South Beach Diet : απώλεια κιλών και υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες

Από το 1995, η South Beach δίαιτα αποτελεί εναλλακτική λύση σε άλλες δημοφιλείς δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων. Διαφέρει από τις άλλες όχι μόνο γιατί περιορίζει την πρόσληψη υδατανθράκων αλλά γιατί παράλληλα ενθαρρύνει τις υγιεινές επιλογές πρωτεΐνης και τον περιορισμό της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών.

 

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020

Η δίαιτα South Beach  (SBD) δημιουργήθηκε το 2003 από τον αμερικανό καρδιολόγο Arthur Agatston και πήρε το όνομά της από μια δημοφιλή παραλία του Μiami στη Florida. Η δίαιτα αναπτύχθηκε αρχικά για τους υπέρβαρους καρδιοπαθείς ασθενείς του οι οποίοι, ακολουθώντας το συγκεκριμένο πλάνο της δίαιτας παρουσίασαν καλύτερη υγεία και απώλεια βάρους. Έτσι, 14 χρόνια μετά, η SBD έχει καταλήξει να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες όλων των εποχών.

Το βιβλίο του Agatston «The South Beach Diet: The Delicious, Doctor-Designed, Foolproof Plan for Fast and Healthy Weight Loss» έγινε γρήγορα best-seller και ακολούθησαν μια σειρά από ανανεωμένες εκδόσεις, όπως η εκδοχή “Supercharged”.  Περιλαμβάνει τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιεινά λίπη, ψάρι, κοτόπουλο, φρούτα και λαχανικά και έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να ακολουθηθεί από τους περισσότερους ανθρώπους.  Η Supercharged έκδοση επιτρέπει περισσότερα τρόφιμα από ό,τι η αρχική για μεγαλύτερη ευελιξία με βάση τα σχόλια που πήρε ο Agatston από τους ασθενείς του και αυτά που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του.  Η Supercharged SBD περιλαμβάνει επίσης 20 λεπτά συγκεκριμένου είδους διαλειμματικής άσκησης που ο Agatston ισχυρίζεται ότι θα επιταχύνει τον μεταβολισμό, θα αυξήσει το ποσοστό της απώλειας βάρους και θα βελτιώσει γενικότερα την υγεία. 

Η SBD αρχίζει με μια περιοριστική εισαγωγική φάση διάρκειας δύο εβδομάδων που θα οδηγήσει τους περισσότερους σε άμεση απώλεια βάρους. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να αποφεύγονται σχεδόν όλοι οι υδατάνθρακες (ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί) αλλά και τα φρούτα και το αλκοόλ. Υπάρχουν τρία γεύματα την ημέρα και snack και τρώτε όσο χρειάζεται για να ικανοποιήσετε την πείνα σας.  Κρέατα, ψάρια, οστρακοειδή, κοτόπουλο, γαλοπούλα περιλαμβάνονται στο μενού μαζί με ξηρούς καρπούς, τυρί (χωρίς λιπαρά), αυγά, σαλάτες και λαχανικά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, οι μελιτζάνες και οι ντομάτες. Η απώλεια βάρους υπολογίζεται στα 3,5 έως 6 κιλά σε αυτή τη φάση.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει συγκεκριμένα γεύματα και συνταγές. Επανεισάγει μερικά από τα τρόφιμα που αποφεύγονται στην πρώτη φάση αλλά μόνο σε περιορισμένες ποσότητες. Η απώλεια βάρους σε αυτή τη φάση υπολογίζεται στο 0,5 έως 1 κιλό την εβδομάδα. Ακολουθείτε αυτή τη φάση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί να φθάσετε στο επιθυμητό βάρος. Αν παρασπονδήσετε, ο Agatston προτείνει να γυρίσετε πίσω στην πρώτη φάση μέχρι να χάσετε το βάρος του πήρατε και μετά να συνεχίσετε πάλι κανονικά με τη δεύτερη φάση. 

Η τρίτη φάση αποτελεί περισσότερο τρόπο ζωής καθώς διατηρείτε το συγκεκριμένο βάρος και καταναλώνετε υγιεινές τροφές.  Αν και η SBD μπορεί να φαίνεται παρόμοια με τη δίαιτα Atkins ή τη δίαιτα Ζώνης, ο Agatston τονίζει ότι δεν είναι μια διατροφή αυστηρά χαμηλή σε υδατάνθρακες (εκτός των 2 εβδομάδων της πρώτης φάσης) αλλά βασίζεται στην εξισορρόπηση των «καλών» ενάντια στους «κακούς» υδατάνθρακες. Η  SBD είναι βασισμένη γύρω από το γλυκαιμικό δείκτη, και οι υδατάνθρακες που περιλαμβάνονται επιλέγονται σύμφωνα με αυτό το δείκτη.

Σε γενικές γραμμές, η South Beach δίαιτα είναι πολύ καλά ισορροπημένη και θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική εφ’όρου ζωής. Εάν μπορείτε να καταφέρετε τη σκληρή πρώτη φάση και στη συνέχεια να δεσμευτείτε πραγματικά ότι θα βγάλετε από τη διατροφή σας τους «κακούς υδατάνθρακες", τότε θα χάσετε βάρος και θα το διατηρήσετε.  Ωστόσο, εάν είστε κάποιος που χρειάζεται ένα αυστηρά προδιαγεγραμμένο κατευθυντήριο πρόγραμμα, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για σας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μέγεθος στις μερίδες, δεν μετρούνται οι θερμίδες και το τσιμπολόγημα που επιτρέπει μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει πολλά προβλήματα υγείας και η South Beach δίαιτα είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να ακολουθηθεί από άτομα με διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιοπάθειες σύμφωνα με τους ειδικούς.  Ωστόσο, το itrofi.gr σας συμβουλεύει πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε συγκεκριμένη διατροφή να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Όροι: 
Κατηγοριες: