Μπολ τροφίμων μιας χρήσης από φύλλα; Κι όμως γίνεται!

Πανεπιστήμιο στην Ταϋλάνδη δημιουργεί νέα,  φιλικά προς το περιβάλλον μπολ για τρόφιμα από φύλλα.

Σάββατο, 23 Απριλίου 2016

Η ανησυχία για την αυξανόμενη χρήση δοχείων από τα ρυπογόνα πλαστικά και  φελιζόλ (το οποίος κάνει πάνω από 500 χρόνια για να διασπαστεί) σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη σπατάλη, παρακίνησε  μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Naresuan στην Ταϋλάνδη  να κατασκευάσουν  και  να προωθήσουν στην αγορά αδιάβροχα, διασπώμενα δοχεία τροφίμων από φύλλα.  Η έμπνευση ήρθε όταν, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε ένα Ναό στα βόρεια της χώρας, αντίκρισαν τεράστιους σωρούς από πεταμένες συσκευασίες τροφίμων από πλαστικό.

Μέσα από συνεχείς  αλλά και αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες που διήρκεσαν πάνω από ένα χρόνο, η ομάδα των επιστημόνων έφθασε στο συμπέρασμα  ότι τα φύλλα δένδρων που φύονται στην Ταϋλάνδη όπως η ινδική συκιά (banyan)  και το teak είναι τα καλύτερα για την συγκεκριμένη χρήση.   

Τα μπολ έχουν διάφορα σχέδια και μεγέθη, μπορούν να συγκρατούν το ζεστό νερό χωρίς διαρροές και είναι αυτοδιασπώμενα.  Για να πετύχουν γυαλιστερό φινίρισμα και ελκυστικότερη όψη,  οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης ένα στρώμα κόλλας από άμυλο.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τoν Δήμο θα προωθήσουν την ιδέα αυτή στα φεστιβάλ φαγητού που διοργανώνονται σε διάφορες περιοχές της Ταϋλάνδης αλλά θα την αναπτύξουν εμπορικά περισσότερο στο μέλλον και στο εξωτερικό.

Εναλλακτικές για τη δημιουργία προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον σαν κι αυτά θα πρέπει να ενθαρρύνονται,  στο πλαίσιο της προσπάθειας να γίνει ο πλανήτης μας ένα καλύτερο μέρος να ζει κανείς.

Όροι: 
Κατηγοριες: