Το ρύζι ως κύριο γεύμα

Είτε συνηθίζετε να μαγειρεύετε το βασικό λευκό ρύζι, ή προτιμάτε το καστανό με την πληθώρα των θρεπτικών συστατικών του ή ίσως κάποια αρωματική ποικιλία, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να ανακαλύψετε ξανά το δημοφιλές αυτό δημητριακό, μετατρέποντάς το σε συστατικό που μπορείτε να προσαρμόσετε και να επενδύσετε επάνω του ως θρεπτική και απολαυστική τροφή. 

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018

Όσοι δεν το γνωρίζετε, ίσως να εκπλαγείτε ανακαλύπτοντας ότι το ρύζι έχει τη δυνατότητα να πάρει μια διαφορετική υπόσταση όταν συνδυαστεί με καθημερινά συστατικά που πιθανότατα να έχετε ήδη στο ντουλάπι ή το ψυγείο σας. Το itrofi.gr μπορεί να σας διαβεβαιώσει για τη μαγειρική του ευελιξία αλλά και την απαραίτητη θέση του στο ρεπερτόριο οποιουδήποτε καλού μάγειρα που δικαιωματικά του αξίζει. Σας προτείνουμε παρακάτω κάποιους απλούς τρόπους για να το μεταμορφώσετε στη στιγμή από συνοδευτικό σε κύριο γεύμα.

Σοτάρισμα

Το σοτάρισμα των κόκκων του ρυζιού σε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο πριν από την προσθήκη του νερού αναδεικνύει τη γεύση τους και προσθέτει μια φανταστική καρυδένια γεύση στο τελικό πιάτο. Δοκιμάστε το και στο καστανό ρύζι και σε άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η ζέα και το κριθάρι.

Απόθεμα ή ζωμός

Το απλό ρύζι στον ατμό μπορεί να είναι βαρετό. Ευτυχώς, το μαγείρεμά του μέσα σε ένα γευστικό απόθεμα ή ζωμό αντί για νερό μπορεί να μεταμορφώσει το γεύμα σας γρήγορα και απλά. Είτε σιγοβράσετε το ρύζι σε ζωμό από λαχανικά, κοτόπουλο, θαλασσινά ή κρέας, θα ανταμειφθείτε με ένα πιάτο που μπορεί να υπερηφανεύεται για το βάθος της γεύσης με την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια.

Λαχανικά

Το ρύζι είναι νόστιμο όταν προσθέσουμε λαχανικά από πάνω, αλλά ξέρετε ότι μπορείτε να τα μαγειρέψετε όλα μαζί σε μια κατσαρόλα, όχι μόνο για μεγαλύτερη ευκολία αλλά και για ένα ακόμη πιο γευστικό αποτέλεσμα; Πειραματιστείτε με πολύχρωμες πιπεριές, καρότα, μελιτζάνες, πράσα ή ό,τι σας αρέσει και αφήστε τα να σιγοβράσουν μαζί. Ή προσθέστε τα πιο ευαίσθητα φύλλα από σπανάκι ή σέσκουλα προς το τέλος του μαγειρέματος. Το ίδιο ισχύει και για τα κατεψυγμένα λαχανικά όπως ο αρακάς ή τα καρότα. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε τα ήδη μαγειρεμένα λαχανικά που έχουν απομείνει από ένα προηγούμενο γεύμα στο ρύζι της ημέρας και σερβίρετε ένα διαφορετικό δείπνο.

Βότανα

Το μαγείρεμα έχει να κάνει και με τη μυρωδιά, όχι μόνο με τη γεύση. Ενσωματώστε φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα στο ρύζι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Βότανα όπως το δεντρολίβανο, η ρίγανη και το θυμάρι απογειώνουν ένα απλό μπολ με ρύζι. Προσφέρουν άρωμα και βάθος στη γεύση με ένα λεπτό τρόπο. Όποια βότανα και να επιλέξετε να προσθέσετε στην κατσαρόλα ή το ρύζι σας, πάντα ένα απλό φύλλο δάφνης θα συμπληρώσει και θα τονίσει ακόμη περισσότερο όλα σχεδόν τα άλλα με την απροσδιόριστη ξυλώδη ποιότητά του.

Τυρί

Το σιγομαγειρεμένο ριζότο δεν είναι το μόνο πιάτο ρυζιού που μπορεί να επωφεληθεί από την προσθήκη τυριού. Δοκιμάστε να προσθέσετε το αγαπημένο σας τριμμένο τυρί σε οποιοδήποτε ρύζι ετοιμάζετε για να το εμπλουτίσει με πλούσια γεύση umami. Απλό, γευστικό και τόσο ωραίο, το τελικό πιάτο θα σας ξαναγυρίζει κάθε φορά στην παιδική σας ηλικία. Επιλέξτε ακόμη και τυριά όπως Gorgonzola, κατσικίσιο ή ένα αιχμηρό τσένταρ και θα μας θυμηθείτε.

Ξηροί καρποί, σπόροι και αποξηραμένα φρούτα

Για επιπλέον δόση πρωτεΐνης και φυτικών ινών, προσθέστε ξηρούς καρπούς, σπόρους ή αποξηραμένα φρούτα στο ρύζι σας για πιο περίπλοκη υφή. Είτε ανακατέψετε ψημένο κουκουναρόσπορο για περισσότερη μεσογειακή γεύση, ή μια χούφτα σουσάμι για να τονίσετε τις νότες καρυδιού, ή ακόμη και ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα για μια πιο εξωτική πρόταση, το ρύζι σας σίγουρα θα ξεφύγει από τα συνηθισμένα.

Αυγά

Αποτελεί σχεδόν κανόνα ότι τα αυγά ταιριάζουν με τα πάντα, αλλά είναι εξαιρετικά και με το ρύζι. Προσθέστε ελαφρώς χτυπημένα αυγά στο ρύζι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σε μια κατσαρόλα ή σε ένα γουόκ και θα έχετε τηγανητό ρύζι στη στιγμή ή επιλέξτε ποσαρισμένα αυγά που θα εμποτίσουν τους κόκκους του ρυζιού από τον μελάτο κρόκο. Τηγανητά αυγά? Γιατί όχι.

Μπαχαρικά

Ακόμα και όσοι είναι εντελώς αρχάριοι στη μαγειρική, έχουν κάποια βασικά μπαχαρικά στην κουζίνα τους. Ενσωματώστε τα σε οποιοδήποτε απλό ρύζι και πειραματιστείτε με αρώματα και γεύσεις. Παίξτε γύρω με διαφορετικούς συνδυασμούς για να επιτύχετε το αποτέλεσμα που θέλετε. Τα «θερμά» μπαχαρικά όπως η κανέλα, τα γαρίφαλα και ο γλυκάνισος προσδίδουν στο ρύζι γεύσεις που θυμίζουν μαροκινή κουζίνα. Το garam masala, το κύμινο και ο κουρκουμάς το μετατρέπουν το σε ένα αρωματικό ινδικό πιάτο. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.

Σάλτσες

Το ρύζι είναι μια βάση που απορροφά οτιδήποτε τέλεια. Για το λόγο αυτό, η προσθήκη μιας κρεμώδους, αλμυρής, βαθιά γευστικής σάλτσας είναι πάντα μια θαυμάσια ιδέα. Και σε αυτή την περίπτωση, οι επιλογές είναι πολλές. Ό,τι και αν επιλέξετε, από μια κλασσική σάλτσα ντομάτας μέχρι μια έξτρα αρωματική pesto, σίγουρα θα το απολαύσετε.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: