Τα εκπληκτικά οφέλη του τοματοχυμού

Ευπροσάρμοστες και πλούσιες σε γεύση, οι ντομάτες είναι ένα καταπληκτικό φρούτο. Εάν δεν τις τρώτε τακτικά, το να αντικαταστήσετε ανθυγιεινά ποτά όπως τα αναψυκτικά, με χυμό ντομάτας είναι ένας καλός τρόπος για να πάρετε τα οφέλη από το λυκοπένιο αλλά και από τα υπόλοιπα υγιεινά συστατικά τους.

Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Μπορείτε να βρείτε έτοιμο ντοματοχυμό σε διάφορα τα καταστήματα σε όλο τον κόσμο, αν και πολλοί ειδικοί συνιστούν να φτιάχνουμε το δικό μας 100% φυσικό σπιτικό χυμό, χωρίς πρόσθετα ή περίσσεια νατρίου. Ενώ πολλοί μπορεί να σκέφτεστε ότι τα φρούτα συχνά χάνουν μερικά από τα θρεπτικά τους συστατικά όταν τα αποχυμώνουμε, ο χυμός ντομάτας έχει στην πραγματικότητα μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από άποψη θρεπτικών συστατικών, λόγω της διαδικασίας δημιουργίας του χυμού. Αυτό σημαίνει ότι ο χυμός ντομάτας προσφέρει ακόμη περισσότερα στη γενικότερη υγεία μας όπως τα εντυπωσιακά οφέλη που περιγράφονται παρακάτω.

Καταπολεμά την παχυσαρκία

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και η θρεπτική πυκνότητα του ντοματοχυμού, τον κάνουν ένα πολύ χορταστικό ρόφημα. Πίνοντας ένα ποτήρι παχύ χυμό ντομάτας μπορεί συχνά να μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε φάει ένα πλήρες γεύμα. Διεγείρει την απελευθέρωση της λεπτίνης, της ορμόνης του κορεσμού, η οποία θα αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής αλλά και σνακ μεταξύ των γευμάτων, βοηθώντας έτσι στην απώλεια βάρους.

Μειώνει τη χοληστερόλη

Οι διαιτητικές ίνες που περιλαμβάνονται στο ντοματοχυμό μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα αρνητικά επίπεδα χοληστερόλης (LDL), τα οποία μπορούν να καθαρίσουν τις αρτηρίες και να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, μερικές από τις βιταμίνες Β σε αυτό το χυμό βελτιστοποιούν επίσης την υγεία της καρδιάς, ενισχύοντας τα τοιχώματα των αγγείων ώστε να αντισταθούν στην συσσώρευση πλάκας.

Πρόληψη ενάντια στον καρκίνο

Το λυκοπένιο κάνει πολλά περισσότερα από το να δίνει στις ντομάτες το όμορφο έντονο χρώμα τους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου. Μαζί με άλλα αντιοξειδωτικά καροτενοειδή, το λυκοπένιο μπορεί να αναζητήσει και να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συμβάλλουν στην κυτταρική μετάλλαξη και το οξειδωτικό στρες στο σώμα. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έχει δείξει ότι ο χυμός τομάτας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

Βελτιώνει την καρδιακή υγεία

Εκτός από τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, ο χυμός ντομάτας έχει επίσης συνδεθεί με την εξουδετερωτική ομοκυστεΐνη, η οποία μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να διακόψει την κανονική λειτουργία της καρδιάς. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε αυτό το χυμό μπορούν επίσης να αποτρέψουν την πήξη του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μειώνει τις φλεγμονές

Οι φλεγμονώδεις καταστάσεις μπορούν να επιτεθούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, από το έντερο και τις αρθρώσεις στους ιστούς των μυών, του κεφαλιού και των διάφορων οργάνων. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά στο ντοματοχυμό έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, καθιστώντας τον ένα εξαιρετικό ρόφημα με το οποίο μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

Προστατεύει την όραση

Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α που περιέχει, μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση και την προστασία της όρασης. Η βιταμίνη Α λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς, υποστηρίζοντας έτσι την όραση καθώς γερνάμε, ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνει την έναρξη του καταρράκτη.

Βελτιώνει την οστική πυκνότητα

Με αξιοσημείωτα επίπεδα καλίου, μαγνησίου, σιδήρου και ασβεστίου, ο χυμός ντομάτας συνδέεται φυσικά με υγιέστερα οστά και με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα.

Αποτοξινώνει το σώμα

Μερικά από τα ενεργά συστατικά του ντοματοχυμού, όπως το β-καροτένιο και το θείο, μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της δραστηριότητας των νεφρών και του ήπατος, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της διαδικασίας αποτοξίνωσης και στην αύξηση της ούρησης που εξαλείφει περαιτέρω την περίσσεια αλάτων και λιπών στο σώμα.

Βελτιώνει την πέψη

Αυτός ο χυμός έχει καλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν την περισταλτική κίνηση και να βελτιώσουν την πεπτική αποτελεσματικότητα, ενώ παράλληλα θα τονώσουν την παραγωγή χολής και θα εξαλείψουν προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και κράμπες.

Λαμπερό δέρμα

Βελτιώνει την υγεία του δέρματος, μειώνοντας την ακμή και προλαμβάνοντας τη βλάβη των κυττάρων του δέρματος.

Υγιή μαλλιά

Η κατανάλωση χυμού ντομάτας βελτιώνει επίσης την υγεία των μαλλιών. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ όχι μόνο ενισχύει την όραση αλλά και προάγει την υγιή ανάπτυξη των τριχών.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: