Το τηγάνισμα θα μπορούσε να έχει μια εκπληκτική επίδραση στον καιρό

Τα λιπαρά οξέα που απελευθερώνονται στον αέρα από το τηγάνισμα μπορούν να συμβάλλουν στο σχηματισμό σύννεφων που δροσίζουν το κλίμα, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες.

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018

Σύμφωνα με μια ομάδα ευρωπαίων ερευνητών, η χρήση φριτέζας θα μπορούσε να αυξήσει τα σύννεφα πάνω από τις πόλεις . Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, εξηγεί πώς τα λιπαρά οξέα που απελευθερώνονται στον αέρα όταν τα τρόφιμα τηγανίζονται επικάθονται στην επιφάνεια των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, καθιστώντας τα καλύτερα συστατικά για την κάλυψη των σύννεφων. Τα τριγλυκερίδια και τα λιπαρά οξέα που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από το τηγάνισμα δημιουργούν σύνθετες 3-D κρυσταλλικές μοριακές δομές. Η κολλώδης παρουσία αυτών των λιπαρών οξέων κάνει τα σωματίδια τα οποία καλύπτουν να διαρκούν περισσότερο και να ταξιδεύουν μακρύτερα, απορροφώντας περισσότερη υγρασία στον αέρα. Αυτό προκαλεί σχηματισμό σύννεφων καθώς μικροσκοπικά σταγονίδια νερού στον αέρα μπορεί να μετατραπούν σε σύννεφα μόνο εάν συνδεθούν με αερολύματα που αποτελούν τον εσωτερικό πυρήνα των σταγονιδίων των σύννεφων.

Η επίδραση των λιπαρών ατμών στον αέρα μπορεί να θεωρηθεί παρόμοια με τα μόρια του σαπουνιού σε ένα νεροχύτη. Καθώς τα λιπαρά οξέα στο σαπούνι βοηθούν στον καθαρισμό των πιάτων, θολώνουν παράλληλα το νερό και το κάνουν να απορροφά περισσότερη υγρασία από τον αέρα. Τα σωματίδια λίπους της φριτέζας που ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο. Και όσο περισσότερο αυτά τα σωματίδια κολλάνε, τόσο πιο πιθανό είναι να συνδεθούν με υδρατμούς και να δημιουργήσουν σύννεφα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι διάφορα μόρια που κυκλοφορούν, όπως αυτά της σκόνης ή του αλατιού και τα οποία επικαλύπτονται από το λάδι της φριτέζας, θα μπορούσαν να παραμείνουν περισσότερο διάστημα στην ατμόσφαιρα κάπου μεταξύ δύο και 24 ωρών.

Σε μια πόλη με κατοίκους που αγαπούν το τηγανιτό φαγητό, η ποσότητα των λιπαρών αυτών εκπομπών αυξάνεται σημαντικά. Στο Λονδίνο, για παράδειγμα, σχεδόν το 10% των ημερήσιων λεπτών σωματιδίων στον αέρα προέρχεται από λιπαρά οξέα που σχετίζονται με το μαγείρεμα. "Τα μόρια που εκπέμπονται από το τηγάνισμα του λίπους είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στα σύννεφα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως", δήλωσε ο ερευνητής Adam Squires, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοφυσικής και Υλικών στο Πανεπιστήμιο του Bath. Πρόσθεσε ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουμε το πόσο επηρεάζουν πραγματικά τα λιπαρά οξέα την κάλυψη των αστικών σύννεφων, καθώς η έρευνα της ομάδας του έγινε σε εργαστήριο. Επιπλέον, αν και η κάλυψη των χαμηλών σύννεφων μπορεί να οδηγήσει σε ψυχρότερες θερμοκρασίες στο έδαφος, ο Squires ξεκαθάρισε ότι το εύρημα τους δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ένας λόγος για να τρώμε μόνο τηγανιτά ώστε να αλλάξουμε το κλίμα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα καύσιμα που απαιτούνται για τη λειτουργία της φριτέζας έχουν αντίκτυπο στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων.

Επομένως, μην αρχίσετε να τρώτε περισσότερα τηγανητά, πιστεύοντας ότι θα περιορίσετε με αυτό τον τρόπο την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι λουκουμάδες και οι τηγανητές πατάτες μπορεί να είναι νόστιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι εργαλεία γεωμηχανικής για τη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: