Το Λονδίνο περιορίζει τα πλαστικά απορρίμματα επαναφέροντας νέες δημόσιες βρύσες νερού

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan, έχει εγκρίνει την εγκατάσταση νέων δημόσιων κρηνών και σταθμών για επαναγέμισμα των μπουκαλιών νερού σε όλη τη Βρετανική  πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια που όχι μόνο είναι αντίθετη στα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης, αλλά και σηματοδοτεί τη σημασία της αντιμετώπισης του προβλήματος στις πόλεις όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι που μετακινούνται για τη δουλειά τους.

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018

Χιλιάδες λίτρα νερού έχουν ήδη καταναλωθεί από τους διψασμένους Λονδρέζους μετά την εγκατάσταση των πρώτων τεσσάρων βρυσών νωρίτερα φέτος. Ο οργανισμός  Sustain υποστηρίζει την εγκατάσταση δημόσιων κρηνών ως ένα σημαντικό εργαλείο για τη μείωση της χρήσης του πλαστικού μιας χρήσης και την παροχή εναλλακτικών επιλογών έναντι των ζαχαρούχων αναψυκτικών. Η ανάγκη να βρεθεί μια λύση στο αυξανόμενο πρόβλημα της πλαστικής φιάλης είναι σαφής, με τον μέσο Λονδρέζο να καταναλώνει 175 μπουκάλια νερό κάθε χρόνο - πάνω από ένα δισεκατομμύριο ως πόλη.

Τέσσερις από τις βρύσες έχουν ήδη εγκατασταθεί στο Kingly Court, το Westminster, το Redbridge και δύο στο σταθμό Liverpool Street. Περισσότερα από 8.000 λίτρα πόσιμου νερού, που ισοδυναμούν με 16.000 μπουκάλια νερού, έχουν διανεμηθεί από τις βρύσες του σταθμού Liverpool Street σε λιγότερο από ένα μήνα. O Sadiq Khan δήλωσε ότι η ανάγκη για τις βρύσες ήταν ιδιαίτερα έντονη μετά το καλοκαιρινό κύμα καύσωνα: "Οι βρύσες νερού είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να ενθαρρύνουν  τους Λονδρέζους και τους επισκέπτες να μην χρησιμοποιούν πλαστικά μπουκάλια και να ξαναγεμίζουν τα επαναχρησιμοποιήσιμα. Με τις υψηλές θερμοκρασίες που είδαμε αυτό το καλοκαίρι, η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από ποτέ για γρήγορους και εύκολους τρόπους πρόσβασης σε δωρεάν πόσιμο νερό και είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω τις τοποθεσίες για τις πρώτες 20 από τις νέες μας δημόσιες βρύσες. Ορισμένες από αυτές ήδη προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες την ημέρα και ο Δήμος σχεδιάζει τη λειτουργία πολλών ακόμη στο Λονδίνο. "

Ο Δήμαρχος υποστηρίζει επίσης την οργάνωση Refill London, https://refill.org.uk/ η οποία έχει μέχρι στιγμής στρατολογήσει πάνω από 2.000 καταστήματα, επιχειρήσεις, χώρους και καφετέριες στο Λονδίνο για να παρέχουν δωρεάν νερό βρύσης στο κοινό.  Οι βρύσες πόσιμου νερού θα αποτελέσουν μια εναλλακτική λύση στην κατανάλωση ανθρακούχων ποτών υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα και θα υποστηρίξουν τη δέσμη μέτρων του Δήμαρχου για τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης προτάσεις για την απαγόρευση διαφημίσεων για τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αλάτι ή ζάχαρη σε ολόκληρη την μεταφορική ζώνη του Λονδίνου  (TfL). Το Λονδίνο δεν είναι η πρώτη πόλη που εγκαθιστά βρύσες.  Πόλεις όπως το Bristol και το Hull το έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια, ενώ το Borough Market του Λονδίνου εγκατέστησε τις δικές του βρύσες το 2017. Οι φιλάνθρωποι της Βικτωριανής εποχής είχαν προωθήσει την εγκατάσταση βρυσών για λόγους δημόσιας υγείας αλλά και πρόσβασης σε πόσιμο νερό από όλους και ήταν κάποτε πολύ περισσότερες από ό,τι σήμερα.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: