Οφέλη για την υγεία που αποκομίζουμε από τις φακές

Μπορεί να μην είναι το πιο δημοφιλές τρόφιμο στον κόσμο, είναι όμως εξαιρετικά θρεπτικό. Αν δεν περιλαμβάνουμε στην διατροφή μας τις φακές, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να το κάνουμε.

Παρασκευή, 1 Απριλίου 2022

Οι φακές είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές φυτικών ινών και περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την σωματική μας ευεξία. Παραθέτουμε 12 σημαντικούς λόγους για τους οποίους οι φακές θα πρέπει να ενταχθούν στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιό μας.

Διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι μόνο ένα φλιτζάνι φακές παρέχουν το 63% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε διαιτητικές ίνες. Περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες ίνες οι οποίες είναι σημαντικές για τη γενικότερη υγεία.

Μειώνουν τη χοληστερίνη. Οι διαλυτές ίνες συνδέονται με μειωμένα επίπεδα χοληστερίνης και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ενισχύουν τον μεταβολισμό. Οι φακές περιέχουν άφθονη βιταμίνη Β3, μια βιταμίνη ζωτικής σημασίας για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών στο σώμα. Επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση της σωστής κυκλοφορίας του αίματος και του υγιούς δέρματος.

Ενισχύουν την πέψη. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυσκοιλιότητας και μειώνουν την έκθεση του σώματος στα τοξικά απόβλητα.

Αυξάνουν την ενέργεια. Ένα φλιτζάνι φακές περιέχει το 37% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε σίδηρο, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο αφού βοηθά τους μυς να αποθηκεύσουν και να χρησιμοποιήσουν το οξυγόνο. Όσο περισσότερο οξυγόνο χρησιμοποιούν, τόσο περισσότερη ενέργεια έχετε.

Αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών. Οι φακές είναι η προτιμώμενη πηγή πρωτεΐνης για τους χορτοφάγους. Αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών ανά μερίδα – 18 γραμμάρια ανά φλιτζάνι.

Μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το σώμα αφομοιώνει σιγά-σιγά τις διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται στις φακές. Αυτή η διαδικασία βοηθά στη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Με άλλα λόγια, αν είστε διαβητικός οι φακές πρέπει να αποτελούν ένα από τα βασικότερα είδη της διατροφής σας.

Βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Οι φακές είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν λεκτίνες – ένα μοναδικό είδος φυτικής πρωτεΐνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λεκτίνη βοηθά στον έλεγχο και την αποτροπή της ανάπτυξης του καρκίνου μέσα στο σώμα.

Φυσιολογική απώλεια βάρους. Οι φακές περιέχουν πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα τα οποία περιέχουν λίγες θερμίδες. Ένα ολόκληρο φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές έχει μόνο 230 θερμίδες. Οι φυτικές ίνες και οι υδατάνθρακες στις φακές, θα σας βοηθήσουν να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο.

Εμποδίζουν την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Είναι χαμηλές σε λιπαρά (σημαντικό για μια υγιή καρδιά) κι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Το μαγνήσιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και προλαβαίνει τη συσσώρευση ασβεστίου στα αγγεία και τις αρτηρίες.

Εμποδίζουν τις γενετικές ανωμαλίες. Οι φακές είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες περιλαμβάνουν φολικό οξύ. Το φολικό οξύ έχει συνδεθεί με την πρόληψη των βλαβών του νευρικού συστήματος στις έγκυες γυναίκες.

Βοηθούν στη μεταφορά περισσότερου οξυγόνου. Ο σίδηρος, ο οποίος επιτρέπει στους μυς να αποθηκεύουν και να χρησιμοποιούν περισσότερο οξυγόνο, βοηθά επίσης το αίμα να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα.

Όροι: 
Κατηγοριες: