Έχετε αλλεργία στα αυγά; Νέος τρόπος ανοσοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει

Η στοματική ανοσοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τα άτομα που πάσχουν από αλλεργία π.χ. στα αυγά, επιτρέποντας στους ασθενείς να ενσωματώσουν με ασφάλεια την εξαιρετικά θρεπτική αυτή τροφή στη διατροφή τους, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2019

Τα αλλεργικά εμβόλια αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια ένα στυλοβάτη για τη θεραπεία ορισμένων αλλεργιών, αλλά μέχρι πρόσφατα η ανοσοθεραπεία δεν αποτελούσε επιλογή για άτομα με τροφικές αλλεργίες και το επίκεντρο για τους ασθενείς και τους γονείς τους ήταν να αποφευχθεί εξ ολοκλήρου η κατανάλωση των συγκεκριμένων ουσιών και τροφών. Πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα ωστόσο, προβάλλουν την έκθεση π.χ. στα αυγά, ως μια μελλοντική θεραπεία της τροφικής αλλεργίας.

Διαβάστε: 
Υποφέρετε από τροφικές αλλεργίες; 15 Top συμβουλές για φαγητό έξω

Η ανοσοθεραπεία - η διαδικασία δηλαδή σταδιακής χορήγησης ενός αλλεργιογόνου στους ασθενείς για να μάθουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα να μην αντιδρά σε αυτό - φάνηκε να προσφέρει μια σχεδόν μαγική πορεία προς μια ζωή χωρίς τροφικές αλλεργίες. Ο στόχος της ανοσοθεραπείας είναι να μεταβάλει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα αλλεργιογόνο, ώστε να μην έχετε πλέον σοβαρές αντιδράσεις ή ίσως να μπορεί να καταναλώνεται από τον ασθενή τακτικά. Περιλαμβάνει σκόπιμη έκθεση στο ένοχο φαγητό σε αυξανόμενες δόσεις μέσα σε διάστημα μηνών ή και ετών ακόμη ώστε να μειωθεί αργά η παραπλανητική ανταπόκριση του οργανισμού.

Αυτή η διαδικασία επιτυχούς μείωσης των αλλεργικών αντιδράσεων, γνωστή ως απευαισθητοποίηση, κάνει τη ζωή ασφαλέστερη και ευκολότερη, καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής αναφυλακτικής αντίδρασης. Πέρα από την απευαισθητοποίηση, ο απώτερος στόχος αυτής της θεραπείας είναι η ανοχή: το να επιτρέψει δηλαδή στον ασθενή να απολαμβάνει το αλλεργιογόνο ως μέρος της διατροφής του, κάτι παρόμοιο με μια μόνιμη θεραπεία. Οι μελέτες σχετικά με την απευαισθητοποίηση επέτρεψαν στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την ανοσολογική απάντηση στις στρατηγικές της ανοσοθεραπείας και δείχνουν επίσης ότι ίσως μπορέσουν να δημιουργήσουν μια μακροπρόθεσμη επίδραση για ορισμένους από αυτούς τους ασθενείς.

«Η αλλεργία στα αυγά είναι μια από τις πιο συχνές τροφικές αλλεργίες που συνήθως εμφανίζεται στην πρώιμη παιδική ηλικία, έχει σημαντικό κίνδυνο για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των παιδιών με αλλεργία», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Dr. Edwin Kim, Διευθυντής του Food Allergy Initiative στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ. Αν και η αλλεργία φαίνεται να υποχωρεί με την ηλικία, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τη δεύτερη δεκαετία της ζωής ενός ατόμου. "Κάθε θεραπεία που μπορεί να επιτρέψει την εισαγωγή αυγών στη δίαιτα ενός ανθρώπου με αλλεργία στα αυγά παρέχει διατροφικά οφέλη και ηρεμία για τον ασθενή και την οικογένειά του", δήλωσε ο Kim.

Η μελέτη αυτή περιλάμβανε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που ήταν αλλεργικά στο αυγό. Σαράντα από αυτά έλαβαν θεραπεία από το στόμα για ανοσοθεραπεία (eOIT) για έως και τέσσερα χρόνια. Δεκαπέντε πήραν εικονικό φάρμακο. Αφού ολοκλήρωσαν την ανοσοθεραπεία, τους είπαν να προσθέσουν στη διατροφή τους συμπυκνωμένο αυγό (ομελέτα, τηγανητό ή βραστό) ή και ψημένο (αυγά που χρησιμοποιούνται σε μπισκότα ή σε κέικ, για παράδειγμα). Για πέντε χρόνια, τα παιδιά ανέφεραν πόσα αυγά έφαγαν, με ποια μορφή και πώς αισθάνθηκαν μετά. Στο τέλος του eOIT, οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν υποστεί μη ανταπόκριση (SU) στα αυγά, που σημαίνει ότι τα αυγά δεν προκάλεσαν αλλεργική αντίδραση. 28% ήταν απευαισθητοποιημένοι, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να φάνε περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού αυγό χωρίς να υπάρξει αντίδραση και το 22% δεν ήταν απευαισθητοποιημένο. Οι ασθενείς με SU θα μπορούσαν να τρώνε τόσο ψημένα όσο και συμπυκνωμένα αυγά, ενώ οι άλλοι είχαν υψηλότερο κίνδυνο συμπτωμάτων αλλεργίας.

"Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της στοματικής ανοσοθεραπείας ως έναν ασφαλή τρόπο απευαισθητοποίησης των παιδιών και των νέων με αλλεργία στα αυγά", δήλωσε ο Kim. "Οι προηγούμενες έρευνες δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να συντομεύσει την ποσότητα του χρόνου που ο ασθενής έχει την αλλεργία, οπότε είναι χρήσιμη οποιαδήποτε ποσότητα αυγού που ενσωματώνεται στη διατροφή του ασθενούς με αλλεργία." Η μελέτη παρουσιάστηκε πρόσφατα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας στο San Francisco.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: