Σχετικα Αφιερωματα

Αξιοποιήστε το αχλάδι σε λαχταριστές συνταγές

Τα αχλάδια, εκτός από φρέσκα, μπορούμε να τα καταναλώσουμε μαγειρεμένα. Ψητά δένουν ωραία με τα αμύγδαλα και τη σοκολάτα και αν τα περιχύσετε με καραμέλα ή κανέλα, η γεύση τους θα απογειωθεί. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στη ζαχαροπλαστική σε τάρτες ή κέικ. 

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Εναλλακτικά, μπορείτε να τα κάνετε, φρουτοσαλάτα, κομπόστα ή μαρμελάδα. Ταιριάζουν επίσης στις χειμωνιάτικες σαλάτες συνοδευμένα με κάποιο τυρί με δυνατή γεύση όπως παρμεζάνα, στίλτον ή ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα. Τα ωμά αχλάδια τρώγονται και με τη φλούδα και χωρίς, πάντοτε όμως πρέπει να ξεφλουδίζονται όταν πρόκειται να μαγειρευτούν. 

Επειδή τα αχλάδια αλλοιώνονται και μαυρίζουν μόλις τα ξεφλουδίσετε, περάστε τα με λίγο χυμό λεμονιού ή βυθίστε τα σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι ή ξίδι. 

Δείτε παρακάτω κάποιες συνταγές για να απογειώσετε τη γεύση και το άρωμα του αγαπημένου φρούτου:

Αχλάδια με ροκφόρ και προσούτο

Μερίδες: 8, Υλικά:

2 αχλάδια, το καθένα κομμένο σε 8 φέτες
2 κ.γλ. χυμός λεμονιού
1 φλ. Ρόκα
85 γρ. ροκφόρ ή blue cheese σε μικρά κομμάτια
170γρ. φέτες προσούτο, κομμένες στη μέση κατά μήκος.
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
Σε ένα μπωλ, ανακατεύετε τα αχλάδια με το χυμό λεμονιού.
Βάζετε πάνω σε κάθε φέτα αχλαδιού λίγη ρόκα και λίγο ροκφόρ και τυλίγετε με τη φέτα του προσούτο. Προσθέτετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε.

Κοτόπουλο με γλάσο πορτοκαλιού και αχλάδια.    

Μερίδες: 4, Υλικά:

2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
2 κ.σ. άσπρο ξύδι
¼ φλ. Ζάχαρη
1 κ.γλ. τριμμένο τζίντζερ
1300 γρ. φιλέτα στήθος κοτόπουλο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
1 αχλάδι κομμένο σε φέτες πάχους περίπου ½ εκατοστού
2 κ.σ. ξηρό άσπρο κρασί
Χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά τη σάλτσα σόγιας, το ξύδι, τη ζάχαρη και το τζίντζερ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (περίπου 3 λεπτά).Αλατοπιπερώστε τα φιλέτα του κοτόπουλου και προσθέστε τα στο τηγάνι. Ψήστε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το αχλάδι, το κρασί , το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Ανακατέψτε απαλά, βάλτε το καπάκι στο τηγάνι, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο για 15-20 λεπτά. Μεταφέρετε το κοτόπουλο και τις φέτες του αχλαδιού στα πιάτα. Συνεχίστε το μαγείρεμα της σάλτσας για λίγα ακόμη λεπτά μέχρι να πήξει και περιχύστε τα πιάτα.

Ψωμί με αχλάδι.

Υλικά:
3 φλ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
¼ κ.γλ. baking powder
1 κ.γλ. σόδα
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. τριμμένη κανέλλα
¾ φλ. Φυτικό έλαιο
3 αυγά
2 φλ. Ζάχαρη λευκή
2 φλ. Καθαρισμένα και τριμμένα αχλάδια
1 φλ. Πεκάν ή αμύγδαλα ή καρύδια
2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Σε μεγάλο μπωλ ανακατεύετε το αλεύρι, το baking, τη σόδα, το αλάτι και την κανέλλα.  Κάντε μια τρύπα στο κέντρο του μίγματος.Σε άλλο μπωλ ανακατέψτε καλά το λάδι, τα αυγά, τη ζάχαρη, τα αχλάδια, τα πεκάν και τη βανίλια. Ρίξτε το μίγμα σιγά-σιγά στη τρύπα του μίγματος με τo αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να ενοποιηθούν.  Μοιράστε τη ζύμη σε δύο λαδωμένες και αλευρωμένες μακρόστενες φόρμες 20Χ12Χ8 εκ. ή σε μια μεγαλύτερη. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165ο για 1 ώρα και 15 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα πριν τα βγάλετε από τις φόρμες.

Στρούντελ με αχλάδια, σοκολάτα και μαρζιπάν

Μερίδες: 6
Υλικά:
250 γρ. φύλλο κρούστας
Ζάχαρη άχνη
Παγωτό βανίλια (προεραιτικά)
85 γρ. λιωμένο βούτυρο και λίγο επιπλέον
5 αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
4 κ.σ. σκούρα ζάχαρη
1 κ.σ. λικέρ Disaronno (προαιρετικά)
100 γρ. τριμένα μπισκότα τζίντζερ ή digestive
1 κ.γλ. κανέλλα
100 γρ. μαύρη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια
100 γρ. αμυγδαλόπαστα σε μικρά κομμάτια

Λιώνετε μια κουταλιά βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτετε τα αχλάδια και 1 κ.σ. ζάχαρη και σωτάρετε για 5 λεπτά. Τα βγάζετε σε ένα μπωλ και τα αφήνετε να κρυώσουν. Μετά προσθέτε το λικέρ αν το χρησιμοποιήσετε, τα τριμμένα μπισκότα, την κανέλλα, τη σοκολάτα, το μαρζιπάν και 2 κ.σ. ζάχαρη και ανακατέψτε πολύ καλά να ενοποιηθούν.Στρώστε χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και από πάνω απλώνετε ένα φύλλο κρούστας, το αλείφετε με λίγο λιωμένο βούτυρο και το πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη. Βάζετε δεύτερο φύλλο κρούστας και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με όλα τα φύλλα της κρούστας το ένα πάνω στο άλλο. Βάζετε το μείγμα της γέμισης κατά μήκος της μακριάς πλευράς των φύλλων και το τυλίγετε προσεκτικά σε μπαστούνι.  Γυρίζετε προς τα κάτω και μέσα τις άκρες των φύλλων. Τυλίγετε το στρούντελ με χαρτί ψησίματος, το καλύπτετε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο ψυγείο. Προθερμένετε το φούρνο στους  180ο στον αέρα. Τοποθετήστε στο φούρνο ένα ταψί να ζεσταθεί. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και πετάξτε το. Ξετυλίξτε το στούντελ προσεκτικά πάνω στο χαρτί ψησίματος και βάλτε το με την τυλιγμένη πλευρά (και με το χαρτί ψησίματος) πάνω στο ταψί.  Βουτυρώστε το από όλες τις πλευρές και πασπαλίστε το με 1κ.σ. ζάχαρη. Ψήστε το για 35—40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει όμορφα και να ξεροψηθεί. Το αφήνετε να έρθει θερμοκρασία περιβάλλοντος και το πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.  Αν θέλετε, το σερβίρετε με παγωτό βανίλια.

Όροι: 
Κατηγοριες: