Τα εντυπωσιακά οφέλη του γιαουρτιού

Το γιαούρτι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή γαλακτοκομικά προϊόντα, φτιάχνεται από γάλα και ένα μύκητα ο οποίος μετατρέπει τα σάκχαρα του γάλακτος σε γαλακτικό οξύ, και αποτελεί πηγή πρωτεϊνών. Υπάρχουν διάφορα είδη με διάφορα είδη γάλακτος αλλά και με την προσθήκη ζάχαρης, με χρωστικές, με ή χωρίς λιπαρά. Πολλά είναι επεξεργασμένα, ώστε να γίνουν πιο αρεστά στους καταναλωτές.

Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2018
Είναι φημισμένο για τις θρεπτικές του ιδιότητες, γιατί αποτελεί ίσως το μοναδικό τρόφιμο, που συγκεντρώνει όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Ένα φλιτζάνι περιέχει το 49% των ημερησίων αναγκών σε ασβέστιο, απαραίτητο για γερά δόντια και οστά, προλαμβάνοντας μελλοντικά την πιθανότητα οστεοπόρωσης, αν και δεν περιέχει βιταμίνη D , προστίθεται για καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, οπότε του προσδίδει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, ιδιαίτερα της βιταμίνης Β12 και ριβοφλαβίνης, δύο από τα οποία μπορούν να προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις και ορισμένες γενετικές ανωμαλίες του νευρικού συστήματος. Παρέχει το 38% των μερήσιων αναγκών σας για φώσφορο, 12% για το μαγνήσιο και το 18% για κάλιο, μέταλλα απαραίτητα για αρκετές βιολογικές διεργασίες, όπως η ρύθμιση της πίεσης του αίματος, και το μεταβολισμό.
 
Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ρυθμίζει την αίσθηση πληρότητας καθώς αυξάνει την παραγωγή ορμονών κάνοντάς το ιδανικό για τον έλεγχο του βάρους. Ενώ δεν είναι λίγα σήμερα τα γιαούρτια τα οποία κυκλοφορούν και περιέχουν προβιοτικά, όπως Bifidobacteria  και Lactobacillus, που έχουν δειχθεί ότι μειώνουν τα δυσάρεστα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, η οποία είναι μια κοινή διαταραχή του παχέος εντέρου και βασανίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ενώ από μελέτες τα προβιοτικά ενισχύουν την χλωρίδα του εντέρου, βακτήρια τα οποία είναι ευεργετικά για τον οργανισμό, όπως αυτό το οποίο παράγει βιταμίνη Κ και με την χρήση αντιβιοτικών καταστρέφονται. Θεωρείται ως ένα από τα τρόφιμα με αντιφλεγμονώδης δράση κυρίως του εντέρου και διευκολύνει στην δυσκοιλιότητα.
 
Τα ωφέλη στον οργανισμό είναι πολλαπλά μέσα σ ΄ αυτά είναι και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού εξαιτίας μιας πληθώρας ιχνοστοιχείων όπου περιέχει. Είναι ένα τρόφιμο το οποίο δίκαια πρέπει να καταταχθεί στις υπερτροφές, ενώ η συστηματική κατανάλωσή του  και η επιλογή σε γιαούρτι πρέπει να γίνεται με προσοχή καθώς είναι καλό να αποφεύγονται αυτά με προσθήκη ζάχαρης και χρωστικών.
Όροι: 
Κατηγοριες: