρδιακής νόσου."

Η ίδια ομάδα επιστημόνων εξέτασε επίσης το πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί η καρδιαγγειακή νόσος επικεντρώνοντας την έρευνα σε ένα μικροβιακό μονοπάτι που μετατρέπει την καρνιτίνη σε TMAO. Η καρνιτίνη - που χρησιμοποιείται επίσης σε ενεργειακά ποτά και συμπληρώματα - μπορεί να προκαλέσει παραγωγή TMAO ακόμη και σε vegans και χορτοφάγους που συνεχίζουν να τρώνε σύμφωνα με τις συνήθειές τους. Οι επιστήμονες συνέκριναν πώς μια ημερήσια δόση χαπιών καρνιτίνης επέδρασε σε κρεατοφάγους και χορτοφάγους. Οι τελευταίοι φάνηκε ότι μόλις που θα μπορούσαν να παράγουν TMAO ακόμα και όταν πήραν τα χάπια, ενώ οι κρεατοφάγοι είδαν τα επίπεδα της συγκεκριμένης ουσίας να αυξάνονται αμέσως. Ο Δρ. Hazen δήλωσε: "Είναι αξιοσημείωτο ότι οι vegans και οι χορτοφάγοι μπορούν μόλις και μετά βίας να παράξουν TMAO από τη διατροφική καρνιτίνη. Το εντυπωσιακό νέο εύρημα σχετικά με την πορεία που προκαλείται από τη λήψη καρνιτίνης - παρόλο που παρέχεται μόνο ως συμπλήρωμα σε μορφή κάψουλας – προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις νέες παρεμβάσεις για την αναστολή του TMAO, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση των κινδύνων για καρδιαγγειακές παθήσεις. Με την αποκάλυψη αυτής της νέας οδού μπορούμε να αναπτύξουμε νέες θεραπείες για να διακόψουμε αυτή τη διαδικασία πριν από την ανάπτυξη και την εξέλιξη της καρδιαγγειακής νόσου", κατέληξε ο Δρ. Hazen.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: